Μπακαλιάρος σκορδαλιά.
Ένα από τα αγαπημένα ελληνικά έθιμα είναι και ο τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου. Πώς όμως καθιερώθηκε αυτό το έθιμο και τι ισχύει με τη νηστεία της Σαρακοστης;
Τα νεογιλά δόντια συνήθως εμφανίζονται στην ηλικία των 6 μηνών. Ωστόσο, η φροντίδα της στοματικής υγιεινής θα πρέπει να ξεκινά πολύ νωρίτερα! Τα νεογιλά δόντια μπορεί να μην φαίνονται σημαντικά, καθώς αντικαθίστανται όταν το παιδί φτάσει περίπου στην ηλικία των 6 ετών. Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη, καθώς τα νεογιλά δόντια, λειτουργούν «κρατώντας τις θέσεις» για τα μόνιμα δόντια.
Η φροντίδα των ούλων του παιδιού σας προλαμβάνει την ανάπτυξη ουλίτιδας, της συχνής φλεγμονής των παιδικών ούλων, η οποία μπορεί να επηρεάσει την απόσταση μεταξύ των δοντιών. Επίσης, ένα υγιές σύνολο νεογιλών δοντιών είναι καθοριστικής σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη του λόγου. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να αρχίσετε έγκαιρα το βούρτσισμα των δοντιών του παιδιού σας.
Στοματική φροντίδα παιδιού:
Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο! Η ανάπτυξη σωστών βάσεων για τη στοματική φροντίδα ξεκινά με το πλύσιμο των ούλων χρησιμοποιώντας ένα μαλακό βρεγμένο πανί ή ένα κομμάτι γάζας. Σκουπίστε απαλά τα ούλα του μωρού σας μετά από τα ταΐσματα και πριν από τον ύπνο. Όταν αρχίσει η διαδικασία έκφυσης των δοντιών και εμφανιστούν τα πρώτα νεογιλά δόντια, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μία οδοντόβουρτσα ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά (βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλη για την ηλικία τους). Θα πρέπει να είναι μαλακή, με μικρή κεφαλή και μεγάλη λαβή.
Μπορείτε να αρχίσετε χρησιμοποιώντας μόνο μία βρεγμένη οδοντόβουρτσα και στη συνέχεια σταδιακά να φτάσετε στην οδοντόκρεμα, μόλις εμφανιστεί πλήρως το πρώτο δόντι. Η ποσότητα της οδοντόκρεμας που θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κυμαίνεται από το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού έως το μέγεθος ενός μπιζελιού, αφότου το μικρό σας γίνει τριών ετών. Βουρτσίστε ήπια κάνοντας κυκλικές κινήσεις, φτάνοντας όλα τα δόντια από όλες τις πλευρές και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία όπου τα δόντια συναντούν τα ούλα.
Εκπαιδεύστε το παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα. Ενθαρρύνετε το να φτύνει, αφού τα βουρτσίσει. Μην ανησυχήσετε, αν απαιτηθεί κάποιος χρόνος για να το καταφέρει. Θα πρέπει να το βοηθήσετε με το βούρτσισμα των δοντιών, έως ότου είναι σε θέση να φτύσει και να ξεπλύνει μόνο του το στόμα του, κάτι που συνήθως συμβαίνει περίπου στην ηλικία των 6 έως 7 ετών. Οι τεχνικές βουρτσίσματος των παιδιών συχνά βελτιστοποιούνται από την ηλικία των 10 ετών.
Αυτό μπορείτε να το ελέγξετε μετά το βούρτσισμα με χρήση ειδικών δισκίων, τα οποία χρωματίζουν τα δόντια που εξακολουθούν να περιέχουν πλάκα. Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσα του παιδιού κάθε 2 μήνες ή μόλις παρατηρήσετε ότι οι τρίχες της αρχίσουν να λυγίζουν. Η οδοντόκρεμα που θα επιλέξετε πρέπει να έχει σύνθεση κατάλληλη για την ηλικία του και να περιέχει φθόριο, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας. Προτιμήστε μία οδοντόκρεμα χωρίς γεύση φρούτου, ώστε να μην ενθαρρύνεται να την καταπιεί.
Πότε πρέπει να πάτε το παιδί σας στον οδοντίατρο;
Μπορείτε να παίρνετε μαζί σας το μικρό σας στα δικά σας ραντεβού στον οδοντίατρο, ώστε να εξοικειωθεί με τις οσμές, τους ήχους και το περιβάλλον του οδοντιατρείου. Εάν αγχώνεστε, προγραμματίστε ένα ξεχωριστό ραντεβού για το παιδί σας. Είναι σημαντικό για το παιδί να συνηθίσει τον οδοντίατρο, προτού χρειαστεί να τον επισκεφθεί για έλεγχο.
Συζητήστε με τον οδοντίατρό σας για τον πρώτο έλεγχο. Βεβαιωθείτε ότι είναι χαλαρός και εξοικειωμένος με τα παιδιά. Ελέγχετε τακτικά τα δόντια για τα πρώτα σημεία τερηδόνας. Εάν παρατηρήσετε μαύρα στίγματα ή κηλίδες στα δόντια, θα πρέπει να πάτε το παιδί σας στον οδοντίατρο για έλεγχο.
Πώς να προστατεύσετε τα δόντια του παιδιού σας;
Μη γεμίζετε το μπιμπερό του παιδιού σας με σόδες, χυμούς, γάλα με γεύσεις και άλλα ζαχαρούχα ροφήματα. Αντίθετα, αντικαταστήστε τα με καθαρό νερό, μητρικό γάλα ή φόρμουλα. Η ζάχαρη αποτελεί έναν από τους κύριους ενόχους για την ανάπτυξη τερηδόνας. Συνεπώς, περιορίστε στο ελάχιστο δυνατό την κατανάλωση της από τη διατροφή του παιδιού σας.
Προσπαθήστε να κάνετε το παιδί σας να συνηθίσει να πίνει από ένα κανονικό φλιτζάνι, όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Παροτρύνετε το να πίνει αμέσως το περιεχόμενο του φλιτζανιού, αντί να πίνει κάθε λίγο και λιγάκι.
Μη βάζετε μέλι ή ζάχαρη στην πιπίλα του μωρού σας. Δώστε του υγιή snacks, όπως τυρί ή λαχανικά. Εάν δεν θέλετε να σταματήσετε τελείως τις γλυκές τροφές, περιορίστε τη λήψη τους μόνο στις ώρες των γευμάτων, ώστε τα δόντια να έχουν τη δυνατότητα να ανακάμψουν στο μεσοδιάστημα. Εάν χρησιμοποιείτε παιδικές τροφές, βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες.
Μερικές ιδέες για να κάνετε το βούρτσισμα παιχνίδι:
Ανταλλάξτε δόντια σε μικρότερη ηλικία, όταν ακόμη το παιδί δεν έχει τόση δεξιότητα με την οδοντόβουρτσα, αλλά εσύ θές να είσαι σίγουρος ότι βουρτσίζει καλά τα δόντια του, κάνε το εξής:
Άσε το να βουρτσίσει τα δόντια σου και μετά εσύ τα δικά του. Έτσι, το κάνεις να νοιώσει σημαντικό, ότι σε βοηθάει.
Πες του μια καλή ιστορία: Στα παιδιά αρέσει να παίζουν ρόλους. Πώς στα ζουζούνια της ζάχαρης τους αρέσει να τρώνε τα δόντια και να κάνουν τρύπες για σπίτια τους και πώς η οδοντόβουρτσα είναι ο σούπερ ήρωας ή η καλή νεράιδα (αν έχεις κοριτσάκι) που πάει να τα πολεμήσει. Μπορείς να πάρεις επίσης οδοντόβουρτσα με εικόνες κάποιου αγαπημένου τους ήρωα. Πέτα στα ζουζούνια μαγικό υγρό και κάνε τα να φαίνονται. Στα φαρμακεία ή στον οδοντίατρο μπορείς να βρείς τα λεγόμενα «δισκία αποκάλυψης της οδοντικής πλάκας». Αφού το παιδί τελειώσει με το βούρτσισμα, δώσε του ένα μαγικό δισκίο να μασήσει και μετά να ξεπλύνει με νερό. Όπου δεν έχει καθαρίσει καλά θα μείνει ρόζ χρώμα. Ο σούπερ ήρωας τώρα μπορεί να δεί όλα τα κρυμμένα ζουζούνια.
Οδηγός τρένου: Οι κινήσεις της βούρτσας μοιάζουν με τρενάκι. Κυκλικές κινήσεις και όχι οριζόντιες. Μπορεί λοιπόν να οδηγήσει το τρενάκι.
Διαγωνισμός σαπουνάδας: Ενθάρρυνέ το να κάνει πολλή σαπουνάδα και φούσκες. «Όσο πιο πολλή η σαπουνάδα, τόσο πιο καλά βουρτσίζει». Κάντε διαγωνισμό, ποιος θα κάνει την περισσότερη σαπουνάδα.
Βοήθα και τους φίλους του: Πάρτε τις αγαπημένες κούκλες στο μπάνιο και στείλτε τον σούπερ ήρωα να βουρτσίσει και τα δικά τους δόντια.
Νόστιμη οδοντόκρεμα: Άσε το παιδί να διαλέξει την οδοντόκρεμα που του αρέσει. Οι οδοντόκρεμες για ενήλικες είναι ενοχλητικές για τα παιδιά.
Τα ζουζούνια έχουν 2 λεπτά για να τρέξουν να σωθούν: Βάλε ένα χρονόμετρο στα 2 λεπτά. Ο χρόνος αυτός είναι αναγκαίος στον σούπερ ήρωα να καθαρίσει τα ζουζούνια. Μετά δώσε στο παιδί το μαγικό υγρό για να ανακαλύψει τι δεν είδε ο σούπερ ήρωας.
Τραγουδήστε στο μπάνιο: Αντί για χρονόμετρο, τραγουδήστε μαζί του ένα τραγουδάκι που του αρέσει. Μέχρι να τελειώσει το τραγούδι τα δόντια θα είναι καθαρά.
Μπράβο! Η μαγική λέξη! Πές μπράβο στο παιδί. Ειδικά αν το κάνει με σωστές κυκλικές κινήσεις και για 2 ολόκληρα λεπτά.
Πηγή
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook.
Διαβάστε επίσης:
Ένα από τα αγαπημένα ελληνικά έθιμα είναι και ο τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου. Πώς όμως καθιερώθηκε αυτό το έθιμο και τι ισχύει με τη νηστεία της Σαρακοστης;
Όλοι ξέρουμε και εκτιμούμε δεόντως, τη δύναμη του καφέ. Μία κούπα το πρωί και νιώθουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Και όμως, τα οφέλη του δεν περιορίζονται μόνο στο να μας τονώνει. Ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία φαίνεται πως έχουν ευεργετική επίδραση στο δέρμα και στα μαλλιά μας. Ας δούμε μερικές έξυπνες χρήσεις.
Το ρυζόγαλο, το γλυκό της γιαγιάς, φέρνει στο μυαλό όμορφες εικόνες των παιδικών χρόνων. Η συγκεκριμένη είναι μια ιδιαίτερα πρωτότυπη συνταγή η οποία με την προσθήκη του γάλακτος καρύδας αναδίδει αρώματα Νοτιοανατολικής Ασίας και με την αντικατάσταση του λευκού από καστανό ρύζι παραπέμπει σε μια πιο υγιεινή εκδοχή.
Αν κοιμάσαι συστηματικά λιγότερο από 6 ώρες, πιθανότατα σου λείπει ύπνος. Κι αυτό δεν προκαλεί μόνο κόπωση αλλά και πιθανές συνέπειες στην υγεία και τις λειτουργίες του οργανισμού.
Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τη σωματική μας υγεία. Ωστόσο, αυτό που τρώμε μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην ψυχική μας υγεία. Έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της βρώμης, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας και ενδεχομένως στη μείωση του...
Κάθε μέρα που ξεκινά έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις, να ευτυχήσεις, να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις σου κι όσο θετικά κι αν είναι τα σχέδιά σου, όμως, συχνά τελειώνεις την ημέρα με άγχος ή με ένα πρόβλημα που έχει 'ρουφήξει' την ενέργειά σου.