Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται.

2021-05-19

Το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα είναι μία επώδυνη και συνήθως εξελισσόμενη πάθηση που προκαλείται από την συμπίεση του μέσου νεύρου στον καρπό. H «ασθένεια του υπολογιστή», όπως αλλιώς αποκαλείται, προκαλείται κατά κύριο λόγο σε όσους χρησιμοποιούν για πολλές ώρες τον υπολογιστή. Η καθημερινή αυτή δραστηριότητα επηρεάζει έντονα την περιοχή του καρπού προκαλώντας έντονο πόνο. Αποτελεί μία από τις πιο συνήθεις παθήσεις της περιοχής των χεριών.Πού οφείλεται το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα;

Το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα οφείλεται στην πίεση που προκαλείται στο μέσο νεύρο κατά την διέλευσή του από τον καρπό. Η πίεση αυτή δημιουργείται από το οίδημα του εγκαρσίου συνδέσμου, μιας ταινίας ινώδους ιστού η οποία αποτελεί το τοίχωμα της παλαμιαίας επιφάνειας του καρπιαίου σωλήνα. Όσο η διόγκωση του εγκαρσίου συνδέσμου γίνεται μεγαλύτερη, τόσο μειώνεται ο χώρος που κινείται το μέσο νεύρο και η πίεση σε αυτό, αυξάνεται.

Κάποιες από τις συχνότερες αιτίες είναι:

 • Η συνεχής και επαναλαμβανόμενη χρήση του χεριού λόγω εργασίας (π.χ. πολύωρη εργασία στον υπολογιστή), καθημερινών δραστηριοτήτων ή έντονης αθλητικής δραστηριότητας.
 • Ο ηλικιακός παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο, αφού επί το πλείστων εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις ο καρπιαίος σωλήνας είναι μικρότερος εξαιτίας κληρονομικών παραγόντων.
 • Παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι διαταραχές του θυροειδή αδένα και ο διαβήτης μπορεί να συντελέσουν στην εμφάνιση της πάθησης.
 • Καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση επίσης.


Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα του Συνδρόμου του Καρπιαίου Σωλήνα;

Συχνά, τα συμπτώματα εμφανίζονται προοδευτικά με μικρή ταχύτητα και γι' αυτό, σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία. Συνήθως, παρατηρείται εντονότερη ενόχληση και πόνος στη παλάμη προς τον αντίχειρα. Τα συμπτώματα σε πρώιμα στάδια δεν είναι συνεχή, ενώ σε προχωρημένα αποκτούν πιο σταθερό χαρακτήρα.

Το πρόβλημα συχνά προκαλεί την αφύπνιση του ασθενή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα πρωινά παρατηρούνται κατά κύριο λόγο σε δραστηριότητες όπως η οδήγηση, το γράψιμο η πληκτρολόγηση σε υπολογιστή. Οι λεπτές κινήσεις των χεριών, όπως το κούμπωμα ενός πουκαμίσου, πραγματοποιούνται με δυσκολία.

Τακτικά, παρατηρείται και η πτώση αντικειμένων από τα χέρια του ασθενή, λόγω της υπαισθησίας που υπάρχει. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, υπάρχει ατροφία στη βάση του αντίχειρα.


Πώς διαπιστώνεται ότι ο ασθενής πάσχει από το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα;

Ο ορθοπαιδικός θα εξετάσει την περιοχή του χεριού με έμφαση στον καρπό, αφού ζητήσει να ενημερωθεί σχετικά με τα συμπτώματα και το ιστορικό.

Ύστερα, ο ασθενής υποβάλλεται σε μία σειρά διαδικασιών:

 • Δοκιμασίες που ελέγχουν την αισθητικότητα στα δάχτυλα.
 • Δοκιμασίες που ελέγχουν κατά πόσο μουδιάζουν τα χέρια του.
 • Έλεγχος στη βάση του αντίχειρα για πιθανή μυϊκή αδυναμία ή/και ατροφία.
 • Δοκιμασίες πίεσης του μέσου νεύρου και έλεγχος αν συνοδεύεται από μούδιασμα των δαχτύλων.

Παράλληλα πραγματοποιούνται εξετάσεις για το έλεγχο της βαρύτητας του προβλήματος:

 • Το ηλεκτρομυογράφημα συνίσταται, καθώς αποτελεί μία δοκιμασία της λειτουργίας του μέσου νεύρου.
 • Η ακτινογραφία χρειάζεται αν υπάρχει ανάγκη για αποκλεισμό άλλων παθήσεων του χεριού.Ποιοι είναι οι τρόποι ανακούφισης από το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα;

Η προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι η έγκαιρη και σωστή διάγνωση του. Σκοπός της θεραπείας είναι η ανακούφιση του ασθενή από τα συμπτώματα, η πρόληψη υποτροπών και η αποφυγή μόνιμης βλάβης στο μέσο νεύρο λόγω της πίεσης. Γι' αυτό τον λόγω χρησιμοποιούνται:

 • Παυσίπονα ή/και Αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τοπικά, από το στόμα ή ενέσιμα συντελούν στην ανακούφιση του πόνου του ασθενούς.
 • Εναλλακτικά, φυσιοθεραπευτικά μέσα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου.
 • Νάρθηκες κατά τη διάρκεια του ύπνου, έτσι ώστε ο καρπός να ακινητοποιείται σε θέση που δεν προκαλεί περαιτέρω πίεση.
 • Τα παραπάνω πρέπει να συνδυάζονται με τροποποίηση των δραστηριοτήτων και του τρόπου ζωής για να είναι αποτελεσματικά και επιβραδύνουν την πορεία της πάθησης.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα;

Όταν τα συμπτώματα είναι εγκατεστημένα σε μόνιμη βάση και η συντηρητική αγωγή δεν προσφέρει ικανοποιητική ανακούφιση, συνίσταται χειρουργική επέμβαση ως θεραπεία. Με αυτόν τον τρόπο, το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα αντιμετωπίζεται οριστικά. Συγκεκριμένα, μετά από τοπική αναισθησία πραγματοποιείται μικρή τομή στην παλάμη και διανοίγεται ο εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού. Αυτή η διαδικασία, αυξάνει τον όγκο του καρπιαίου σωλήνα και αίρεται το αιτιολογικό αίτιο, η πίεση στο νεύρο.Ενδοσκοπική μέθοδος για το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα:

Η ενδοσκοπική μέθοδος είναι ο πλέον μοντέρνος τρόπος αντιμετώπισης. Σε αυτή, η τομή είναι περίπου 1εκ. και μέσα από αυτή εισάγεται ένα ειδικό νυστέρι συνδεδεμένο με κάμερα, το οποίο κόβει τον εγκάρσιο σύνδεσμος και απελευθερώνει την πίεση στο νεύρο.

Συχνές απαντήσεις σε ερωτήσεις ασθενών σχετικά για την χειρουργική αντιμετώπιση:

 • Η επέμβαση διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά της ώρας.
 • Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο μετά από 2 ώρες.
 • Μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο, ο ασθενής μπορεί να οδηγήσει και να αυτοεξυπηρετηθεί.
 • Μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι κατάλληλες κινήσεις των δακτύλων συντελούν στη μείωση του πρηξίματος.
 • Η ανάρρωση του ασθενή είναι άμεση.
 • Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται μετά από 15 ημέρες.

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα του Συνδρόμου του Καρπιαίου Σωλήνα, επικοινωνήστε άμεσα με τον έμπειρο ορθοπεδικό χειρούργο για την άμεση και κατάλληλη αντιμετώπιση του.


Πηγή

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Διαβάστε επίσης:

Το καλοκαίρι είναι εδώ, καιρός να αφήσουμε πίσω τα γιατροσόφια του χειμώνα και να καταπιαστούμε με καλοκαιρινά beauty tips, τα οποία θα κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, όπως ακριβώς ταιριάζει στο καλοκαίρι!

Η καθημερινή μας διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες φρούτων, καθώς αποτελούν σημαντική τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, απαραίτητα στοιχεία για την διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς μας. Η εποχή του καλοκαιριού, ευνοεί όλο και περισσότερο την κατανάλωση φρούτων...

Η εφίδρωση είναι ο τρόπος που έχει οργανισμός για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Όταν εκτίθεστε σε υψηλές θερμοκρασίες, σε καταστάσεις που προκαλούν θυμό, αμηχανία ή φόβο ή κάνετε κάποια άσκηση, η ροή του αίματος στο δέρμα σας αυξάνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απελευθερώνεται ιδρώτας από τους πόρους του, που μόλις αρχίσει να εξατμίζεται...

Αγαπάμε μπριζόλες και λατρεύουμε να τις δοκιμάζουμε κάθε φορά σε καινούργιες συνταγές. Σε μαρινάρες, κρασάτες, στο φούρνο, στο γκριλ, με αρωματικά και σάλτσες, πάντα είναι ένα πιάτο που απολαμβάνουμε να έχουμε στο τραπέζι μας.

Πρόκειται για το φρούτο του καλοκαιριού αναμφισβήτητα! Το καρπούζι, το οποίο απολαμβάνουμε υπέροχα σε χυμούς, σαλάτες αλλά και ως γεύμα σε συνδυασμό με άλλες τροφές, τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Είναι όμως πιθανό να λέτε στον εαυτό σας πως το καρπούζι είναι «μόνο νερό» και ότι οι θρεπτικές τους ουσίες είναι ελάχιστες, αν υπάρχουν.