Μπακαλιάρος σκορδαλιά.
Ένα από τα αγαπημένα ελληνικά έθιμα είναι και ο τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου. Πώς όμως καθιερώθηκε αυτό το έθιμο και τι ισχύει με τη νηστεία της Σαρακοστης;
Η πρωτείνη είναι ένα βασικό μακροθρεπτικό συστατικό, κάτι που σημαίνει ότι ο οργανισμός σας το χρειάζεται σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες υπήρξαν κάμποσο διάστημα ο βασικός πυλώνας της βιομηχανίας απώλειας βάρους. Ωστόσο δεν πρέπει να συμπεραίνετε ότι η πρωτεινή δεν είναι απαραίτητη. Στην πραγματικότητα, είναι ένα βασικό μακροθρεπτικό συστατικό, κάτι που σημαίνει ότι ο οργανισμός σας το χρειάζεται σε αρκετά μεγάλες ποσότητες για να διατηρήσει τη βέλτιστη υγεία του.
Γιατί χρειαζόμαστε πρωτεΐνη;
Η πρωτείνη είναι ενα ζωτικό συστατικό κάθε κυττάρου στο σώμα σας και χρησιμεύει στην κατασκευή και την επιδιόρθωση ιστών, όπως των μυών, των χόνδρων και του δέρματος. Χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή ορμονών, ενζύμων και άλλων σωματικών χημικών ουσιών.
Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε;
«Η συνιστώμενη δόση (RDA) είναι 0,8g πρωτεΐνης ανά kg σωματικού βάρους», λέει η Georgia Head, διατροφολόγος του Fresh Fitness Food . Για ένα άτομο που ζυγίζει 65 κιλά, για παράδειγμα, αυτό αντιστοιχεί σε 52 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα - που ισοδυναμεί με περίπου δύο μερίδες κρέας, ψάρι, τόφου, φασόλια ή όσπρια.
«Αλλά αυτή είναι μια αρκετά γενική κατευθυντήρια γραμμή», συνεχίζει η Head. «Τα ενεργά άτομα μπορεί να χρειάζονται 1,2-2,0 g ανά kg σωματικού βάρους. Για τους πολύ ενεργούς ανθρώπους και τους αθλητές, ο αριθμός αυτός μπορεί να υπερβαίνει τα 2,0g ανά κιλό σωματικού βάρους.
Η Head απαριθμεί τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών:
Κοτόπουλο
Αυτή η άπαχη τροφή περιέχει περίπου 31g πρωτεΐνης ανά 100g, καθιστώντας την καλή επιλογή για τους καταναλωτές κρέατος.
Σολομός
Ο σολομός περιέχει 20g πρωτεΐνη ανά 100g και είναι επίσης μια μεγάλη πηγή καλών λιπαρών ωμέγα-3 λιπαρών που είναι θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον εγκέφαλο.
Tofu
Το tofu είναι μία καλή επιλογή και περιέχει 8g πρωτεΐνης ανά 100g, καθιστώντας το μια εξαίσια πηγή πρωτεϊνών για vegans, χορτοφάγους ή όποιον θέλει να μειώσει την πρόσληψη κρέατος. Είναι επίσης πλούσιο σε ίνες, ασβέστιο και σίδηρο.
Κινόα
Χωρίς γλουτένη και γεμάτη με πρωτεΐνες, η κινόα είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμινών Β, σιδήρου, καλίου και βιταμίνης Ε, καθιστώντας την σούπερ τροφή.
Κόκκινα φασόλια
Αυτό το φασόλι όχι μόνο περιέχει 24g πρωτεΐνη ανά 100g, αλλά είναι καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, καλίου, φυλλικού οξέος και βιταμινών Β6 και Κ.
Αυγά
Το παλιό καλό αυγό είναι μια φανταστική πηγή υγιεινών πρωτεϊνών, με κάθε αυγό να περιέχει 6g πρωτεΐνη. Τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε βασικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών Β, βιταμίνης D και χολίνης.
Ρεβίθια
Τα ρεβίθια είναι ένας φθηνός και υγιεινός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης, με περιεκτικότητα 19g πρωτεΐνη ανά 100g.
Φακές
Δεν είναι απλά μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης (9g ανά 100g για να είναι ακριβής), οι φακές είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή σιδήρου, καλίου και φυτικών ινών.
Ξηροί καρποί
Το βούτυρο ξηρών καρπών (όπως του φιστικιού ή του αμύγδαλου) δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και θρεπτικό! Περιέχει περίπου 25g πρωτεΐνη ανά 100g, και είναι σούπερ συστατικό για πληθώρα συνταγών.
Σπόροι κολοκύθας
Οι τέλειοι για σνακ μικροί πράσινοι σπόροι είναι μια δική τους κατηγορία όσον αφορά την πρόσληψη πρωτεϊνών (19g ανά 100g. Εκτός της πρωτεΐνης περιέχουν πλήθος άλλων απαραίτητων θρεπτικών ουσιών, όπως ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο.
Διαβάστε επίσης:
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Ένα από τα αγαπημένα ελληνικά έθιμα είναι και ο τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου. Πώς όμως καθιερώθηκε αυτό το έθιμο και τι ισχύει με τη νηστεία της Σαρακοστης;
Όλοι ξέρουμε και εκτιμούμε δεόντως, τη δύναμη του καφέ. Μία κούπα το πρωί και νιώθουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Και όμως, τα οφέλη του δεν περιορίζονται μόνο στο να μας τονώνει. Ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία φαίνεται πως έχουν ευεργετική επίδραση στο δέρμα και στα μαλλιά μας. Ας δούμε μερικές έξυπνες χρήσεις.
Το ρυζόγαλο, το γλυκό της γιαγιάς, φέρνει στο μυαλό όμορφες εικόνες των παιδικών χρόνων. Η συγκεκριμένη είναι μια ιδιαίτερα πρωτότυπη συνταγή η οποία με την προσθήκη του γάλακτος καρύδας αναδίδει αρώματα Νοτιοανατολικής Ασίας και με την αντικατάσταση του λευκού από καστανό ρύζι παραπέμπει σε μια πιο υγιεινή εκδοχή.
Αν κοιμάσαι συστηματικά λιγότερο από 6 ώρες, πιθανότατα σου λείπει ύπνος. Κι αυτό δεν προκαλεί μόνο κόπωση αλλά και πιθανές συνέπειες στην υγεία και τις λειτουργίες του οργανισμού.
Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τη σωματική μας υγεία. Ωστόσο, αυτό που τρώμε μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην ψυχική μας υγεία. Έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της βρώμης, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας και ενδεχομένως στη μείωση του...
Κάθε μέρα που ξεκινά έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις, να ευτυχήσεις, να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις σου κι όσο θετικά κι αν είναι τα σχέδιά σου, όμως, συχνά τελειώνεις την ημέρα με άγχος ή με ένα πρόβλημα που έχει 'ρουφήξει' την ενέργειά σου.
Νηστήσιμο ραβανί με ινδοκάρυδο και πορτοκάλι θα φτιάξουμε σήμερα, συνταγή όπου μπορούμε να φτιάξουμε και να απολαύσουμε κατα την περίοδο των νηστιών.
Το απόλυτα ανοιξιάτικο φαγητό θα φτιάξουμε σήμερα, μπριάμ ή τουρλού στο φούρνο με όλα τα λαχανικά που μπορούμε να βρούμε αυτή την εποχή, για ένα υπέροχο, νόστιμο, υγιεινό γεμάτο χρώματα πιάτο.
Οι ολόκληροι σπόροι δημητριακών είναι η βάση της ζωής και είναι απαραίτητο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής για την υγεία και θεραπεία και συνιστάται η συχνή χρήση τους. Το κεχρί είναι μια αλκαλοποιητική τροφή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καταπραϋντική για το στομάχι, τη σπλήνα και το πάγκρεας. Δεν περιέχει γλουτένη. Γλυκαίνει την...
Η 8η Μαρτίου είναι η ημέρα του παγκόσμιου εορτασμού της γυναίκας, μια ημέρα αφιερωμένη στην προσωπικότητα και τους αγώνες της. Η «Ημέρα της Γυναίκας» αποτελεί τιμή στους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας, ως μητέρας, συζύγου, εργαζόμενης, ενεργού μέλους της κοινωνίας μας, αλλά και της προσφοράς της στην οικογένεια και στο κοινωνικό σύνολο. Η μέρα αυτή...
"Στη συναισθηματική διατροφή το πρώτο πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε είναι πότε και γιατί τρώμε".
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook