Το παιδί είναι καλό, να μάθει να παίζει και μόνο του.

2017-10-26

Είναι σημαντικό να μπορεί να παίζει και χωρίς παρέα. Όταν το παιδί μαθαίνει να παίζει μόνο του, παίρνει πολύτιμα μαθήματα που σίγουρα θα του φανούν χρήσιμα σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Το να μπορεί να κρατήσει το ίδιο τον εαυτό του απασχολημένο, χωρίς απαραίτητα εσείς ή κάποιος άλλος να αναλαμβάνει το ρόλο του «διαχειριστή» του παιχνιδιού, μαθαίνει στο παιδί να είναι πιο ανεξάρτητο και αυτόνομο, ενώ παράλληλα εξασκεί ακόμα περισσότερο το σώμα, το μυαλό και τη φαντασία του. Τι άλλο του μαθαίνει;

 • Να διασκεδάζει μόνο του.
  Δεν εξαρτάται από κάποιον άλλο για να περάσει καλά και να είναι χαρούμενο. Εξάλλου, καθώς το παιδί θα μεγαλώνει θα συνειδητοποιήσει ότι παρόλο που έχει την αμέριστη αγάπη και υποστήριξή σας, δεν θα μπορείτε να είστε πάντα δίπλα του, σε κάθε βήμα και κάθε στιγμή, για αυτό πρέπει να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και αυτοεκτίμηση.
 • Να χρησιμοποιεί τη φαντασία του.
  Όταν δεν είναι κάποιος άλλος εκεί για να «ορίσει» το παιχνίδι, το μυαλό του θα γεννήσει μάγους, πριγκίπισσες, καλούς, κακούς, σούπερ ήρωες, φίλους και συντρόφους που σε ένα παιχνίδι με τη μαμά ή το μπαμπά δύσκολα θα έκαναν την εμφάνισή τους. Όταν παίζει μόνο του, η φαντασία και η δημιουργικότητά του ανθίζουν.
 • Να είναι κοινωνικά ανεξάρτητο.
  Το παιχνίδι που κάνει μόνο του, καλλιεργεί ένα ισχυρό αίσθημα ανεξαρτησίας στο παιδί. Δεν νιώθει την ανάγκη να έχει έναν άλλο άνθρωπο ή ομάδα ανθρώπων δίπλα του. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποφεύγει ή θα σνομπάρει άλλα παιδιά επειδή νιώθει πιο ανεξάρτητο, αλλά ότι θα μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα σε κάθε κατάσταση και θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση, είτε είναι ένα πρωινό παιχνίδι στο δωμάτιό του μόνο του και ένα απόγευμα με παιχνίδι με συνομηλίκους του.
 • Να είναι πιο ήρεμο.
  Το παιχνίδι έξω, π.χ. στην παιδική χαρά, το γεμίζει ενέργεια, ενώ το παιχνίδι με άλλα παιδιά ή μεγάλους περιλαμβάνει πολύ αλληλεπίδραση. Το παιχνίδι που κάνει μόνο του δημιουργεί ένα αίσθημα ηρεμίας στο παιδί και πάει τη διάθεσή του σε άλλο επίπεδο, καθώς παίζει ήσυχα με τα παιχνίδια του.
 • Να μάθει καλύτερα τα συναισθήματά του.
  Σίγουρα το παιδί έρχεται σε εσάς αναζητώντας στήριξη και παρηγοριά όταν αισθάνεται κάτι που το ανησυχεί ή το προβληματίζει. Το παιχνίδι όμως που κάνει μόνο του, μπορεί να το βοηθήσει να μάθει να κοιτάει καλύτερα μέσα του, να χρησιμοποιεί και τη δική του εσωτερική δύναμη για να παρηγορηθεί και να παίρνει κουράγιο. Να καταλάβει καλύτερα τα αισθήματά του και να αρχίσει να τα επικοινωνεί και σε εσάς καλύτερα.
 • Να αισθάνεται άνετα όταν είναι μόνο του.                                                                                    Όσο και να θέλετε, δεν μπορείτε να είστε δίπλα στο παιδί σας 24 ώρες το 24ωρο. Όταν το παιδί μάθει να παίζει μόνο του, μαθαίνει ότι μπορεί να διασκεδάσει και χωρίς απαραίτητα να είστε εκεί για να κανονίσετε τη διασκέδασή του και να το κρατήσετε απασχολημένο. Σιγά σιγά θα αρχίσει να αποζητάει το χρόνο για να παίξει μόνο του.
 • Να προετοιμαστεί για το σχολείο.
  Για τα μικρά παιδιά που δεν έχουν πάει ακόμα παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο, εσείς είστε ο νούμερο 1 σύντροφος που γνωρίζουν για το παιχνίδι και τη διασκέδαση. Καθώς μένετε πίσω και του δείχνετε πώς να παίζει μόνο του, θα καταλάβει ότι δεν γίνεται (δυστυχώς) να είστε πάντα παρούσες μαζί τους. Με τον τρόπο αυτό θα προετοιμαστεί για το σχολείο, όπου επίσης δεν γίνεται να είστε μαζί του κάθε ημέρα και δεν θα αισθάνεται κάθε φορά που θα το πηγαίνετε στο σχολείο ότι το εγκαταλείπετε.
Πηγή: childit.gr