Τρόποι για να μεγαλώσουμε παιδιά που να αγαπούν τα βιβλία.

2020-06-11

Στην εποχή του Facebook, του Instagram και του Youtube, το να δεις παιδιά να διαβάζουν ένα βιβλίο και να το τελειώνουν είναι υπέροχο αλλά και μια πραγματική πρόκληση για εμάς τους γονείς.

Χάρη στα τεράστια άλματα στην τεχνολογία και στην ευρύτατη διάδοση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, ο ανταγωνισμός για το χρόνο και την προσοχή που θα δώσουν τα παιδιά σε ένα βιβλίο, είναι πιο ισχυρός από ποτέ.

Αρκετές ερευνητικές μελέτες υπογραμμίζουν πως: Η αγάπη για το βιβλίο και το διάβασμα από νεαρή ηλικία καθιστά πιο πιθανό το γεγονός τα παιδιά να πετύχουν στο σχολείο. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ανάγνωση είναι επίσης, πολύ πιθανό να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας στην καριέρα τους.1. Διαβάστε τους βιβλία απ' όταν είναι ακόμη μωρά.

Διαβάστε στα παιδιά παιδικά βιβλία με ύφος, χρωματισμό στη φωνή και καθαρά από την βρεφική τους ηλικία! Ήταν μια δραστηριότητα που είχαμε καθιερώσει και εγώ με τον γιο μου. Περνούσαμε πολλές ώρες απολαμβάνοντας ένα βιβλιαράκι μαζί και είμαι πεπεισμένη ότι τον βοήθησε να γίνει ο φανατικός αναγνώστης που είναι σήμερα.2. Βρείτε μαζί πώς και πού τους αρέσει να διαβάζουν.

Προσπαθήστε να τα βοηθήσετε να διαβάζουν με το τρόπο που τους αρέσει και τους βολεύει. Με διαλείμματα ή χωρίς, υπογραμμίζοντας ή όχι, συζητώντας κλπ. Επίσης, κάποιο παιδί μπορεί να διαβάζει και να μην έχει πρόβλημα με τον θόρυβο ή τη συγκέντρωση, ενώ άλλο παιδί να θέλει ησυχία ή να διαβάζει στο κρεβάτι του, λίγο πριν κοιμηθεί. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό.3. Αγοράστε βιβλία μαζί.

Μόνο η παρουσία βιβλίων στο σπίτι μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τα παιδιά μας. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η κατοχή πολλών βιβλίων στο σπίτι είναι ένας δείκτης της μελλοντικής επιτυχίας των παιδιών. Όταν φτάσουν σε μια ηλικία που μπορούν να διαλέξουν βιβλίο μόνα τους (ακόμη κι από το εξώφυλλο) καθιερώστε μια οικογενειακή βόλτα στο βιβλιοπωλείο για τις απαραίτητες προμήθειες. Το να συμμετέχει το παιδί ενεργά σε μια τέτοια διαδικασία, θα το βοηθήσει να αγαπήσει τον χώρο του βιβλιοπωλείου, το βιβλίο και το άρωμά του. Το πιθανότερο είναι ότι στην πορεία, θα το αναζητά!4. Συζητήστε σχετικά με το τι έχουν διαβάσει.

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας καταλαβαίνουν τι διαβάζουν. Καθίστε όλοι μαζί στον καναπέ και μιλήστε για το βιβλίο που διαβάζουν. Κάντε τους ερωτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο της ιστορίας. Δεν είναι μόνο ένας καλός τρόπος για να τους βοηθήσετε να σκεφτούν μέσα από αυτό που διαβάζουν, αλλά αυτό σας επιτρέπει να ασχοληθείτε ακόμα πιο βαθιά με το ταξίδι ανάγνωσης των παιδιών σας.5. Αφήστε τα να σας δουν να διαβάζετε.

Δεν υπάρχει καλύτερη συνταγή από αυτή που λέει πως αν θέλεις να μάθει κάτι το παιδί σου, γίνε το πρότυπό του. Αν τα παιδιά δεν σας βλέπουν να διαβάζετε, πιστέψτε με, δεν θα το κάνουν ούτε τα ίδια. Το παιδί μου με βλέπει συχνά να απολαμβάνω βιβλία και ξέρει ότι όσες υποχρεώσεις κι αν έχω, εξακολουθώ να ξοδεύω χρόνο για να διαβάσω.Αλλά όπως γνωρίζει κάθε γονέας, οι πειρασμοί της τεχνολογίας μπορεί να είναι πολύ ισχυροί για να αντισταθούν τα παιδιά. Γι 'αυτό πρέπει να ορίσετε κάποια όρια:

1. Περιορίστε τη χρήση του διαδικτύου.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο χρόνο μπορεί να αφιερώσουμε στο Διαδίκτυο από τη ζωή μας αν το αφήσουμε. Εναπόκειται σε εσάς ως γονέας να ορίσετε σαφή όρια χρήσης για τα παιδιά σας.

2. Κλείστε την τηλεόραση.

Δημιουργήστε μια όμορφη ρουτίνα. Συμφωνήστε όλοι μαζί πως η τηλεόραση θα ανοίγει συγκεκριμένες ώρες και πως την Κυριακή, για παράδειγμα, θα βλέπετε όλοι μαζί μια ταινία. Όταν η τηλεόραση είναι ανοιχτή όλη μέρα ή ανεξέλεγκτες ώρες, αποσπά την προσοχή του παιδιού από πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.

3. Περιορίστε τη χρήση του smartphone.

Αυτό είναι δύσκολο, ειδικά για τους έφηβους που είναι εθισμένοι στα κοινωνικά μέσα. Ένα πρόσφατο άρθρο στο The New York Times δείχνει ότι παίρνουμε στα παιδιά μας smartphones σε όλο και νεότερη ηλικία, εκθέτοντάς τα στα οφέλη - αλλά και στους κινδύνους - του διαδικτύου.

Και πάλι, εναπόκειται στους γονείς να αποφασίσουν σε ποια ηλικία θα πάρουν στα παιδιά τους το πρώτο smartphone τους. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν, ωστόσο, ότι όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο το καλύτερο.


Με πληροφορίες