Σωστή διατροφή για καλύτερη ποιότητα ζωής!

Αγαπητοί μου αναγνώστες, σας χαιρετώ!

Σήμερα θα μιλήσουμε για τη "σωστή διατροφή", πως να τρώμε δηλ. σωστά έτσι ώστε να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και μια πιο μακροχρόνια ζωή.

Η διατροφή είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος στη ζωή κάθε ανθρώπου, όχι μόνο γιατί μ' αυτό παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να διατηρηθεί στη ζωή αλλά και γιατί η κατάλληλα ισορροπημένη διατροφή (σε συνδυασμό με σωματική άσκηση) θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο για την παχυσαρκία, παθήσεις της καρδιάς, του διαβήτη τύπου 2, της υπέρτασης και το καρκίνο.Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων: γάλα, λαχανικά, ψωμί και δημητριακά, φρούτα, ψάρια, πουλερικά και κρέας. Η υπερβολική κατανάλωση προπαρασκευασμένων τροφίμων (φαστ-φουντ κ.α.), η αύξηση της κατανάλωσης κρέατος, αλλαντικών, γλυκών, σνακ, αναψυκτικών και ποτών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση πιθανοτήτων για τις διάφορες ασθένειες οι οποίες μειώνουν την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής.

 • Η υπέρταση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι κυριότεροι παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης είναι η υψηλή κατανάλωση άλατος, η παχυσαρκία και γενετικοί παράγοντες.
 • Η στεφανιαία νόσος αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στις σύγχρονες κοινωνίες. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο είναι η υπερχοληστερολαιμία, η υπέρταση, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
 • Ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από αγγειακές παθήσεις της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών, των περιφερικών αγγείων, των οφθαλμών κ.λ.π.
  Έρευνες έχουν δείξει πως ο μη ινσουλινο-εξαρτώμενος τύπος διαβήτη τύπου 2, συνδέεται άμεσα με τη διατροφή . Η πρώτη αιτία σχετικά με το διαβήτη είναι η παχυσαρκία. Άτομα τα οποία έχουν δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από το κανονικό έχουν περισσότερες πιθανότητες για εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.
 • Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι κύριος παράγοντας εμφάνισης καρκίνου είναι η διατροφή. Από πολλές έρευνες θεωρείται ότι οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να σχετίζονται με το 30% των καρκίνων στις αναπτυγμένες χώρες και πιθανώς με το 20% των καρκίνων στις αναπτυσσόμενες χώρες.Μερικές συμβουλές για καλύτερη ποιότητα ζωής:

 • Προσοχή στις ποσότητες. Προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσης φαγητού και ιδιαίτερα στα τρόφιμα που είναι υψηλής θερμιδικής αξίας.
 • Κατανάλωση περισσότερων φυσικών προϊόντων. Τα θρεπτικά συστατικά και οι φυτικές ίνες σε αυτή την κατηγορία τροφών θα βοηθήσουν στη προστασία σας από διάφορες ασθένειες. (πχ. Μια διατροφή 2000 θερμίδων θα πρέπει να περιλαμβάνει 2.5 φλιτζάνια λαχανικά και 2 φλιτζάνια φρούτα την ημέρα).
 • Περιορισμός στις επεξεργασμένες τροφές και την επιπρόσθετη ζάχαρη. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες στο λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και στα περισσότερα σνακ έχουν ελάχιστες ή καθόλου φυτικές ίνες και έχουν αφαιρεθεί πολλά από τα θρεπτικά τους συστατικά. Επίσης, περιορισμός κατανάλωσης προϊόντων που έχουν επιπρόσθετη ζάχαρη (πχ. αναψυκτικά) τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.
 • Κατανάλωση ψαριων και ξηρών καρπών. Οι ξηροί καρποί και τα ψάρια περιέχουν ακόρεστα λίπη. Τα λιπαρά ψάρια βοηθούν στη μείωση των καρδιακών κινδύνων και έχουν πολλά οφέλη, κυρίως λόγω των ω3 λιπαρών οξέων.
 • Μείωση κατανάλωσης ζωικού λίπους. Τα κορεσμένα λίπη, ειδικά από το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας βοηθούν στην αύξηση της κακής χοληστερίνης (LDL). Κατανάλωση άπαχων κρεάτων, πουλερικών χωρίς δέρμα και γαλακτοκομικών προϊόντων που περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι χαμηλή .
 • Χαμηλό νάτριο, υψηλό κάλιο. Η μεγάλη ποσότητα νατρίου αυξάνει την πίεση του αίματος με άλλες βλαβερές συνέπειες. Άτομα άνω των 50 ετών, και όσοι πάσχουν από υπέρταση, διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση νατρίου σε 1.500 mg την ημέρα. Σε αντίθεση, η πρόσληψη καλίου μειώνει την αρτηριακή πίεση. Τα εσπεριδοειδή, μπανάνες, πατάτες, φασόλια και γιαούρτι είναι πλούσια σε κάλιο.
 • Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ. Καταναλώνοντας αλκοόλ χωρίς μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αύξηση φυσικής δραστηριότητας: Σύμφωνα με μελέτες, η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ασθενειών. Συγκεκριμένα, 7 ώρες εβδομαδιαίως αυξάνουν τις πιθανότητες να ζήσει κανείς περισσότερο κατά 40%, συγκριτικά με όσους η ζωή τους είναι καθιστική.Αγαπητοί μου αναγνώστες, αυτά είχα να σας πω σήμερα, σας αποχαιρετώ και εύχομαι διαβάζοντας το σημερινό μου άρθρο, να πήρατε πληροφορίες και απαντήσεις σε απορίες σας αλλά και το έναυσμα για να εντάξετε ένα πιο υγιεινό πρόγραμμα στην καθημερινή σας διατροφή πάντα σε συνδυασμό με φυσική άσκηση για τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Για θέματα που θα θέλατε να διαβάσετε στο www.zlifetimes.com  στα επόμενα μου άρθρα ή όποιες απορίες έχετε, στείλτε μου email στο info@zlifetimes.com 

Για οποιοδήποτε θέμα θα θέλατε να συζητήσουμε προσωπικά, επικοινωνήσετε μαζί μου στο email: balanced.nutrihouse@outlook.com 


Κατερίνα Λοΐζου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook. 

Διαβάστε επίσης: