Τα πεπτίδια στην ομορφιά. Τι είναι και πώς λειτουργούν.

2021-01-04

Το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα είναι το δέρμα. Είναι αυτό που βλέπουμε να γερνάει καθώς μεγαλώνουμε. Για το λόγο αυτό πρέπει να το αγαπάμε και να το φροντίζουμε χρησιμοποιώντας στην καθημερινή μας περιποίηση ενεργά συστατικά για την αντιγήρανση.

Κάποια από αυτά τα ενεργά συστατικά είναι τα πεπτίδια τα οποία μέσα σε λίγα χρόνια έγιναν γνωστά και χρησιμοποιούνται στα προϊόντα περιποίησης. Υπάρχουν φυσικά στο δέρμα και γι'αυτό οι επιστήμονες έχουν φροντίσει να τα συμπεριλάβουν και στα καλλυντικά.

Τα πεπτίδια συνεχώς κερδίζουν έδαφος στην αντιγήρανση καθώς δρουν εκ των έσω και βοηθούν την επιδερμίδα να λειτουργεί σωστά αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου.Τι είναι τα πεπτίδια;

Τα πεπτίδια είναι φυσικά ή σύνθετα μόρια τα οποία αποτελούνται από μικρού ή μεγάλου μήκους αλυσίδες αμινοξέων, δηλαδή των δομικών συστατικών των πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες είναι ένα θεμελιώδες δομικό στοιχείο του δέρματος και έτσι έχουμε μία αλυσίδα στοιχείων που βελτιώνουν την όψη της επιδερμίδας.

Το κολλαγόνο είναι μία από τις πιο σημαντικές πρωτεΐνες του δέρματος και η έλλειψή του κάνει το δέρμα να ατονεί, να χάνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του και έτσι εμφανίζονται οι ρυτίδες και η χαλάρωση. Σε αυτό το σημείο τα πεπτίδια στέλνουν μήνυμα στο κολλαγόνο αλλά και στην ελαστίνη όταν αυτά υπολειτουργούν για να τους ενημερώσει ότι κάτι δεν πάει καλά και να δουλέψουν περισσότερο.

Με λίγα λόγια τα πεπτίδια είναι μία αλυσίδα στοιχείων τα οποία βελτιώνουν την όψη της επιδερμίδας.

Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς λειτουργούν;

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω τα πεπτίδια θεωρούνται μεταφορείς μηνυμάτων. Όταν το δέρμα έχει υποστεί κάποια βλάβη αυτό έχει ως συνέπεια να φθαρούν και οι δομικές πρωτεΐνες.

Τότε τα πεπτίδια απελευθερώνονται και το δέρμα αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αρχίσει την παραγωγή περισσότερων πρωτεϊνών για να ξεκινήσει η νέα δόμηση του δέρματος. Είναι πολύ σημαντική η συμβολή τους στην επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων γιατί ενεργοποιούν πολλές αντιδράσεις για να γίνει η κυτταρική αποκατάσταση.

Επίσης, διευκολύνουν τα δερματικά κύτταρα καθώς στηρίζουν και ενισχύουν το συνδετικό ιστό. Επιπλέον, με την αντιοξειδωτική δράση που έχουν, προωθούν και την κυτταρική αναγέννηση.

Τι προσφέρουν;

Τα πεπτίδια υπάρχουν φυσικά στο δέρμα αλλά οι επιστήμονες κατάφεραν και δημιούργησαν στα εργαστήρια πιστά αντίγραφα των φυσικών. Διαπερνούν πολύ εύκολα την επιδερμίδα και με τον τρόπο αυτό μπορούμε να ενεργοποιήσουμε εξωτερικά τους μηχανισμούς όπως θα το έκανε και το δέρμα για να αποκατασταθεί οποιαδήποτε φθορά.

Τα πεπτίδια, αυτά τα πολύ σημαντικά ενεργά συστατικά έχουν την ικανότητα να αφυπνίζουν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τη νεότητα. Μέσω της εντολής που δίνουν στα κύτταρα, ξεκινάνε διάφορες μεταβολικές διεργασίες για την επιδιόρθωση της βλάβης.

Όταν δίνεται η εντολή αυτή, παράγεται περισσότερο κολλαγόνο, ελαστίνη και υαλουρονικό οξύ, τα οποία είναι οι πρωτεΐνες της νεότητας και έτσι μειώνονται οι λεπτές γραμμές και αυξάνεται η σφριγηλότητα του δέρματος. Επίσης, αναπλάθεται ο ιστός του δέρματος και σταματά η σύνθεση της προγερίνης, της πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για τη γήρανση του δέρματος.

Επιπλέον, τα πεπτίδια έχουν αναγεννητική ικανότητα, επιδρούν θετικά στους ιστούς και έτσι θεραπεύουν τις ουλές της ακμής καθώς βελτιώνουν την υφή και την όψη του δέρματος. Όταν εφαρμόζονται στο πρόσωπο μέσω ενός ορού ή μιας κρέμας, ενισχύεται η παραγωγή υαλουρονικού οξέος και κολλαγόνου και αποκαθίσταται ο φραγμός του δέρματος.

Με την εφαρμογή τους στο πρόσωπο, το δέρμα αντιλαμβάνεται ότι έχει τραυματιστεί και αρχίζει να αναπλάθεται ενεργοποιώντας την παραγωγή κολλαγόνου στην περιοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λειαίνονται οι ρυτίδες και να ενυδατώνεται το δέρμα.

Για μία νεανική επιδερμίδα είναι σημαντική η εφαρμογή των πεπτιδίων για τη διέγερση των ινοβλαστών, άρα για την παραγωγή κολλαγόνου. Ο ρόλος τους είναι σημαντικός γιατί μειώνουν τις ρυτίδες, βελτιώνουν το οβάλ του προσώπου, συσφίγγουν το δέρμα και δεσμεύουν την υγρασία.

Όμως τα οφέλη των πεπτιδίων δε σταματούν εδώ. Μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα των κυττάρων για να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες, να ενεργοποιήσουν την κυτταρική αποτοξίνωση, να ανανεώσουν τα κύτταρα, να τονώσουν το μεταβολισμό αλλά και να μειώσουν τις φλεγμονές.

Συνδυασμός με άλλα ενεργά συστατικά.

Μπορεί τα πεπτίδια να έχουν αντιγηραντικά οφέλη και να ενισχύουν τα προϊόντα περιποίησης, όμως από μόνα τους δεν κάνουν θαύματα. Χρειάζονται και άλλα ενεργά συστατικά για να βοηθήσουν αποτελεσματικά την επιδερμίδα.

Αυτά μπορεί να είναι η βιταμίνη C, η ρετινόλη, το υαλουρονικό οξύ και αντιοξειδωτικά. Όλα αυτά σε συνεργασία θα κάνουν την επιδερμίδα φωτεινή, ελαστική και νεανική για πολύ περισσότερο χρόνο.

Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα.

Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι η δράση των πεπτιδίων δεν είναι άμεση. Συνήθως χρειάζεται περισσότερο από 1 μήνα για να φανούν τα αποτελέσματα. Όμως αν έχετε υπομονή και εφαρμόζετε συστηματικά κάποιο προϊόν με πεπτίδια σίγουρα θα δείτε διαφορά στο πρόσωπό σας. Θα αυξηθεί η παραγωγή κολλαγόνου και η επιδερμίδα σας θα είναι πιο ελαστική, πιο απαλή και πιο σφριγηλή και άρα πιο νεανική.


Πηγή

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook. 

Διαβάστε επίσης: