Τips για να μην στερηθούμε τις Χριστουγεννιάτικες γλυκιές απολαύσεις.

2017-12-21

Χριστούγεννα, γλυκά, τραπέζια και γενικά φαγητό... πολύ φαγητό και πολλά γλυκά! Σύμφωνα με έρευνες, τις ημέρες των γιορτών ο μέσος άνθρωπος παίρνει 2-3 κιλά, τα οποία δεν μπορεί εύκολα να "διώξει". Παρόλα αυτά ας αφήσουμε τις έρευνες στην άκρη και ας ασχοληθούμε με εμάς και συγκεκριμένα με τα γλυκά των Χριστουγέννων, που στοιχειώνουν το μυαλό μας σαν φάντασμα και φορτώνουν το σώμα μας με ένα τσούρμο θερμίδες.

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί τη θερμιδική αξία που έχουν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά; Γιατί μας παχαίνουν τόσο πολύ και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τη σιλουέτα μας. Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι λαχταριστά και το γεγονός ότι τα βρίσκεις μόνο για μια φορά το χρόνο τα κάνει ακόμα πιο δελεαστικά. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι ένα γλυκό από μόνο του δεν μπορεί να σε παχύνει! Σημασία έχει η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσης.


Θερμίδες γλυκών

  • 1 κουραμπιές: 200 θερμίδες
  • 1 μελομακάρονο: 150 θερμίδες
  • 1 κομμάτι βασιλόπιτα: από 250 έως και 500 θερμίδες
  • 1 κομμάτι πανετόνε: 170 θερμίδες
  • 1 λεπτή φέτα τσουρέκι: 150 θερμίδες
  • 1 λεπτή φέτα τσουρέκι με γέμιση: 300 θερμίδες
  • 1 gingerbread cookie: 90 θερμίδες
  • 1 κουλουράκι: 100 θερμίδες
  • 1 κομ. Christmas cake (5x5): 300 - 350 θερμίδες
  • 1 μικρό σοκολατάκι: 50 - 100 θερμίδεςΠως ακριβώς χαλάνε τη δίαιτά μας;

Με μια πρώτη ματιά στις θερμίδες, δεν πρόκειται για κάτι τραγικό. Αν σκεφτούμε πως μια μέση γυναίκα χρειάζεται περίπου 1800 θερμίδες για να συντηρήσει τα κιλά της, το να προσθέσει σε αυτές περίπου 200 θερμίδες, ακόμα και σε ημερήσια βάση, αυτό σημαίνει ότι θα βάλει 200γρ. σε μία εβδομάδα. Το πρόβλημα όμως, είναι ότι μέσα στα Χριστούγεννα η αύξηση των θερμίδων αποκλείεται να είναι τόσο μικρή. Αν κάθε φορά που περνάς από το τραπέζι του σαλονιού τσιμπάς και από ένα γλυκάκι, τότε η αύξηση βάρους είναι σίγουρη. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης, ότι δεν είναι μόνο τα γλυκά που θα αυξήσουν την ενεργειακή πρόσληψη, εφόσον και τα φαγητά που βρίσκεις συνήθως στα οικογενειακά γεύματα δεν είναι και τα πιο διαιτητικά. Το άθροισμα λοιπόν, μπορεί να εκτοξευθεί και να οδηγήσει σε αρκετά μεγάλη πρόσληψη βάρους και μάλιστα λίπους.


Πόσες φορές την εβδομάδα μπορούμε να φάμε;

Με τις κατάλληλες προσθαφαιρέσεις, θα μπορούσες να τρως ένα μικρό γλυκό κάθε μέρα για την εβδομάδα των γιορτών. Όχι όμως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα! Δεν υπάρχει λόγος να παίζεις με την τύχη σου...


Ποιο είναι το μυστικό για να μην παχύνουμε;

Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να μην αντικαθιστάς κάποιο γεύμα με κάποιο γλυκό, διότι ο σκοπός του γλυκού είναι η γεύση και όχι ο κορεσμός. Το ιδανικό θα ήταν να καταναλώσεις για κυρίως γεύμα κάποια άπαχη πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο, ψάρι, κρέας ή ακόμα και όσπρια μαγειρεμένα με λίγο λάδι, και το γλυκό να αποτελέσει είτε τη συνέχεια του γεύματος είτε ένα ενδιάμεσο σνακ. Το σημαντικό είναι να συνδυάσεις το γλυκό με φυτικές ίνες για να μειωθεί ο γλυκαιμικός του δείκτης, οπότε και να "καεί" πιο εύκολα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να φας και σαλάτα στο μεσημεριανό ή να καταναλώσεις και ένα φρούτο πριν το ενδιάμεσο γλύκισμα.