Πότε και πως, θα μάθει το παιδί να τρώει μόνο του;

2018-05-08

Τα μωρά μαθαίνουν να τρώνε αντιγράφοντας τους άλλους.  Γι' αυτό, δεν πρέπει να αργήσουμε να προσθέσουμε μια καρέκλα ακόμη στο οικογενειακό τραπέζι. Το ξέρω ότι το να συνεχίσουμε να ταΐζουμε το παιδί ακόμα κι όταν μπορεί πια να φάει μόνο του, είναι πολύ μεγάλος πειρασμός, γιατί έτσι λερώνεται λιγότερο, τελειώνει πιο γρήγορα, ελέγχουμε τι και πως το τρώει. Όμως καλύτερα είναι να το αποφύγουμε. Το παιδί πρέπει να μάθει να τρώει μόνο του και εμείς απλά να παρακολουθούμε τις κινήσεις που οδηγούν στην ανεξαρτησία του.


9+ μηνών

Μετά τους εννέα μήνες μπορούμε να αρχίσουμε σιγά σιγά να εισάγουμε το μωρό, στις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας. Φροντίζουμε ώστε να του δώσουμε να δοκιμάσει μεγάλη ποικιλία φαγητών και να συγχρώνος να σημειώνουμε σε ποια δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση, ώστε να τα μαγειρεύουμε στο μέλλον πιο συχνά. Πολλά παιδιά αρνούνται επίμονα να δοκιμάσουν τα λαχανικά. Μια λύση είναι να τα «κρύψουμε» στα αγαπημένα του φαγητά. Π.χ. μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένο καρότο στον κιμά και στα μακαρόνια και να φτιάξουμε κεφτεδάκια με πουρέ καρότου ή μπρόκολου.

2+ ετών

Μετά τα δύο χρόνια, το παιδί πρέπει να τρώει μόνο του. Για να το καταφέρουμε όμως πρέπει να έχουμε αρχίσει την εκπαίδευση γύρω στους 18 μήνες, χρησιμοποιώντας τα ειδικά κουτάλια. Όμως, ακόμα κι όταν μάθει να τρώει μόνο του, χρειάζεται να είμαστε κοντά του για να το ταΐσουμε όταν σταματήσει μετά από λίγες κουταλιές και για να ελέγξουμε την ποσότητα που έχει ήδη φάει. Ένα παιδί αυτής της ηλικίας δεν μπορεί να φάει με πιρούνι και μαχαίρι ούτε να μείνει ακίνητο σε μια καρέκλα για περισσότερα από δεκαπέντε λεπτά. Όταν το πιέζουμε να τρώει «καθώς πρέπει», το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με το να το πιέζουμε να αδειάσει το πιάτο του... θα μισήσει το φαγητό. Όταν θα έχει βαρεθεί στην καρέκλα μπορούμε να του δώσουμε μερικές τροφές κομμένες σε μπαστουνάκια (π.χ. τυρί, λαχανικά). Με αυτό τον τρόπο θα μάθει τουλάχιστον τον τρόπο να μετέχει και το ίδιο στη διαδικασία του ταΐσματος.


"Το να ενθαρρύνουμε ένα παιδί να αυτονομηθεί είναι σημαντικό τόσο για εμάς, αφού εξασφαλίζουμε λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμά μας, όσο και για εκείνο που είναι το πιο σημαντικό, καθώς η αυτονομία είναι ζωτική για την αναπτυξιακή του εξέλιξη".Πηγή: shape.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Διαβάστε επίσης: