Thai μασάζ: Τι είναι και γιατί το λένε η «yoga του τεμπέλη»;

2019-08-30

Εδώ και 2.500 χρόνια ειδικοί του Τhai μασάζ προσφέρουν στους ασθενείς και πελάτες τους αμέτρητα οφέλη υγείας. Αυτό το είδος μασάζ δανείζεται στοιχεία από την Ayurvedic παράδοση και γι' αυτό το λόγο είναι γνωστό ως η «yoga του τεμπέλη». Στην ουσία μεγάλο μέρος του Thai μασάζ αποτελείται από υποβοηθούμενες στάσεις yoga, όπου ο μασέρ τεντώνει σημεία του σώματός σου για να εμβαθύνεις την στάση σου και να πετύχεις μέγιστο αποτέλεσμα. Χρησιμοποιούνται επίσης πιέσεις τύπου βελονισμού.

Εν τέλει βελτιώνονται όλες οι κινήσεις του σώματός σου. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση στα 10 κανάλια ενέργειας μέσα στο σώμα. Η παρεμπόδιση της ροής της ενέργειας προκαλεί μυϊκή αδυναμία, κόπωση, και άλλες μυοσκελετικές ανωμαλίες. Το stretching και ο συντονισμός της αναπνοής αναζωογονούν τον οργανισμό σου.Βελτίωση στάσης και ελαστικότητας: Αρκετά από τα οφέλη του Thai μασάζ ταυτίζονται με αυτά της yoga. Περιλαμβάνουν τη βελτίωση της στάσης του σώματος, την αυξημένη κυκλοφορία, και τη μεγαλύτερη ελαστικότητα. Όπως και η yoga, το Thai μασάζ χαλαρώνει και επιμηκύνει τους μυς με αποτέλεσμα χαμηλότερη μυϊκή ένταση σε διάφορα σημεία του σώματος. Στο τέλος της θεραπείας, ο ασθενής έχει χαλαρώσει και αποβάλει το άγχος του.

Ανακούφιση του μυϊκού πόνου: Ενώ η yoga μπορεί να αποδειχθεί εντατική άσκηση που ασκεί τους μυς και παράλληλα καταπονεί το σώμα, το μασάζ προσφέρει ανακούφιση και θεραπεία. Ανακουφίζει επίσης προσωρινά από τον πόνο που προκαλούν χρόνια προβλήματα και τραυματισμοί. Το stretching και το μασάζ μειώνουν το αντίκτυπο χρόνιων προβλημάτων εν γένει. Χαλαρώνοντας τους μυς που βρίσκονται σε ένταση, μειώνεται σημαντικά το στρες σε συγκεκριμένα σημεία που σε ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια. Λύνοντας τους «αόρατους κόμπους», το μασάζ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο τραυματισμένο σημείο προσφέροντας άμεση ανακούφιση και μακροπρόθεσμα θεραπεία.

Βελτίωση διάθεσης: Το μασάζ θα σου προσφέρει ένα πλατύ χαμόγελο ως αποτέλεσμα της μείωσης του πόνου, της χαλάρωσης, και της βελτιωμένης κυκλοφορίας. Νιώθεις πιο άνετα με το σώμα σου. Όλα έρχονται από την αρμονία πνεύματος και σώματος. Το μασάζ φέρνει στο σώμα χαλάρωση που αγγίζει τα επίπεδα διαλογισμού. Διώχνεις από το μυαλό τις περιττές σκέψεις και εστιάζεις στις βαθιές τακτικές αναπνοές. Όπως συμβαίνει και με τον ενδιάμεσο ύπνο, το μυαλό κάνει reset στο υποσυνείδητο και απαλλάσσεται από έμμονες ιδέες. Αποκτάς μία πιο θετική στάση ζωής μέσα από τη θεραπεία.


Μελέτες πάνω στη χημεία του νευρικού συστήματος λένε ότι το Thai μασάζ μειώνει την παραγωγή της περίφημης ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Παράλληλα ενισχύει τα επίπεδα της ορμόνης της θετικής ενέργειας, της σεροτονίνης. Αυτό σίγουρα σου φτιάχνει τη διάθεση!Η σημασία του stretching: Το stretching προσφέρει ελαστικότητα στους μυς, ενώ παράλληλα τους ενδυναμώνει. Διατηρεί ουσιαστικά μία υγιή γκάμα κινήσεων στο σώμα και συγκεκριμένα στις αρθρώσεις. Χωρίς βοήθεια οι μυς τείνουν τα σφίγγουν και να κονταίνουν. Γίνονται μάλιστα πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Ιδανικά πρέπει να τεντώνουμε τους μυς κάθε μέρα. Αν η ζωή σου δεν έχει τόση δράση και εξάσκηση, τότε το Thai μασάζ θα έρθει να καλύψει το κενό.

Χαλάρωση: Μαζί με τα οφέλη στο σώμα, η «yoga του τεμπέλη» προσφέρει ευρύτερη αίσθηση ευεξίας. Υποτιμάμε συχνά τη σημασία της χαλάρωσης, και το βαθμό στον οποίο επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Είναι σημαντικό να διαχειρίζεσαι σωστά το στρες. Όταν αγχώνεσαι, το σώμα αντιδρά με ένταση στους μυς, επιτάχυνση του ρυθμού αναπνοής και ταχυπαλμία. Συνδύασε την κούρα του μασάζ με υγιεινή διατροφή, και κάποια άσκηση. Αφιέρωσε χρόνο και επένδυσε στην ποιότητα ζωής.

Αναπνοή: Η βασική σχέση μεταξύ Thai μασάζ και yoga είναι η έμφαση στην αναπνοή. Επιβραδύνοντας το ρυθμό αναπνοής, επιτυγχάνεις βαθιά χαλάρωση και συντονισμό σώματος και πνεύματος. Η yoga εστιάζει στην αναπνοή και την κίνηση, εξασφαλίζοντας ελεύθερη ροή της ενέργειας στο σώμα. Το Thai μασάζ εστιάζει στην αργή αναπνοή και είναι κάτι μεταξύ ασθενή και θεραπευτή.

Η σωστή αναπνοή αυξάνει το οξυγόνο στο σώμα και δημιουργεί συνθήκες διαλογισμού. Σε βοηθάει επίσης να συνειδητοποιήσεις περισσότερο το σώμα σου. Το φορτωμένο πρόγραμμα σε καθημερινή βάση σε εμποδίζει να ακούσεις καθαρά το σώμα και τις ανάγκες του. Το μασάζ είναι μια ευκαιρία να έρθεις σε μια βαθύτερη επαφή με τον εαυτό σου.

Σε ποιες ομάδες απευθύνεται: Αν δεν έχεις ξανακάνει Thai μασάζ, τότε θα χρειαστείς μια συμβουλευτική επίσκεψη ώστε να δεις αν σου ταιριάζει. Παλιοί τραυματισμοί, προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, και αρτηριακή πίεση θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η κούρα σου. Το καλό είναι ότι αυτό το μασάζ μπορεί να χτιστεί πάνω στις ανάγκες σου. Στην Ταϊλάνδη λένε ότι αισθάνεσαι επί τόπου 30% χαλάρωση, ενώ 70% του οφέλους στην υγεία σου θα το δεις αργότερα.

Πώς γίνεται: Οι κινήσεις περιλαμβάνουν περιστροφές στους ώμους, τους γοφούς, τη μέση, και τα πόδια. Επίσης απαλές, αδιάκοπες κινήσεις αποσυμφόρησης στην πλάτη. Είναι βασικά οι ίδιες κινήσεις που κάνεις στο μάθημα της yoga, αλλά με βοήθεια. Κάθε stretch ανά σημείο διαρκεί τουλάχιστον δύο λεπτά. Σε συνδυασμό με αρωματοθεραπεία, η κούρα διαρκεί 50-80 λεπτά, και προσφέρει ίδια χαλάρωση με μία ολόκληρη μέρα στο spa. Θα αισθανθείς ότι το σώμα σου είναι ελαφρύτερο από τον αέρα, μια αίσθηση παρόμοια με αυτή που έχεις μετά από yoga ή Pilates!


Πηγή

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 

Διαβάστε επίσης: