Πότε ξεκινά το βούρτσισμα των δοντιών στα μωρά και ιδέες για να το αγαπήσουν.

2021-01-05

Τα νεογιλά δόντια συνήθως εμφανίζονται στην ηλικία των 6 μηνών. Ωστόσο, η φροντίδα της στοματικής υγιεινής θα πρέπει να ξεκινά πολύ νωρίτερα! Τα νεογιλά δόντια μπορεί να μην φαίνονται σημαντικά, καθώς αντικαθίστανται όταν το παιδί φτάσει περίπου στην ηλικία των 6 ετών. Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη, καθώς τα νεογιλά δόντια, λειτουργούν «κρατώντας τις θέσεις» για τα μόνιμα δόντια. 

Η φροντίδα των ούλων του παιδιού σας προλαμβάνει την ανάπτυξη ουλίτιδας, της συχνής φλεγμονής των παιδικών ούλων, η οποία μπορεί να επηρεάσει την απόσταση μεταξύ των δοντιών. Επίσης, ένα υγιές σύνολο νεογιλών δοντιών είναι καθοριστικής σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη του λόγου. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να αρχίσετε έγκαιρα το βούρτσισμα των δοντιών του παιδιού σας. Στοματική φροντίδα παιδιού: 

Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο! Η ανάπτυξη σωστών βάσεων για τη στοματική φροντίδα ξεκινά με το πλύσιμο των ούλων χρησιμοποιώντας ένα μαλακό βρεγμένο πανί ή ένα κομμάτι γάζας. Σκουπίστε απαλά τα ούλα του μωρού σας μετά από τα ταΐσματα και πριν από τον ύπνο. Όταν αρχίσει η διαδικασία έκφυσης των δοντιών και εμφανιστούν τα πρώτα νεογιλά δόντια, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μία οδοντόβουρτσα ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά (βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλη για την ηλικία τους). Θα πρέπει να είναι μαλακή, με μικρή κεφαλή και μεγάλη λαβή. 

Μπορείτε να αρχίσετε χρησιμοποιώντας μόνο μία βρεγμένη οδοντόβουρτσα και στη συνέχεια σταδιακά να φτάσετε στην οδοντόκρεμα, μόλις εμφανιστεί πλήρως το πρώτο δόντι. Η ποσότητα της οδοντόκρεμας που θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κυμαίνεται από το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού έως το μέγεθος ενός μπιζελιού, αφότου το μικρό σας γίνει τριών ετών. Βουρτσίστε ήπια κάνοντας κυκλικές κινήσεις, φτάνοντας όλα τα δόντια από όλες τις πλευρές και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία όπου τα δόντια συναντούν τα ούλα. 

Εκπαιδεύστε το παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα. Ενθαρρύνετε το να φτύνει, αφού τα βουρτσίσει. Μην ανησυχήσετε, αν απαιτηθεί κάποιος χρόνος για να το καταφέρει. Θα πρέπει να το βοηθήσετε με το βούρτσισμα των δοντιών, έως ότου είναι σε θέση να φτύσει και να ξεπλύνει μόνο του το στόμα του, κάτι που συνήθως συμβαίνει περίπου στην ηλικία των 6 έως 7 ετών. Οι τεχνικές βουρτσίσματος των παιδιών συχνά βελτιστοποιούνται από την ηλικία των 10 ετών. 

Αυτό μπορείτε να το ελέγξετε μετά το βούρτσισμα με χρήση ειδικών δισκίων, τα οποία χρωματίζουν τα δόντια που εξακολουθούν να περιέχουν πλάκα. Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσα του παιδιού κάθε 2 μήνες ή μόλις παρατηρήσετε ότι οι τρίχες της αρχίσουν να λυγίζουν. Η οδοντόκρεμα που θα επιλέξετε πρέπει να έχει σύνθεση κατάλληλη για την ηλικία του και να περιέχει φθόριο, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας. Προτιμήστε μία οδοντόκρεμα χωρίς γεύση φρούτου, ώστε να μην ενθαρρύνεται να την καταπιεί. Πότε πρέπει να πάτε το παιδί σας στον οδοντίατρο; 

Μπορείτε να παίρνετε μαζί σας το μικρό σας στα δικά σας ραντεβού στον οδοντίατρο, ώστε να εξοικειωθεί με τις οσμές, τους ήχους και το περιβάλλον του οδοντιατρείου. Εάν αγχώνεστε, προγραμματίστε ένα ξεχωριστό ραντεβού για το παιδί σας. Είναι σημαντικό για το παιδί να συνηθίσει τον οδοντίατρο, προτού χρειαστεί να τον επισκεφθεί για έλεγχο. 

Συζητήστε με τον οδοντίατρό σας για τον πρώτο έλεγχο. Βεβαιωθείτε ότι είναι χαλαρός και εξοικειωμένος με τα παιδιά. Ελέγχετε τακτικά τα δόντια για τα πρώτα σημεία τερηδόνας. Εάν παρατηρήσετε μαύρα στίγματα ή κηλίδες στα δόντια, θα πρέπει να πάτε το παιδί σας στον οδοντίατρο για έλεγχο. Πώς να προστατεύσετε τα δόντια του παιδιού σας; 

Μη γεμίζετε το μπιμπερό του παιδιού σας με σόδες, χυμούς, γάλα με γεύσεις και άλλα ζαχαρούχα ροφήματα. Αντίθετα, αντικαταστήστε τα με καθαρό νερό, μητρικό γάλα ή φόρμουλα. Η ζάχαρη αποτελεί έναν από τους κύριους ενόχους για την ανάπτυξη τερηδόνας. Συνεπώς, περιορίστε στο ελάχιστο δυνατό την κατανάλωση της από τη διατροφή του παιδιού σας. 

Προσπαθήστε να κάνετε το παιδί σας να συνηθίσει να πίνει από ένα κανονικό φλιτζάνι, όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Παροτρύνετε το να πίνει αμέσως το περιεχόμενο του φλιτζανιού, αντί να πίνει κάθε λίγο και λιγάκι. 

Μη βάζετε μέλι ή ζάχαρη στην πιπίλα του μωρού σας. Δώστε του υγιή snacks, όπως τυρί ή λαχανικά. Εάν δεν θέλετε να σταματήσετε τελείως τις γλυκές τροφές, περιορίστε τη λήψη τους μόνο στις ώρες των γευμάτων, ώστε τα δόντια να έχουν τη δυνατότητα να ανακάμψουν στο μεσοδιάστημα. Εάν χρησιμοποιείτε παιδικές τροφές, βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες. Μερικές ιδέες για να κάνετε το βούρτσισμα παιχνίδι: 

Ανταλλάξτε δόντια σε μικρότερη ηλικία, όταν ακόμη το παιδί δεν έχει τόση δεξιότητα με την οδοντόβουρτσα, αλλά εσύ θές να είσαι σίγουρος ότι βουρτσίζει καλά τα δόντια του, κάνε το εξής:

Άσε το να βουρτσίσει τα δόντια σου και μετά εσύ τα δικά του. Έτσι, το κάνεις να νοιώσει σημαντικό, ότι σε βοηθάει. 

Πες του μια καλή ιστορία: Στα παιδιά αρέσει να παίζουν ρόλους. Πώς στα ζουζούνια της ζάχαρης τους αρέσει να τρώνε τα δόντια και να κάνουν τρύπες για σπίτια τους και πώς η οδοντόβουρτσα είναι ο σούπερ ήρωας ή η καλή νεράιδα (αν έχεις κοριτσάκι) που πάει να τα πολεμήσει. Μπορείς να πάρεις επίσης οδοντόβουρτσα με εικόνες κάποιου αγαπημένου τους ήρωα. Πέτα στα ζουζούνια μαγικό υγρό και κάνε τα να φαίνονται.  Στα φαρμακεία ή στον οδοντίατρο μπορείς να βρείς τα λεγόμενα «δισκία αποκάλυψης της οδοντικής πλάκας». Αφού το παιδί τελειώσει με το βούρτσισμα, δώσε του ένα μαγικό δισκίο να μασήσει και μετά να ξεπλύνει με νερό. Όπου δεν έχει καθαρίσει καλά θα μείνει ρόζ χρώμα. Ο σούπερ ήρωας τώρα μπορεί να δεί όλα τα κρυμμένα ζουζούνια. 

Οδηγός τρένου: Οι κινήσεις της βούρτσας μοιάζουν με τρενάκι. Κυκλικές κινήσεις και όχι οριζόντιες. Μπορεί λοιπόν να οδηγήσει το τρενάκι. 

Διαγωνισμός σαπουνάδας: Ενθάρρυνέ το να κάνει πολλή σαπουνάδα και φούσκες. «Όσο πιο πολλή η σαπουνάδα, τόσο πιο καλά βουρτσίζει». Κάντε διαγωνισμό, ποιος θα κάνει την περισσότερη σαπουνάδα. 

Βοήθα και τους φίλους του: Πάρτε τις αγαπημένες κούκλες στο μπάνιο και στείλτε τον σούπερ ήρωα να βουρτσίσει και τα δικά τους δόντια. 

Νόστιμη οδοντόκρεμα: Άσε το παιδί να διαλέξει την οδοντόκρεμα που του αρέσει. Οι οδοντόκρεμες για ενήλικες είναι ενοχλητικές για τα παιδιά. 

Τα ζουζούνια έχουν 2 λεπτά για να τρέξουν να σωθούν: Βάλε ένα χρονόμετρο στα 2 λεπτά. Ο χρόνος αυτός είναι αναγκαίος στον σούπερ ήρωα να καθαρίσει τα ζουζούνια. Μετά δώσε στο παιδί το μαγικό υγρό για να ανακαλύψει τι δεν είδε ο σούπερ ήρωας. 

Τραγουδήστε στο μπάνιο: Αντί για χρονόμετρο, τραγουδήστε μαζί του ένα τραγουδάκι που του αρέσει. Μέχρι να τελειώσει το τραγούδι τα δόντια θα είναι καθαρά.

Μπράβο! Η μαγική λέξη! Πές μπράβο στο παιδί. Ειδικά αν το κάνει με σωστές κυκλικές κινήσεις και για 2 ολόκληρα λεπτά.


Πηγή

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook. 

Διαβάστε επίσης: 

Μυρωδάτα κολοκυθοπιτάκια με φρέσκο χειροποίητο φύλλο, γεμιστά με σταφίδες και πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη είναι η συνταγή που θα φτιάξουμε σήμερα για να απολαύσουμε με τον απογευματινό μας καφέ αλλά και για κολατσιό στο σχολείο ή στη δουλειά.

Το ριζότο είναι.. ιεροτελεστία έχω διαβάσει κάπου, δεν είναι απλά ένα μαγειρεμένο γεύμα. Χρειάζεται υπομονή, αγάπη και μεθοδικότητα για να πετύχεις την βελούδινη υφή του. Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε ριζότο με γαρίδες και μανιτάρια, ένα υπέροχο πιάτο που μπορείτε να το παρουσιάσετε περήφανα σε εορταστικά τραπέζια, ακόμα και ένα βράδυ με τον σύντροφο...

Ένα παιδί που μιλάει ακατάπαυστα πολλές φορές μπορεί να είναι κουραστικό... ή όχι; Κάποιες στιγμές, μετά από μια κουραστική μέρα ναι μπορεί να το νιώσεις για λίγο, για λίγο όμως γιατί η ευλογία να έχεις ένα ομιλητικό παιδί επισκιάζει αυτό, γιατί κάνει το μεγάλωμα του τόσο πιο εύκολο αφού δεν χρειάζετε κάθε φορά να μαντέψεις τι έχει, τι χρειάζετε......

Τι πιο ωραίο από ένα ζεστό και αφράτο χαλί; Πόσο πολύ μπορεί να στολίζει το σπίτι μας; Η αλήθεια είναι όμως ότι τα χαλιά μας για να μείνουν φρέσκα και καθαρά θέλουν περιποίηση. Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο επαγγελματικό στεγνό καθάρισμα χαλιών στο σπίτι. Αυτό όχι μόνο θα μας δώσει ποιοτικό αέρα και ένα καθαρό περιβάλλον αλλά θα δώσει και...

Μία υπέροχη συνταγη σας έχω σήμερα για τα πιο ωραία μελομακάρονα με πορτοκάλι. Ακολουθώντας τα βήματα θα φτιάξετε στα σίγουρα τα νοστιμότερα, τα πιο μυρωδάτα μελομακάρονα που θα κλέψουν τις εντυπώσεις!