Εκτός από τις κλασικές βαφές αβγών, υπάρχουν τρόποι να βάψουμε τα αβγά μας χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, όπως παντζάρια, κόκκινο λάχανο, σπανάκι, κύμινο ή κουρκουμά.
Το "Μαρτούι" και η πιτυόκαμπη, ποιες οι διαφορές τους και τι πρέπει να προσέχουμε.
Η ικανότητα της κάμπιας των πεύκων να προκαλεί παθολογικές δερματικές αντιδράσεις είναι γνωστή από την αρχαιότητα και η πρώτη επίσημη αναφορά γίνεται από τον Reaumur το 1736. Οι κάμπιες διαθέτουν έναν εξαιρετικό αμυντικό μηχανισμό. Όταν νιώσουν ότι απειλούνται (πχ όταν κάποιος τις ακουμπήσει), εκτοξεύουν στον αέρα μικροσκοπικά τριχίδια, τα οποία περιέχουν τοξίνη, που προκαλεί στον άνθρωπο αλλά και σε ζώα δερματικά συμπτώματα. Σε κατοικημένες περιοχές και σε μέρη που συχνάζει κόσμος, η κάμπια προκαλεί δερματολογικά προβλήματα στον άνθρωπο. Συγκεκριμένα προκαλεί φαγούρα στο δέρμα και εξάνθηματα, γι'αυτό λέγεται και κνηθοκάμπη.
Τα συμπτώματα προκαλούνται από μηχανικούς και χημικούς παράγοντες και σπανιότερα από αλλεργικό μηχανισμό, με τα κνιδωτικά τριχίδια και τα δηλητηριώδη κεντριά τους. Ο κύριος μηχανισμός με τον οποίο δρουν βασίζεται στην ιδιαίτερη μορφολογία των κνιδωτικών τριχιδίων τους, τα οποία μοιάζουν με καμάκι και διεισδύουν εύκολα στην επιδερμίδα του 'εχθρού' απελευθερώνοντας τις τοξικές ουσίες οι οποίες προκαλούν αντίδραση υπερευαισθησίας είτε άμεσα -την κνίδωση εξ' επαφής-, είτε μετά από κάποιες ώρες - την δερματίτιδα εξ' επαφής-, ενώ σπάνια μπορεί να προκαλέσουν τη σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση. Σε περίπτωση τριψίματος των ματιών με χέρια που έχουν ακουμπήσει κάμπιες μπορεί να εμφανισθεί ερυθρότητα στα μάτια και πρήξιμο στα βλέφαρα. Αν δεν αντιμετωπισθεί σύντομα με καλό πλύσιμο, μπορεί να προκληθεί τραυματισμός από την έντονη φαγούρα και δακρύρροια, περίπτωση κατά την οποία εκτίμηση από οφθαλμίατρο είναι χρήσιμη.
Η διάγνωση δεν είναι δύσκολη καθώς το ιστορικό και η παρουσία εξανθήματος κυρίως σε εκτεθειμένα μέρη βοηθάει προς τη σωστή κατεύθυνση. Η χρήση κολλητικής ταινίας στους πομφούς και ο έλεγχος με μικροσκόπιο αναδεικνύει την παρουσία τριχιδίων σε περιπτώσεις που δε μπορούν να διαγνωσθούν με βεβαιότητα.
Για τα σκυλιά:
Αν έρθουν, ακόμα και ελαφρώς, σε επαφή με τις κάμπιες αυτές τα χείλη και η γλώσσα τους μπορεί να ερεθιστούν επικίνδυνα, ακόμη και να νεκρωθούν!
Αν δείτε αυτές τις κάμπιες κρατείστε το σκυλί σας μακριά από την περιοχή.
Μην λιώνεται τις κάμπιες επειδή με αυτό το τρόπο μπορεί να μεταφέρεται τις τοξίνες. Αν ο σκύλος σας έρθει σε επαφή με τις κάμπιες, επισκεφθείτε τον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Είναι σημαντικό να μην καθυστερήσετε περιμένοντας να του περάσει.
Τι πρέπει να προσέξετε:
Ενημερώνουμε τα παιδιά να μην αγγίζουν τις κάμπιες ή τις φωλιές τους και να αποφεύγουν τα προσβεβλημένα πεύκα ειδικά τον πρώτο μήνα της Άνοιξης. Σε υποψία τοπικής επιδημίας (πολλά κρούσματα), θα πρέπει να αποφεύγουμε να απλώνουμε τα ρούχα σε εξωτερικούς χώρους. Εάν το παιδί παρουσιάσει συμπτώματα μετά το παιχνίδι του σε περιοχή με πεύκα, απομακρύνουμε τα ρούχα από πάνω του και τα πλένουμε, ενώ κάνουμε μπάνιο στο παιδί με σαπούνι για την απομάκρυνση των τριχιδίων. Τα ρούχα του παιχνιδιού αν δεν πλυθούν παραμένουν έξω από το υπνοδωμάτιο του παιδιού. Φοράμε κατάλληλο ρουχισμό ρούχα μακρυά μανίκια και χρησιμοποιούμε γάντια και γυαλιά εάν πρόκειται να ασχοληθούμε με την κηπουρική. Κόβουμε στις αρχές του χειμώνα τα κλαδιά που φέρουν φωλιά και τα καίμε πριν την έξοδο της κάμπιας Συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, εάν τα συμπτώματα είναι επίμονα.
Προσοχή!
Το «μαρτούι» είναι γνωστό σε αρκετούς. Το μαρτούι είναι ένα ασπόνδυλο έντομο που αποτελεί το πρώτο στάδιο μεταμόρφωσής του σε πεταλούδα. Έχει το επιστημολογικό όνομα Ocnogyna (loweii) Cypriaca και ανήκει στο είδος κάμπιας στην τάξη λεπιδόπτερων της οικογένειας Artiicadae.
Η κυπριακή κάμπια ή κοινώς το «μαρτούι» είναι ενδημικό είδος της Κύπρου. Εμφανίζεται κυρίως τέλος Φεβρουαρίου με αρχές του Μάρτη γι' αυτό και ονομάζεται έτσι. Το σώμα της έχει χρώμα μαύρο και είναι καλλυμένο με χνούδι. Έχει πολύ μικρό μέγεθος που φτάνει μέχρι και τις 8 ίντζες.
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του μοναδικού είδους κάμπιας είναι ότι από τη στιγμή που θα εκκολαφθούν από το κουκούλι τους μένουν συσωρευμένες αρκετές μαζί σε ένα σημείο και όταν περίπου φτάσουν να έχουν μέγεθος 1 με 2 ίντζες, τότε σκορπίζονται σε διαφορετικά σημεία στο χώρο.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστε επίσης:
Σήμερα θα φτιάξουμε το αγαπημένο μου τσουρέκι.. και πολλών από εσάς. Λαχταριστό αφράτο τσουρέκι με γέμιση κάστανο και λευκή σοκολάτα! Θα το φτιάξουμε, ακολουθώντας τα βήματα, εύκολα και θα μοσχομυρίσουμε όλο το σπίτι Πάσχα!
Φτιάχνουμε εύκολες φλαούνες στο σπίτι!
Μεγάλη Πέμπτη, φτιάχνουμε τις φλαούνες μαζί με το τσουρέκι μας, τα παραδοσιακά ψωμιά, τα κουλούρια και βάφουμε τα αβγά χρησιμοποιώντας φύλλα κρεμμυδιού και διάφορα αγριολούλουδα, όπως το 'ριζάρι' ή το 'λιζάρι'. Θα φτιάξουμε λοιπόν στο σπίτι τις φλαούνες μας εύκολα, γρήγορα και διασκεδαστικά, μαζί με τα παιδιά, να μυρίσει Πάσχα όλο το σπίτι!
Ανακυκλώστε τα ρολά του χαρτιού τουαλέτας σας και αφήστε τα παιδάκια με ένα πινέλο στο χέρι να βάψουν και να δημιουργήσουν μικρές «πασχαλινές» μαριονέτες που θα χρησιμοποιήσουν σε μία ωραία εορταστική παράσταση!
Φλαούνες με αναρή!
Η φλαούνα είναι προϊόν αρτοποιίας με βασικά υλικά το τυρί φλαούνας και τα αβγά. Παρασκευάζεται το Πάσχα σε ολόκληρη την Κύπρο αλλά την απολαμβάνουμε και όλο το χρόνο. Το σχήμα της ποικίλει από τετράγωνο, τρίγωνο ή ακόμα και στρογγυλό. Στα χωριά της Πάφου παρασκευάζονται οι επονομαζόμενες Πασκιές, που είναι στρογγυλές φλαούνες περίπου στο μέγεθος...
Χαλβάς: Η εύκολη συνταγή 1, 2, 3, 4.
Ο χαλβάς είναι το παραδοσιακότερο και το κλασικότερο γλυκό. Το απολαμβάνουμε σε πολλές παραλλαγές και συνήθως το φτιάχνουμε πιο συχνά σε περιόδους νηστειών. Σήμερα θα δούμε μία πολύ εύκολη συνταγή, με απλά βήματα και με σίγουρη επιτυχία!
Τα προβιοτικά είναι «της μόδας» στις μέρες μας, τόσο μάλιστα που ο αριθμός των ενηλίκων που λαμβάνουν προβιοτικά ή πρεβιοτικά συμπληρώματα (για τα οποία υπάρχει η άποψη ότι μπορούν να κάνουν το έντερό μας νεότερο»), έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα στην τελευταία 10ετία.
Αλλεργική ρινίτιδα.
Ρινίτιδα είναι η φλεγμονή του εσωτερικού τοιχώματος της μύτης και έχει πολλές διαφορετικές αιτίες.
Σόγια: Τα υπέρ και τα κατά στην υγεία μας.
Η σόγια είναι ένα όσπριο που προέρχεται από την Ασία και μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι, ή να μετατραπεί σε διάφορες άλλες βρώσιμες μορφές. Καταναλώνεται ευρέως, όχι μόνο ως πηγή φυτικών πρωτεϊνών αλλά και ως συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Ωστόσο, παραμένει μια αμφιλεγόμενη τροφή, αφού πολλοί επαινούν τα οφέλη της για την υγεία, ενώ...
Ένα υπέροχο δροσερό, εποχιακό πιάτο θα φτιάξουμε σήμερα, με πέννες (εγώ το φτιάχνω και με σπαγγέτι) και σάλτσα από μελιτζάνα, κολοκύθι και ξινομυζήθρα. Η συνταγή είναι της αγαπημένης Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και είναι πραγματικά νοστιμότατη, εύκολη και ελαφριά, τέλεια και για βραδυνό!
Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας είναι μία από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης στον οφθαλμίατρο. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, προκαλείται από δυσλειτουργία της δακρυϊκής στιβάδας που ενυδατώνει το μάτι.
10 νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι!
10 νόστιμες νηστίσιμες συνταγές θα δούμε σήμερα, χωρίς λάδι αλλά με μπόλικη γεύση. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς η Σαρακοστή που σημαίνει «Μεγάλες 40 Ημέρες», είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών, η οποία προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη εορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου,...