Βάφουμε τα πασχαλινά μας αβγά με φυσικά υλικά.

2023-04-13

Εκτός από τις κλασικές βαφές αβγών, υπάρχουν τρόποι να βάψουμε τα αβγά μας χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, όπως παντζάρια, κόκκινο λάχανο, σπανάκι, κύμινο ή κουρκουμά.



Χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα αβγά, γερά, χωρίς ραγίσματα, όλα στο ίδιο μέγεθος και σε θερμοκρασία δωματίου. Για τα πιο ανοιχτά χρώματα προτιμούμε ως βάση τα άσπρα για τα πιο σκούρα τα καφετιά αβγά. Πρώτα τα ξεπλένουμε καλά με νερό και ξίδι για να πιάσει καλύτερα το χρώμα πάνω τους. Τα βάζουμε προσεκτικά σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, σε μονή στρώση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 12 λεπτά περίπου. Τα βγάζουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.


Γενικός κανόνας
Βράζουμε 2 κούπες νερό μέχρι να κοχλάσει. Προσθέτουμε το υλικό που θα μας δώσει το χρώμα που επιλέξαμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη «βαφή» να σιγοβράσει για 30 λεπτά, μέχρι να βγάλει όλο της το χρώμα στο νερό. Σουρώνουμε το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει για 2-3 ώρες. Σε αυτό το στάδιο επιλέγουμε αν θα προσθέσουμε 2 κουταλιές λευκό ξίδι για πιο έντονο χρώμα και ρίχνουμε τα αβγά στο μείγμα, που θα πρέπει να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά για τις πιο αχνές αποχρώσεις ή και όλη τη νύχτα για τις βαθύτερες. Φορώντας πλαστικά γάντια βαφής, βγάζουμε τα αβγά με τρυπητή κουτάλα και τα σκουπίζου- με με λαδωμένο πανί για να σταθεροποιήσουμε το χρώμα και για να τους δώσουμε λάμψη.


Τα χρώματα
Για κάθε χρώμα θα χρειαστούμε: 4 φλιτζάνια νερό, 2 κ.σ. λευκό ξίδι, 2 κ.σ. αλάτι. Σημειώνεται ότι η ίδια βαφή γίνεται εντονότερη αν βάψουμε ένα από τη φύση του καφετί αβγό.

Για να βάψουμε τα αβγά πορφυρά κόκκινα χρειαζόμαστε 1½ φλιτζάνι παντζάρια κομμένα σε κυβάκια. Αφήνουμε τα αβγά στο μείγμα από 30 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με την απόχρωση που θέλουμε να πετύχουμε.

Για το κίτρινο χρειαζόμαστε 3 κουταλιές της σούπας κουρκουμά ή κύμινο. Αφήνουμε τα αβγά στο μείγμα αποβραδίς.

Για το θαλασσί, χρειαζόμαστε 1½ φλιτζάνι κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο και να μείνουν στο μείγμα για 30 λεπτά με 1 ώρα. Αν μείνουν όλη τη νύχτα, το λάχανο θα βάψει τα αβγά έντονο τιρκουάζ.

Για να βάψουμε πράσινα αβγά, χρειάζονται 2 φλιτζάνια σπανάκι ή 2½ φλιτζάνια μαϊντανό. Αφήνουμε τα αβγά στο μείγμα από 30 λεπτά ή και αποβραδίς


Συνδυασμοί που θα μας δώσουν ιδιαίτερα χρώματα είναι επίσης:

* Το παντζάρι με το κόκκινο λάχανο, για πιο σκούρο κόκκινο. Αφήνουμε τα αβγά για 30 λεπτά σε κάθε μείγμα.

* Ο κουρκουμάς και το κόκκινο λάχανο για μπλέ χρώμα. Αφήνουμε τα αβγά για 30 λεπτά σε κάθε μείγμα.

* Ο κουρκουμάς και το παντζάρι για καφέ χρώμα. Αφήνουμε τα αβγά για 30 λεπτά σε κάθε μείγμα.

* Το σπανάκι και το κόκκινο λάχανο για ανοιχτό μπλε χρώμα. Αφήνουμε τα αβγά για 30 λεπτά στο μείγμα με το σπανάκι και για 2 ώρες στο μείγμα με το κόκκινο λάχανο.

* Ο κουρκουμάς, το κόκκινο λάχανο και το σπανάκι για ανοιχτό πράσινο χρώμα. Αφήνουμε τα αβγά στο μείγμα από 30 λεπτά.


Καλό Πάσχα!


Πηγή

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook. 

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα θα φτιάξουμε το αγαπημένο μου τσουρέκι.. και πολλών από εσάς. Λαχταριστό αφράτο τσουρέκι με γέμιση κάστανο και λευκή σοκολάτα! Θα το φτιάξουμε, ακολουθώντας τα βήματα, εύκολα και θα μοσχομυρίσουμε όλο το σπίτι Πάσχα!

Μεγάλη Πέμπτη, φτιάχνουμε τις φλαούνες μαζί με το τσουρέκι μας, τα παραδοσιακά ψωμιά, τα κουλούρια και βάφουμε τα αβγά χρησιμοποιώντας φύλλα κρεμμυδιού και διάφορα αγριολούλουδα, όπως το 'ριζάρι' ή το 'λιζάρι'. Θα φτιάξουμε λοιπόν στο σπίτι τις φλαούνες μας εύκολα, γρήγορα και διασκεδαστικά, μαζί με τα παιδιά, να μυρίσει Πάσχα όλο το σπίτι!

Ανακυκλώστε τα ρολά του χαρτιού τουαλέτας σας και αφήστε τα παιδάκια με ένα πινέλο στο χέρι να βάψουν και να δημιουργήσουν μικρές «πασχαλινές» μαριονέτες που θα χρησιμοποιήσουν σε μία ωραία εορταστική παράσταση!

Η φλαούνα είναι προϊόν αρτοποιίας με βασικά υλικά το τυρί φλαούνας και τα αβγά. Παρασκευάζεται το Πάσχα σε ολόκληρη την Κύπρο αλλά την απολαμβάνουμε και όλο το χρόνο. Το σχήμα της ποικίλει από τετράγωνο, τρίγωνο ή ακόμα και στρογγυλό. Στα χωριά της Πάφου παρασκευάζονται οι επονομαζόμενες Πασκιές, που είναι στρογγυλές φλαούνες περίπου στο μέγεθος...

Ο χαλβάς είναι το παραδοσιακότερο και το κλασικότερο γλυκό. Το απολαμβάνουμε σε πολλές παραλλαγές και συνήθως το φτιάχνουμε πιο συχνά σε περιόδους νηστειών. Σήμερα θα δούμε μία πολύ εύκολη συνταγή, με απλά βήματα και με σίγουρη επιτυχία!

Τα προβιοτικά είναι «της μόδας» στις μέρες μας, τόσο μάλιστα που ο αριθμός των ενηλίκων που λαμβάνουν προβιοτικά ή πρεβιοτικά συμπληρώματα (για τα οποία υπάρχει η άποψη ότι μπορούν να κάνουν το έντερό μας νεότερο»), έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα στην τελευταία 10ετία.

Ρινίτιδα είναι η φλεγμονή του εσωτερικού τοιχώματος της μύτης και έχει πολλές διαφορετικές αιτίες.

Η σόγια είναι ένα όσπριο που προέρχεται από την Ασία και μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι, ή να μετατραπεί σε διάφορες άλλες βρώσιμες μορφές. Καταναλώνεται ευρέως, όχι μόνο ως πηγή φυτικών πρωτεϊνών αλλά και ως συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Ωστόσο, παραμένει μια αμφιλεγόμενη τροφή, αφού πολλοί επαινούν τα οφέλη της για την υγεία, ενώ...