Today's web: E-shop και ηλεκτρονική κλοπή.
Απαιτητική και πιεστική η καθημερινότητα μας , ελάχιστος ο ελεύθερος χρόνος...
Το πρωί δουλειά, το μεσημέρι διάλειμμα για φαγητό και μετά πάλι δουλειά, το απόγευμα τρεχάματα για το σπίτι, υποχρεώσεις, φροντιστήρια των παιδιών, γυμναστήριο. Επιστρέφεις στο σπίτι το βράδυ κουρασμένη και εξαντλημένη... πρέπει να ετοιμάσεις βραδινό, να διαβάσουν τα παιδιά, μπάνιο και μετά επιτέλους λίγος χρόνος για εσένα. Μετά από μια απαιτητική μέρα, κάθεσαι στον καναπέ και σκέφτεσαι πόσα ακόμα θα έπρεπε να κάνεις αλλά δεν έχεις προλάβει. Και κάπου εδώ, όταν δεν βρίσκεις χρόνο και διάθεση να πας μια βόλτα στα μαγαζιά, αλλά έχεις ανάγκη για κάποιες αγορές, παίρνεις τον υπολογιστή, το τηλέφωνο, το Tablet και «βγαίνεις» για ψώνια, ξαπλωμένη αναπαυτικά στον καναπέ σου. Το Διαδίκτυο προσφέρει την ευκαιρία για online αγορές, εύκολα, με σύντομες διαδικασίες και πάνω απ' όλα χωρίς να χρειαστεί να βγεις από το σπίτι.
Πλέον, εκατομμύρια αγοραστές επιλέγουν το Διαδίκτυο για να κάνουν τις αγορές τους, είτε αυτές περιλαμβάνουν ρουχισμό, υποδήματα, ηλεκτρικές συσκευές, μέχρι και τρόφιμα. Εκτός από την εξοικονόμηση χρόνου οι online αγορές επιτρέπουν την σύγκριση προϊόντων και τιμών από πολλούς προμηθευτές ταυτόχρονα, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό και εύκολο στα παραδοσιακά ψώνια.

Καλά όμως όλα αυτά, και όντως διευκολύνουν πολύ την καθημερινότητα μας και η αλήθεια είναι ότι το online shopping έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και οι επιλογές που προσφέρει είναι ισάξιες, ακόμα και καλύτερες, από την κανονική αγορά...
- Πόσες
φορές όμως δεν ακούσαμε για προϊόντα που δεν έφτασαν ποτέ στον παραλήπτη;
- Για
ιστοσελίδες μαϊμού που υπέκλεπταν χρήματα από όποιον έκανε μια «αγορά»;
- Για
emails
από υποτιθέμενες τράπεζες, που ζητούν να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου για
κάποιο λόγο, και όταν το κάνεις μηδενίζεται το υπόλοιπο της κάρτας σου;
Όμως πάντα όλοι σκεφτόμαστε, "Σιγά τώρα που θα συμβεί σε μένα";
Ναι λοιπόν, αν δεν είμαστε προσεκτικοί στις αγορές μας μέσω του Διαδικτύου, μπορεί να πέσουμε θύματα κάποιας ηλεκτρονικής απάτης πολύ εύκολα.
Δεν χρειάζεται να είστε technology experts για να μπορείτε να διακρίνετε αν μια ιστοσελίδα είναι αξιόπιστη ή ένα email είναι αυθεντικό. Το μόνο που χρειάζεστε είναι κάποια tips για να σας κατευθύνουν. Θα μοιραστώ κάποια από αυτά μαζί σας, για να τα έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας την επόμενη φορά που θα κάνετε κάποια online αγορά.

Πριν κάνετε μια αγορά και δώσετε τα στοιχεία του λογαριασμού σας, βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα είναι ασφαλής και τα δεδομένα σας θα κρυπτογραφηθούν κατά την μεταφορά τους. Αυτό μπορείτε να το ανακαλύψετε εύκολα, αφού οι ιστοσελίδες που είναι ασφαλείς δίπλα από το URL, πάνω αριστερά υπάρχει ένα εικονίδια μιας κλειδαριάς, που δηλώνει ότι η σύνδεση σας σε αυτή την ιστοσελίδα είναι ασφαλής .
Αν η ιστοσελίδα που επισκεφθήκατε τελικά είναι τελικά ασφαλής, πριν να δώσετε τα στοιχεία σας και προβείτε σε πληρωμή, βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους τρόπους και τον χρόνο αποστολής, επιβεβαιώσατε την ύπαρξη των μεταφορικών εταιρειών που αναφέρονται, και μπορείτε ακόμα και να δοκιμάσετε να επικοινωνήσετε με τον προμηθευτή αν υπάρχει τηλέφωνο επικοινωνίας για να επιβεβαιώσετε την ύπαρξη του.
Αν τελικά φτάσετε στο σημείο της πληρωμής, ο ασφαλέστερος τρόπος για να κάνετε την πληρωμή σας είναι με web card, με υπόλοιπο ελάχιστα μεγαλύτερο από το ποσό πληρωμής, ούτως ώστε σε περίπτωση απάτης να μην υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο για κλοπή.
Ένας άλλος κίνδυνος που προκύπτει από τις online υπηρεσίες, είναι το phishing.
Το phishing είναι η αποστολή μαζικών μηνυμάτων σε χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από hackers, που συνήθως ζητούν από τον χρήστη να ανανεώσουν τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού. Η ηλεκτρονική διεύθυνση της πραγματικής τράπεζας του παραλήπτη, από εκείνη που του αποστάλθηκε διαφέρει ελάχιστα και με την πρώτη ματιά μοιάζει πανομοιότυπη.
Ίσως και με την δεύτερη.
Ακόμα και με μια πιο προσεκτική ματιά μπορεί κάποιος να μην παρατηρήσει τις διαφορές σε αυτές τις δύο διευθύνσεις. Και όμως, η μια παραπέμπει στην ιστοσελίδα μιας υπαρκτής τράπεζας και η άλλη σε κάποια fake σελίδα, που έχει σκοπό την κλοπή χρημάτων.
Το phishing εμφανίζεται πιο συχνά σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αφορούν τράπεζες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και με fake ιστοσελίδες πολύ γνωστών sites κοινωνικής δικτύωσης που ζητούν την ανανέωση των προσωπικών σου στοιχείων.
Άρα, ίσως να ήταν καλή ιδέα και μια τρίτη ματιά!
Επίσης, έχετε υπόψη ότι οι τράπεζες σχεδόν ποτέ δεν ζητούν την ανανέωση ή την συμπλήρωση στοιχείων του τραπεζικού σας λογαριασμού μέσω email. Γι' αυτό αν λάβετε ένα τέτοιο email, επικοινωνήστε πρώτα με την τράπεζα σας για να το επιβεβαιώσετε.
Εύχομαι να σας έχω βοηθήσει, με όλα όσα σας έχω γράψει παραπάνω, σχετικά με το online shopping. Σίγουρα μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας online, αλλά για να αποφύγετε κάποια απάτη ή κλοπή, πριν την αγορά, βεβαιωθείτε ότι ο προμηθευτής είναι υπαρκτός και η πληρωμή είναι ασφαλής. Με τις σωστές διαδικασίες πλέων δεν θα έχετε να ανησυχείτε αν θα παραλάβετε τελικά το προϊόν σας!
Σας χαιρετώ,
Παντελίνα Ιωάννου
Φοιτήτρια Πληροφορικής (4ο έτος)
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστε επίσης: