Τσάι matcha: Τι είναι και ποιές οι ευεργετικές ιδιότητες του.

2019-06-05

Η διασημότητα του τσαγιού matcha έχει περάσει από όλα τα στάδια. Έγινε πρώτα αγαπημένο των celebrities, κατόπιν το hashtag #matcha ξεπέρασε τα 3.000.000 posts στο instagram και τώρα έχει ήδη μπει στο μενού κάθε αμερικανικού coffee shop που θέλει να είναι updated.

H Ευρώπη, όπως πάντα, περίμενε να επιβεβαιώσουν οι έρευνες τις ευεργετικές ιδιότητές του για να αγκαλιάσει την τάση, και πλέον όχι μόνο το βρίσκουμε και στην Κύπρο, αλλά ήδη μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε την καλή ποιότητα. Και στο matcha, η ποιότητα μετράει.Τι είναι όμως ακριβώς το τσάι matcha;

Η λέξη "Matcha" κυριολεκτικά σημαίνει τσάι σε σκόνη.

Σε αντίθεση με τα τσάγια και αφεψήματα που καταναλώναμε ως τώρα, η σκόνη matcha είναι ολόκληρα φύλλα πράσινου τσαγιού (ποικιλίας tencha) αλεσμένα σε σκόνη. Καταναλώνοντας ολόκληρο το φύλλο, και όχι μόνο το εκχύλισμά του, προσλαμβάνουμε 137 φορές τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού και 12 φορές τη θρεπτική του αξία.

Μάλιστα, έχει τόσα πολλά και σημαντικά για τον οργανισμό οφέλη, που κατατάσσεται εν τέλει στην ειδική κατηγορία των "φαρμακοτροφίμων".Οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού matcha

  • Είναι η πλουσιότερη πηγή αντιοξειδωτικών, περιέχοντας υψηλότερη ποσότητα από οποιαδήποτε άλλη υπερτροφή.
  • Προσφέρει ήρεμη ενέργεια που διαρκεί ώρες - μία κατάσταση που ονομάζεται zenergy και οφείλεται στην αναλογία της καφεΐνης με την L-θειανίνη, ένα αμινοξύ που προωθεί τη χαλάρωση.
  • Βοηθάει στη φυσική αποτοξίνωση του σώματος, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χλωροφύλλη.
  • Αυξάνει τη θερμογένεση του οργανισμού, βοηθώντας έτσι το μεταβολισμό.
  • Πλούσιο σε κατεχίνες και επιγαλοκατεχίνες (140 φορές από την ποσότητα που περιέχεται στο απλό τσάι), ενισχύει το ανοσοποιητικό.Πως θα αναγνωρίσεις την κορυφαία ποιότητα matcha.

Αυτό είναι το #1 πράγμα που πρέπει να ξέρεις για το τσάι μάτσα - ακριβώς επειδή πίνεις τα φύλλα σε σκόνη, έχει υπέρτατη σημασία η ποιότητά του. Να τι χρειάζεται να ξέρεις πριν επιλέξεις:

  1. Το χρώμα:  Η απόχρωση μιας καλής σκόνης μάτσα τσαγιού είναι ανοιχτό πράσινο. Αν δες πολύ σκούρο χρώμα ή σχεδόν κίτρινο, δεν είναι μάτσα ή σίγουρα δεν είναι καλή ποιότητα.
  2. Δεν υπάρχει χύμα μάτσα σε ανοιχτές συσκευασίες όπως στο τσάι βουνού, για παράδειγμα, γιατί οξειδώνεται από τον αέρα. Θα το βρεις μόνο σε επανασφραγιζόμενες συσκευασίες.
  3. Η ανώτατη ποιότητα μάτσα είναι το Ceremonial Grade, η τελετουργική δηλαδή μάτσα που παίρνει το όνομά της από τις παραδοσιακές τελετές των Βουδιστών μοναχών που το καταναλώνουν προκειμένου να τους βοηθήσει να διαλογιστούν.
  4. Στην παρασκευή της χρησιμοποιούνται μόνο τα πιο νεαρά και φρέσκα φύλλα από την κορυφή του φυτού, τα οποία είναι πιο γλυκά (εκ φύσεως) και πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Γι'αυτό και η καλής ποιότητας Matcha χαρακτηρίζεται ως umami και δεν πρέπει να είναι πικρή, χωρίς καμία προσθήκη ζάχαρης, γλυκαντικού ή άλλων συστατικών.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook. 

Διαβάστε επίσης: