Βιταμίνη D, οφέλη και με ποιες ασθένειες συνδέεται.
Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που συντίθεται στο δέρμα από τη χοληστερίνη μετά από έκθεση στον ήλιο (κοινός η βιταμίνη του ήλιου) και λαμβάνεται από ορισμένες διατροφικές πηγές όπως το μουρουνέλαιο, τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το συκώτι.

Ποιος είναι ο ρόλος της βιταμίνης D στην υγεία των οστών και των μυών;
Η βιταμίνη D είναι, όπως και το ασβέστιο, απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση της οστικής μάζας και της ακεραιότητας των οστών (συμμετέχει στο μεταβολισμό του ασβεστίου μαζί με την καλσιτονίνη και την παραθορμόνη). Σύμφωνα με μελέτες, η βιταμίνη D δεν ενισχύει μόνο την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει τη νευρομυϊκή λειτουργία για να μειώσει τον αριθμό των πτώσεων συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο στην πρόληψη των καταγμάτων.
Είναι γνωστό πλέον ότι η έλλειψη βιταμίνης D κατά την παιδική ηλικία οδηγεί σε ανάπτυξη ραχίτιδας. Επίσης, μπορεί να καθυστερήσει τη δημιουργία των πρώτων δοντιών και να επηρεάσει την όρθια στάση. Η ραχίτιδα προκαλεί διεύρυνση στα άκρα των μακρών οστών με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μια χαρακτηριστική κύρτωση στα πόδια όταν το παιδί αρχίσει να περπατά.
Στους ενήλικες η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί σε οστεομαλακία. Η ασθένεια αυτή μοιάζει με τη ραχίτιδα αλλά τα συμπτώματά της είναι λίγο διαφορετικά, καθώς τα οστά δεν αναπτύσσονται πλέον. Στην οστεομαλακία εμφανίζεται λέπτυνση και εξασθένιση των οστών ενώ μπορούν να εμφανιστούν και αυτόματα κατάγματα.
Η συχνότητα οστεοπόρωσης (εύθραυστα οστά) και κατάγματος του ισχίου μπορεί να αυξηθεί σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που δεν έχουν καλά επίπεδα βιταμίνης D.

Πόσο συχνή είναι η έλλειψη βιταμίνης D;
Η έλλειψη βιταμίνης D είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που εντείνεται συνεχώς. Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D είναι η μεγάλη ηλικία, το θηλυκό γένος, το κλίμα, ο χειμώνας, το σκούρο χρώμα δέρματος, η χαμηλή έκθεση στον ήλιο, οι διατροφικές συνήθειες και η απουσία εμπλουτισμού των τροφών με βιταμίνη D. Άλλοι παράγοντες είναι η αστικοποίηση ως χαρακτηριστικό των σύγχρονων καιρών με την τάση οι άνθρωποι να παραμένουν σχεδόν όλη την ημέρα σε κλειστούς χώρους (εργασία, σπίτι), καθώς και κάποιες συνήθειες ένδυσης ορισμένων λαών που καλύπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το δέρμα τους. Η σοβαρότητα του προβλήματος στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία αυξάνεται λόγω του συνδυασμού κάποιων από τους παραπάνω παράγοντες.
Σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει σαφή έλλειψη βιταμίνης D.
Σύμφωνα
με έρευνες, τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα (συγκεκριμένα της 25(ΟΗ)D ή
25-υδροξυλοβιταμίνης D στο αίμα) δεν πρέπει να πέφτουν κάτω από τα 50ng/ml καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η βιταμίνη D σχετίζεται μόνο με την υγεία των οστών;
Η βιταμίνη D δεν σχετίζεται μόνο με την υγεία των οστών. Σύμφωνα με μελέτες, η έλλειψή της συνδέεται με πολλές παθολογικές καταστάσεις ή παθήσεις, όπως καρδιακά προβλήματα, πολλαπλή σκλήρυνση, εγκεφαλικό, διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ, κάποιους τύπους καρκίνου, διαταραχές του ανοσοποιητικού κ.α. Γι' αυτό το λόγο πλέον η βιταμίνη D θεωρείται σημαντική για τη γενική καλή υγεία του οργανισμού.

Πως μπορούμε να μετρήσουμε τη βιταμίνη D και τι μπορούμε να κάνουμε αν έχουμε έλλειψη;
Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να διαπιστωθεί με μια απλή εξέταση αίματος. Αν διαπιστωθεί έλλειψη, συνήθως προτείνεται η ασφαλής, περιορισμένη έκθεση στον ήλιο και η αυξημένη λήψη βιταμίνης D μέσω της διατροφής ή ενός κατάλληλου συμπληρώματος διατροφής.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστε επίσης: