Βήμα βήμα οι κινήσεις για τέλεια βαφή μαλλιών στο σπίτι.

2020-04-05

Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε σωστά να βάψουμε τα μαλλιά μας, μόνες μας στο σπίτι ακολουθόντας τα πιο κάτω βήματα.

Στην αγορά υπάρχουν τριών κατηγοριών βαφές μαλλιών:

 • Η πρώτη καλύπτει μόνο εξωτερικά την τρίχα και φεύγει σε 4 εβδομάδες.
 • Η δεύτερη καλύπτει τα μαλλιά μέχρι και 30%, διαρκεί για 6-8 λουσίματα, ζωντανεύει το φυσικό χρώμα των μαλλιών, αλλά δεν μπορεί να το αλλάξει.
 • Η τρίτη κατηγορία βαφής διεισδύει στο φλοιό της τρίχας, καλύπτει όλα τα λευκά και είναι η μόνη που μπορεί να αλλάξει τελείως το χρώμα των μαλλιών σου.

Και οι τρεις περιέχουν χρωμομόρια και οξυζενέ, ενώ ειδικά η σύνθεση της τρίτης περιλαμβάνει και αμμωνία. Μελέτησε προσεκτικά την ένδειξη πάνω στο κουτί που δείχνει την αλλαγή που θα συντελεστεί στο φυσικό σου χρώμα. Εάν τα μαλλιά σου είναι μακριά ή πυκνά, καλύτερα να αγοράσεις δύο κουτιά, παρά να σου τελειώσει το προϊόν την ώρα που θα δουλεύεις.Tips για τέλεια βαφή μαλλιών στο σπίτι:

Βάψε μόνη σου τα μαλλιά σου και εντυπωσίασε με το αποτέλεσμα, ακολουθώντας εξειδικευμένες, επαγγελματικές συμβουλές:

 • Πριν από την εφαρμογή της βαφής βάλε κάποια λιπαρή κρέμα ή βαζελίνη κοντά στις ρίζες των μαλλιών και στα αυτιά, ώστε να μη λεκιάσεις το δέρμα σου.
 • Εφάρμοσε τη βαφή σε άλουστα μαλλιά δύο ημερών τουλάχιστον.
 • Κάνε το τεστ ευαισθησίας, όπως αναγράφεται στις περισσότερες βαφές, για να διαπιστώσεις τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις πριν από την εφαρμογή του προϊόντος.
 • Όταν περνάς βαφή μαλλιών στο σπίτι για πρώτη φορά, η εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται σε όλο το μήκος για τον ίδιο χρόνο. Στην περίπτωση που επαναλαμβάνεις τη βαφή, θα πρέπει να την εφαρμόζεις πρώτα στις ρίζες και μετά τον ενδεδειγμένο χρόνο (δες τη συσκευασία) να περνάς τη βαφή και στα υπόλοιπα μαλλιά.
 • Είναι πολύ σημαντικό το ξέπλυμα της βαφής να γίνεται υπομονετικά, μέχρι το νερό που τρέχει από τα μαλλιά σου να είναι εντελώς καθαρό.
 • Εάν είναι εφικτό, μην κάνεις βαφή μία εβδομάδα πριν από την έμμηνο ρύση. Έχει παρατηρηθεί ότι, λόγω των ορμονών που παράγονται αυτές τις ημέρες του μήνα, το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο ικανοποιητικό με αυτό που θα είχες σε οποιαδήποτε άλλη φάση του κύκλου σου.Απαντήσεις στι βασικές απορίες σου:

Επιτρέπεται η βαφή μαλλιών κατά την εγκυμοσύνη;

Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη επιστημονικά αν η βαφή μαλλιών βλάπτει το έμβρυο ή όχι. Ωστόσο, για λόγους ασφαλείας πολλοί γυναικολόγοι συνιστούν στις εγκύους να μη χρησιμοποιούν βαφή μαλλιών κατά τους πρώτους 3-4 κρίσιμους μήνες της εγκυμοσύνης. Εάν βρίσκεσαι σε ενδιαφέρουσα και θέλεις μια μικρή αλλαγή που θα σου προσφέρει και καλύτερη διάθεση γενικότερα, δοκίμασε λίγες ανταύγειες οι οποίες θα βελτιώσουν την όψη των μαλλιών σου χωρίς κανένα λόγο ανησυχίας, αφού δεν ξεκινούν από τη ρίζα (επομένως η βαφή που χρησιμοποιείς δεν έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα του τριχωτού).

Αλλαγή χρώματος μαλλιών, σημαίνει και αλλαγή χρώματος φρυδιών;

Συνίσταται σε απλές περιπτώσεις μικρής αλλαγής της φυσικής σου απόχρωσης, το χρώμα των φρυδιών δεν πρέπει να αλλάζει. Βάφοντάς τα, για παράδειγμα, ξανθά ή κόκκινα, θα δείχνουν πολύ ψεύτικα. Μόνη εξαίρεση ίσως αποτελούν τα μοντέλα νεαρής ηλικίας, τα οποία, πρέπει να ξανθαίνουν τα φρύδια τους, για μεγαλύτερη ελευθερία στο μακιγιάζ και στις φωτογραφήσεις. Αντίθετα, προτιμότερο είναι το να σκουρύνουμε ελαφρά τα φρύδια, αφού τονίζεται περισσότερο το βλέμμα. Επίσης, ενδείκνυται το βάψιμο όταν τα φρύδια έχουν γκριζάρει έντονα. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να τους δώσουμε έναν πιο χρυσαφί τόνο, για να φωτίσουμε το συνολικό look.

Θέλω να βάψω τα μαλλιά μου για πρώτη φορά. Ποια βαφή να προτιμήσω;

Την προσωρινή ή την ημι-μόνιμη, γιατί αν δε σου αρέσει το αποτέλεσμα, μπορείς να το διορθώσεις εύκολα με μερικά λουσίματα.

Εάν έχω κάνει χένα, μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου;

Όχι, γιατί τα μεταλλικά άλατα που περιέχει, όταν έρθουν σε επαφή με την αμμωνία της βαφής, αποδυναμώνουν την τρίχα και την κάνουν εύθραυστη.

Τα λευκά μαλλιά δεν καλύπτονται καμιά φορά. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Διότι δεν περιέχουν καθόλου μελανίνη και χρειάζονται περισσότερη ώρα για να χρωματιστούν. Ένα έξυπνο κόλπο είναι να αρχίσεις την εφαρμογή από τα σημεία που υπάρχουν περισσότερα λευκά, ώστε η βαφή να μείνει πάνω τους περισσότερη ώρα.

Εάν δεν πετύχω τελικά την απόχρωση που θέλω, τι μπορώ να κάνω;

Εκτίμησε πρώτα το αποτέλεσμα. Εάν δεν είναι τέλειο, μην κάνεις τίποτα και προσπάθησε την επόμενη φορά να είσαι πιο προσεκτική. Εάν όμως είναι σκέτη... καταστροφή, δύο λύσεις υπάρχουν: πρώτον, να ζητήσεις βοήθεια από την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών στο τηλέφωνο που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία της βαφής και, δεύτερον, να επισκεφτείς άμεσα ένα καλό κομμωτήριο για επανόρθωση... Όταν θα είναι εφικτόν.Φροντίδα για βαμμένα μαλλιά.

Τα βαμμένα μαλλιά είναι πολύ ευάλωτα και δεν πρέπει να αρκείσαι σε προϊόντα επιφανειακής περιποίησης, αλλά να τους παρέχεις συστηματική και βαθιά φροντίδα. Συγκεκριμένα:

 • Μία μέρα πριν από τη βαφή άπλωσε στα μαλλιά σου μαλακτική κρέμα ή μάσκα, για να επανορθώσεις την ίνα της τρίχας και να προετοιμάσεις τα μαλλιά σου για τη βαφή. Με αυτό τον τρόπο η βαφή θα απορροφηθεί καλύτερα και το αποτέλεσμα θα είναι ομοιόμορφο.
 • Μετά τη βαφή συνιστάται η χρήση ενός ειδικού προϊόντος που θα ανακουφίσει το δέρμα του κεφαλιού και θα σταθεροποιήσει το χρώμα. Επίλεξε ειδικά σαμπουάν για βαμμένα μαλλιά σε συνδυασμό με μαλακτικές κρέμες που τρέφουν τη ρίζα και ενυδατώνουν τις άκρες προστατεύοντας την τρίχα από την αφυδάτωση.
 • Μία φορά την εβδομάδα χρησιμοποίησε ένα μαλακτικό λάδι, αμυγδαλέλαιο, ακόμη και ελαιόλαδο, ή μια ενυδατική μάσκα μαλλιών, που θα αφήσεις στα μαλλιά σου για μία ώρα τουλάχιστον ή αν θέλεις και ολόκληρη τη νύχτα. Με αυτή τη φόρμουλα τα βαμμένα μαλλιά διατηρούν το χρώμα τους ανεξίτηλο για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 • Για το τελευταίο ξέβγαλμα χρησιμοποίησε μια λεκάνη με κρύο νερό στο οποίο έχεις προσθέσει ξίδι ή λίγες σταγόνες λεμονιού. Και τα δύο «κλειδώνουν» τα λέπια, λόγω της οξύτητας, προσδίδουν λάμψη στα μαλλιά και σταθεροποιούν τις τεχνικές χρωστικές ουσίες στο εσωτερικό της τρίχας.Πόσο εύκολο είναι να κάνω βαφή μαλλιών στο σπίτι μόνη μου;

Οι δυνατότητες είναι αρκετές, ξεκινώντας από το να καλύψεις τις πρώτες άσπρες τρίχες μέχρι και να πειραματιστείς με διαφορετικές αποχρώσεις. Οι δυσκολίες προκύπτουν όταν τα μαλλιά σου είναι πολύ ταλαιπωρημένα από άλλες τεχνικές εργασίες ή από κακή φροντίδα γενικότερα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα περιποίησης για να αποκαταστήσεις τη δομή της τρίχας, πράγμα το οποίο θα τη βοηθήσει να απορροφήσει και να κάνει το χρώμα να λάμψει.

Πόσο συχνά είναι σκόπιμο και ασφαλές να χρησιμοποιώ βαφές;

Η συχνότητα είναι ανάλογη με το είδος βαφής και την κατάσταση των μαλλιών σου. Σημαντικό κριτήριο αποτελεί και το χρώμα της τρίχας, αν, για παράδειγμα, είναι γκρίζα ή παρουσιάζει διαφορά χρώματος στη ρίζα και τις άκρες. Γενικά, πάντως, καλό είναι η βαφή να επαναλαμβάνεται κάθε 3 έως 6 εβδομάδες.

Πώς θα πετύχω αποτέλεσμα σαν να βγήκα από το κομμωτήριο;

Για να αποκτήσεις το ιδανικό τελικό χρώμα που επιθυμείς, πρέπει να επιλέξεις μια απόχρωση δύο τόνους πιο ανοιχτή ή πιο σκούρα από το φυσικό χρώμα των μαλλιών σου. Χρειάζεται να αντιλαμβάνεσαι με ακρίβεια το φυσικό σου χρώμα, να διαβάζεις με προσοχή τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία και να φροντίζεις την υγεία των μαλλιών σου.

Πότε θεωρείται αναγκαίο να απευθυνθώ σε επαγγελματία για τη βαφή μου;

Όταν μιλάμε για κάλυψη των λευκών ή μια απόχρωση κοντά στο φυσικό τόνο σου, μόνιμη βαφή ή ανταύγειες, όλα είναι εύκολα και στο σπίτι. Όταν όμως το αποτέλεσμα που ζητάς είναι λίγο περισσότερο εξεζητημένο ή θέλεις να ξανοίξεις τα μαλλιά σου πάνω από τρεις τόνους, ή να κάνεις ντεκαπάζ, τότε καλύτερα απευθύνσου σε επαγγελματία.


Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 

Διαβάστε επίσης: