Συμπτώματα ορμονικής αστάθειας που επηρεάζουν τη φυσική μας εμφάνιση.

2018-09-13

Η ορμονική μας ισορροπία είναι πολύ εύθραυστη. Μπορεί να γίνει ασταθής εξαιτίας φυσικών παραγόντων, αλλαγών στο περιβάλλον μας ή αλλαγών στο σώμα μας. Μπορεί να βιώνετε μια σειρά από τα συμπτώματα ορμονικής αστάθειας ακόμη και αν δεν το αντιλαμβάνεστε. Εξάλλου, η ύπαρξη ορμονικής αστάθειας είναι περισσότερο συχνή απ' όσο νομίζετε.

Η αστάθεια αυτή μπορεί να είναι σημάδι επίσης φτωχής λειτουργικότητας ορισμένων οργάνων. Σ' αυτή την περίπτωση το ακριβές αίτιο μπορεί να το προσδιορίσει μονάχα ένας γιατρός.

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε κάποια εμφανή σημάδια της ορμονικής αστάθειας.


Ακμή

Αν έχετε ακμή, ενώ διατηρείτε μια καλή υγιεινή για το δέρμα, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε κάτι διαφορετικό, στην ορμονική αστάθεια. Τα σημάδια αυτά μπορεί να είναι επίπτωση της φτωχής φροντίδας του δέρματος αλλά μπορεί να είναι και το αποτέλεσμα άλλων παραγόντων όπως μια ανθυγιεινή δίαιτα ή η περίοδος στις γυναίκες. Συχνά, πρόκειται απλά για το αποτέλεσμα της ορμονικής αστάθειας.


Αύξηση βάρους

Η ξαφνική αύξηση βάρους σχετίζεται συνήθως με κάποιο ορμονικό πρόβλημα. Είναι σημαντικό να θυμάστε, ενώ κάποιοι άνθρωποι μπορούν να χάνουν βάρος γρήγορα, άλλοι παίρνουν βάρος ακόμη και όταν ακολουθούν μια δίαιτα ή κάνουν γυμναστική. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις ορμόνες. Αν είστε θύματα ορμονικής αστάθειας, όχι μόνο δεν θα χάσετε βάρος, αλλά δεν θα καταφέρετε να το αυξήσετε αν αυτός είναι ο στόχος σας.


 Περισσότερη κούραση

Αν παρατηρήσετε ότι κουράζεστε όλο και περισσότερο, μπορεί και αυτό να είναι σύμπτωμα της ορμονικής αστάθειας. Συχνά είναι επακόλουθο του φτωχού ύπνου. Ακόμη και όσοι κοιμούνται ξένοιαστα για 8 ώρες κάθε μέρα μπορούν να φαίνονται κουρασμένοι χωρίς προφανή λόγο. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ορμόνης προγεστερόνη. Αν βρίσκετε συχνά τον εαυτό σας κουρασμένο, μπορείτε να ανακαλύψετε τα επίπεδα προγεστερόνης σας κάνοντας μια αιματολογική εξέταση. Έτσι, θα δείτε αν είναι φυσιολογικά.


Υπερβολική εφίδρωση

Η υπερβολική εφίδρωση είναι ακόμη ένα ορμονικό πρόβλημα. Όμως, θα πρέπει να θυμάστε ότι δε σχετίζεται μόνο με αυτόν τον παράγοντα. Είναι σημαντικό όμως, να ελέγξετε τις ορμόνες σας, ειδικά αν η εφίδρωση συνοδεύεται από το αίσθημα καύσου.


Κύκλοι κάτω από τα μάτια

Αν έχετε ιδιαίτερα μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας (τόσο πολύ που δεν μπορεί τίποτα να σας βοηθήσει να τους ξεφορτωθείτε), μπορεί και αυτοί ν' αποτελούν πρόβλημα της ορμονικής αστάθειας. Στην περίπτωση αυτή, θα δείτε πως επηρεάζει και τον ύπνο σας. Να θυμάστε ότι η χρόνια αϋπνία μπορεί να είναι επίπτωση κάποια ανεπάρκειας, της τεστοστερόνης για τους άνδρες ή της προγεστερόνης για τις γυναίκες.


Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι ένα ακόμη σύμπτωμα το οποίο εμφανίζεται εξαιτίας της ορμονικής αστάθειας. Τείνει να συμβαίνει κυρίως στις γυναίκες όταν πλησιάζουν την περίοδό τους, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης. Αν παρατηρήσετε πως ξαφνικά σας καταλαμβάνει η θλίψη και η απάθεια,οι ορμόνες σας ίσως να μη βρίσκονται σε ισορροπία.


Αλλαγές στα στήθη σας

Αν παρατηρήσετε αλλαγές στα στήθη σας, ίσως ν' αντιμετωπίζετε πρόβλημα ορμονικής αστάθειας και θα πρέπει να πάτε σε κάποιον γιατρό ώστε να πάρετε τη σωστή θεραπεία. Θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι η πυκνότητα των μαλακών ιστών στα στήθη σας μειώνεται λόγω της έλλειψης οιστρογόνων. Όμως, αυτή δεν είναι η μοναδική συνέπεια. Αν έχετε υπερβολικό ποσοστό οιστρογόνων, μπορούν να εμφανιστούν ογκίδια στα στήθη σας. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε απ' αυτά τα συμπτώματα, μη διστάσετε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.


Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση ανήκει στα συμπτώματα της ορμονικής αστάθειας. Αν δείτε πως ακόμη και τα καλύτερα σαμπουάν δε σας βοηθούν να μειώσετε την ποσότητα μαλλιών που χάνετε, ίσως να υπάρχει κάποιο ορμονικό πρόβλημα.


Υπερβολική τριχοφυΐα

Στο αντίθετο άκρο από το προηγούμενο σύμπτωμα, αν έχετε υπερβολική τριχοφυΐα, ίσως έχετε παραπάνω ποσότητα ορμονών. Οι μαύρες τρίχες στο στήθος, το πρόσωπο, το πίσω μέρος των χεριών ή σε άλλες ασυνήθιστες περιοχές για τις γυναίκες, μπορεί να είναι σημάδι κάποιας ορμονικής διαταραχής. Ίσως και πιο σοβαρή απ' όσο νομίζετε.


Πηγή: meygeia.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook  

Διαβάστε επίσης: