Συμβουλές για γονείς με άρρωστο παιδί στο σπίτι.

2020-02-07

Όταν το παιδί περνά ένα κρυολόγημα, μια γρίπη ή μια άλλη αρρώστια, αναστατώνετε και μαζί μ'αυτό και εμείς. Γι'αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να αντιμετωπίσουμε την κούραση και την γκρίνια του παιδιού με υπομονή και καθαρό μυαλό, για γρήγορες εναλλακτικές λύσεις που θα βοηθήσουν το παιδί να αλλάξει, διάθεση και συμπεριφορά.Πιο κάτω προτείνονται κάποιοι απλοί τρόποι για να μειωθεί λίγο, αυτή η αναστάτωση, μέχρι να αναρρώσει πλήρως το παιδί.

 • Ετοιμάστε διαφορετικούς χώρους ξεκούρασης: Μην κρατάτε ένα άρρωστο παιδί όλη τη μέρα στον ίδιο καναπέ, θα εκνευριστεί. Μπορείτε να στρώσετε μερικά άνετα σημεία όπως, το κρεβάτι τους, στη πολυθρόνα, να φτιάξετε κάτι πρόχειρο στο σαλόνι που θα δώσει τη διαφορετικότητα, κλπ.
 • Περιορίστε την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια: Λίγη τηλεόραση είναι μια χαρά, όταν τα παιδιά είναι άρρωστα. Βλέποντας όμως τηλεόραση ή παίζοντας παιχνιδοκονσόλες, μπορεί το παιδί σας να μην ξεκουράζεται όσο χρειάζεται. Όταν τα παιδιά ασχολούνται μ'ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα ή ταινία, προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον ύπνο ώστε να συνεχίσουν να παρακολουθούν μέχρι να τελειώσει. Προσπαθούν να συνεχίσουν να παίζουν το παιχνίδι, με στόχο να περάσουν στο επόμενο επίπεδο. Και όλα αυτά, τα κουράζει ιδιαίτερα. Όταν τα παιδιά κάνουν κάτι πιο ήρεμο, όπως το διάβασμα ή η ζωγραφική, είναι πιο πιθανό να αφήσουν κάτω το βιβλίο ή το μολύβι όταν κουραστούν και να πάνε για ύπνο.
 • Προετοιμαστείτε: Προσπαθήστε να έχετε απόθεμα από καινούρια βιβλία ζωγραφικής, αυτοκόλλητα και μικρά παιχνίδια φυλαγμένα σε ένα ντουλάπι στο σπίτι, για τέτοιες περιπτώσεις. Δώστε τα στο παιδί σας όταν είναι άρρωστο. Απλά έχοντας κάτι καινούργιο να ασχοληθεί , θα του αποσπάσει την προσοχή.
 • Αφήστε τη δουλειά σας στην άκρη: Εάν είστε ένας εργαζόμενος γονιός, ο οποίος απροσδόκητα θα πρέπει να μείνει σπίτι για να αναλάβει τη φροντίδα του άρρωστου παιδιού, προσπαθήστε να αντισταθείτε στον πειρασμό των πολλαπλών καθηκόντων και να αφοσιωθείτε εξολοκλήρου σ'αυτό. Ίσως είναι και μία ευκαιρία να περάσετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί του, κάνοντας σας να έρθετε ακόμα πιο κοντά. Άλλωστε, πιο αποτελεσματικό φάρμακο από την αγάπη και την φροντίδα της μαμάς, υπάρχει;Ήρεμες δραστηριότητες γι' άρρωστα παιδιά.

Όπως έχουμε αναφέρει και πιο πάνω, όταν το παιδί σας περνά μια ίωση ή κάποια άλλη αρρώστια χρειάζεται ανάπαυση. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να απομακρύνει κανείς ένα ιδιότροπο, άρρωστο παιδί από την τηλεόραση για να ξεκουραστεί. Μπορείτε όμως να το κάνετε αυτό, προτείνοντας του κάποιες ήρεμες δραστηριότητες, όπως οι πιο κάτω, βοηθώντας έτσι το παιδί σας να αναρρώσει πιο ευχάριστα περνώντας  χρόνο μαζί σας.

 • Παιχνίδια και παζλ: Μπορείτε να επιλέξετε παιχνίδια με κάρτες, επιτραπέζια παιχνίδια και παζλ. Απλά να έχετε κατά νου ότι άρρωστα παιδιά αναστατώνονται εύκολα. Επιλέξτε παιχνίδια συνεργασίας και όχι ανταγωνιστικά. Αν χάσει σε κάποιο παιχνίδι ή προσπαθεί να φτιάξει ένα παζλ π.χ. 500 κομματιών μπορεί να το εξουθενώσει, κρατήστε τέτοια παιχνίδια για αργότερα.
 • Χειροτεχνία: Παίξτε με πλαστελίνη ή κάντε μερικές απλές χειροτεχνίες με ό, τι έχετε στο σπίτι σας. Διακοσμήσετε ένα άδειο κουτί από χαρτομάντιλα ή το ρολό χαρτιού. Μην ανησυχείτε αν δεν είστε σούπερ μάστορας. Το σημαντικό είναι η διαδικασία και όχι αυτό που θα φτιάξετε. Αν το παιδί σας δεν μπορεί να καθίσει σε τραπέζι, χρησιμοποιήστε ένα πτυσσόμενο δίσκο στο κρεβάτι ή τον καναπέ.
 • Παίξτε παιχνίδι ρόλων: Ξεκινήστε να παίζετε π.χ. το Νοσοκομείο με κούκλες ή πάνινα ζωάκια. Προσποιηθείτε ότι τα πάνινα ζωάκια του παιδιού σας είναι άρρωστα και βοηθήστε το παιδί σας να τα φροντίσει. Πάρτε τη θερμοκρασία από το αρκουδάκι. Ρωτήστε πώς αισθάνεται. Μέσω του παιχνιδιού, το παιδί σας μπορεί να εκφραστεί έμμεσα για το πώς αισθάνεται, δίνοντάς σας μια καλύτερη αίσθηση για το πώς να το βοηθήσετε.
 • Ζωγραφική: Χρησιμοποιήστε νερομπογιές ή μαρκαδόρους. Προτείνετε στο παιδί σας να ζωγραφίσει μερικές εικόνες από πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί όταν το παιδί σας αισθανθεί καλύτερα.
 • Βιβλία: Βιβλία ζωγραφικής, βιβλία με αυτοκόλλητα, βιβλία δραστηριοτήτων. Εκμεταλλευτείτε κάποια διαλείμματα σας για ανάγνωση από μερικά ευχάριστα παιδικά βιβλία μαζί με το άρρωστο παιδί σας.
 • Φωτογραφίες: Δείτε μαζί τις φωτογραφίες του παιδιού σας από τη βρεφική του ηλικία. Δείτε τις στο τηλέφωνο, τον υπολογιστή σας ή την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή αν είστε της παλιάς σχολής ξεφυλλίσετε ένα άλμπουμ ή λεύκωμα.
 • Ακουστικά βιβλία: Δεν χρειάζεται να τα αγοράσετε. Πολλά sites προσφέρουν δωρεάν παραμύθια ή ιστορίες για παιδιά, που μπορείτε να τα παίξετε στον υπολογιστή σας, το smartphone ή MP3 player.
 • Συνομιλίες, βίντεο: Χρησιμοποιήστε τον υπολογιστή σας ή το smartphone για να καλέσετε τον παππού ή τη γιαγιά ή άλλο συγγενή χρησιμοποιώντας το Skype ή άλλη υπηρεσία. Βλέποντας ένα φιλικό αλλά μακρινό πρόσωπο θα μπορούσε να φτιάξει το κέφι του παιδιού σας και να σας δώσει μερικά λεπτά για τον εαυτό σας.


Πηγή:

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 

Διαβάστε επίσης: