Βότανα που καταπολεμούν το άγχος και το στρες.

2019-04-08

Ο σύγχρονος ρυθμός της καθημερινότητας και τα πολλά προβλήματα που ενδεχομένως συσσωρεύονται στις σκέψεις μας (οικονομικά, υγείας, οικογενειακά, ερωτικά) είναι πιθανό να προκαλούν κατακόρυφη αύξηση του άγχους και του στρες, τα οποία έχουν και μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία μας.

Στρες: Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην λύση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από το αυξημένο άγχος στην ζωή τους. Από τη στιγμή που αυτή είναι η άποψη του γιατρού σας, σαφώς και πρέπει να την ακολουθήσετε και μάλιστα κατά γράμμα.

Ωστόσο, υπάρχουν και μερικοί επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος και να δείτε τα συμπτώματα που το συνοδεύουν να απομακρύνονται.Χαμομήλι: Αν έχετε μια στιγμή εκνευρισμού, τότε ένα τσάι χαμομήλι μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε. Μερικές χημικές ενώσεις στο χαμομήλι (Matricaria recutita) έχουν την ιδιότητα να προσκολλώνται στους ίδιους υποδοχείς του εγκεφάλου, όπως και ορισμένα φάρμακα για την μείωση του άγχους. 

L-θεανίνη (ή πράσινο τσάι): Λένε πως οι Ιάπωνες βουδιστές μοναχοί μπορούν να διαλογίζονται για ώρες και να βρίσκονται σε μια κατάσταση ταυτόχρονης εγρήγορσης και χαλάρωσης. Ένας λόγος μπορεί να αφορά ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο πράσινο τσάι που πίνουν καθημερινά, που ονομάζεται L-θεανίνη, σύμφωνα με το αμερικανικό Βοτανικό Συμβούλιο. Έρευνες δείχνουν ότι η L-θεανίνη βοηθά να σταματήσει ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός και μειώνει την πίεση του αίματος, ενώ σε μερικές μικρές μελέτες σε ανθρώπους έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος.

Βαλεριάνα: Ορισμένα φυτικά συμπληρώματα μειώνουν το άγχος χωρίς να σας προκαλούν υπνηλία (όπως η L-θεανίνη), ενώ άλλα είναι ηρεμιστικά. Η βαλεριάνα (Valeriana officinalis) ανήκει ξεκάθαρα στην δεύτερη κατηγορία. Πρόκειται για μια εξαιρετική φυτική λύση για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Περιέχει χημικές ενώσεις με ηρεμιστική δράση. Η γερμανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει την βαλεριάνα ως επίσημη θεραπεία για τα προβλήματα ύπνου. Η βαλεριάνα δεν έχει πολύ καλή οσμή, έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι την παίρνουν με την μορφή κάψουλας, αντί τσαγιού.

Λεβάντα: Η λεβάντα αποτελεί βασικό θεραπευτικό μέσο της αρωματοθεραπείας. Η εισπνοή αιθέριου έλαιο του βοτάνου μπορεί να εξαλείψει την νευρική ένταση και να καταπολεμήσει τις αναπνευστικές διαταραχές. Οι ηρεμιστικές ιδιότητες συμβάλλουν στη μείωση του άγχους, στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Είναι επίσης ιδανική για όσους έχουν υπέρταση, καθώς μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση και να προωθήσει την υγιή λειτουργία του κυκλοφορικού.

Βηθανία: Παρόλο που βοτανολογικά, δεν έχει καμία σχέση με το ινδικό τζίνσενγκ, η βηθανία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί του, καθώς έχουν τις ίδιες ιδιότητες. Εφαρμόζεται για τη μείωση του άγχους, την ενίσχυση της διάθεσης και συνιστάται για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Τέλος, οι αντιοξειδωτικές δράσεις του φυτού καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και καθιστούν το βότανο ως ένα ισχυρό μέσο πρόληψης της πρόωρης γήρανσης και άλλων σοβαρών ασθενειών. 

Μελισσόχορτο: Σύμφωνα με μελέτες, το μελισσόχορτο είναι κατάλληλο για όσους πάσχουν από άνοια ή νόσο του Alzheimer, καθώς τονώνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Παράλληλα, οι καταπραϋντικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, συμβάλουν στην ανακούφιση του στρες και μειώνουν την κατάθλιψη. Θεωρείται ασφαλές ωστόσο, τα άτομα που υποφέρουν από υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να αποφεύγουν την χρήση του διότι αναστέλλει την απορρόφηση του φαρμάκου θυροξίνη.Σωματική άσκηση: Η άσκηση κάνει καλό στον εγκέφαλο και έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι ένα ισχυρό αντίδοτο στην κατάθλιψη και το άγχος, τόσο με άμεση όσο και μακροπρόθεσμη δράση. Αν ασκείστε σε τακτική βάση, θα έχετε περισσότερη αυτοεκτίμηση και θα αισθάνεστε περισσότερο υγιείς γενικότερα.


Πηγή:

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 

Διαβάστε επίσης: