“Το παιδί μου τρώει τα νύχια του.” Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς να το διαχειριστούμε.

2018-03-02

Αρκετά παιδιά από τη νηπιακή ή τη σχολική ηλικία αποκτούν τη συνήθεια να τρώνε τα νύχια τους. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό. Από άγχος, περιέργεια, ανία, συνήθεια ή ακόμα και μίμηση, αν ο μπαμπάς ή η μαμά, για παράδειγμα, κάνουν το ίδιο.

Το δάγκωμα των νυχιών είναι από τις πιο κοινές «νευρικές» συνήθειες που εμφανίζουν τα παιδιά, εκτός από το πιπίλισμα του αντίχειρα, το παιχνίδι με τα μαλλιά, το τρίψιμο των δοντιών και το σκάλισμα της μύτης.

Αν το παιδί σας δαγκώνει μέχρι ένα σημείο τα νύχια του, δεν τραυματίζει δηλαδή τα δάχτυλα και τα χέρια του, αν το κάνει ασυνείδητα, για παράδειγμα όταν βλέπει τηλεόραση, αν το κάνει σε συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως π.χ. πριν από κάποια παράσταση ή τεστ στο σχολείο, είναι κατά πάσα πιθανότητα ο τρόπος του να αντιμετωπίσει το άγχος του και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Αν, ωστόσο, το παιδί βιώνει αυξημένο στρες, λόγω π.χ. μίας μετακόμισης, αλλαγής σχολείου ή του διαζυγίου των γονιών του, θα πρέπει να συζητήσετε μαζί του για να σας μιλήσει για τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του αλλά και για να το βοηθήσετε και να βρείτε μαζί λύσεις που θα τον απαλλάξουν από το άγχος.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο πιθανό είναι ότι το παιδί θα σταματήσει από μόνο του κάποια στιγμή να τρώει τα νύχια του. Αν όμως ανησυχείτε, μπορείτε να το βοηθήσετε να σταματήσει:


Αποφύγετε τη γκρίνια και τη τιμωρία.

Όπως και οι περισσότερες νευρικές συνήθειες, το δάγκωμα των νυχιών γίνεται τις περισσότερες φορές ασυνείδητα. Για αυτό δεν πρέπει να τιμωρείτε ή να μαλώνετε το παιδί αν το κάνει. Εξάλλου, ακόμα και ενήλικες δυσκολεύονται να σταματήσουν τη συνήθεια αυτή. Εξηγήστε του ότι θα πρέπει να σταματήσει να το κάνει όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά κυρίως για λόγους υγείας. Μπορείτε, ακόμα, να βάλετε ορισμένους κανόνες που θα το περιορίσουν, π.χ. να μην το κάνει όταν τρώτε όλοι μαζί. Αν το πιέσετε να σταματήσει, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να επιτείνει το άγχος του και να επιδεινώσει την κατάσταση.


Ακόμα, το να βάψετε τα νύχια του με ουσίες με δυσάρεστη γεύση που κυκλοφορούν στο εμπόριο θα είναι σαν τιμωρία για το παιδί. Κρατήστε τα νύχια του κομμένα πολύ κοντά και προσπαθήστε όσο είναι δυνατό να μην δημιουργηθεί καθόλου θέμα γύρω από αυτή τη συνήθεια του παιδιού. Το πιο πιθανό είναι ότι θα σταματήσει όταν το ίδιο αισθανθεί έτοιμο να το κάνει. Μάλιστα, μπορεί να ζητήσει και από μόνο του τη βοήθειά σας για να σταματήσει.


Προσφέρετε τη βοήθειά σας.

Αν ζητήσει τη βοήθειά σας, προσπαθήστε να αναζητήσετε μαζί τους λόγους που το κάνει και να βρείτε στρατηγικές που θα το βοηθήσουν να σταματήσει. Ρωτήστε το παιδί πόσο θέλει να συμμετέχετε, αν π.χ. θέλει να του το επισημαίνετε όταν τρώει τα νύχια του ασυναίσθητα, με μία κωδική λέξη ή ένα απλό άγγιγμα. Αν έχετε κόρη μπορεί να της αρέσει η λύση να βάψει τα νύχια της με χαρούμενα χρώματα για να γίνει πιο δύσκολο το δάγκωμα.


Βρείτε εναλλακτικές.

Ανακαλύψτε μαζί τι θα μπορούσε να κάνει αντί να δαγκώνει τα νύχια του, π.χ. να παίζει με ένα μπαλάκι antistress όταν βλέπει τηλεόραση ή με πλαστελίνη όταν βρίσκεται στο αυτοκίνητο και μπορεί να βαρεθεί. Αν μπορεί να αντιληφθεί πότε νιώθει την ανάγκη να δαγκώσει τα νύχια του προτείνεται κάποιες τεχνικές χαλάρωσης, όπως βαθιές αναπνοές ή να ανοιγοκλείνει τις γροθιές του.

Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να έχει χώρο και χρόνο να παίζει για να εκτονώνει την ενέργεια και το άγχος του, να ασχολείται με ζωγραφική ή χειροτεχνίες, να μάθει ένα μουσικό όργανο ή ό,τι του ταιριάζει που θα γεμίζει το χρόνο του και θα το βοηθά να χαλαρώνει και να μαθαίνει καινούργια πράγματα ταυτόχρονα.

Εξηγήστε στο παιδί ότι αν μία τεχνική δεν έχει αποτέλεσμα, μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι άλλο, διαβεβαιώνοντάς το ότι θα είστε δίπλα του στην προσπάθειά του, ασχέτως αν είναι επιτυχημένη ή όχι, και ότι μακροπρόθεσμα η υπομονή και η επιμονή του θα ανταμειφθεί.


"Αν δείτε ότι το παιδί δαγκώνει υπερβολικά τα νύχια του, κάνοντας πληγές στα χέρια του, αν το κάνει σε συνδυασμό και με άλλα πράγματα, όπως να τραβάει τρίχες από τα μαλλιά του ή να ξύνει δυνατά το κεφάλι του, ή αν η συνήθειά του αυτή εμφανίστηκε ξαφνικά και κλιμακώθηκε πάρα πολύ γρήγορα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή έναν ειδικό για να σας βοηθήσει".


Πηγή:childit.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook   

Διαβάστε επίσης: