Πότε είναι έτοιμο να βγάλει την πάνα το μωρό σου;
Θεωρητικά τα παιδιά μπορούν να μάθουν να ελέγχουν τις ανάγκες τους λίγο μετά τους 18 μήνες, όταν δηλαδή είναι ώριμα σωματικά και ψυχικά γι' αυτήν την αλλαγή. Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών όμως «πετάει» την πάνα μεταξύ των 2,5 και των 3 χρόνων.

Για να καταλάβεις αν είναι έτοιμο να βγάλει την πάνα το μωρό σου, υπάρχουν μερικά «αποκαλυπτικά» σημάδια:
- Όταν η πάνα μένει στεγνή μεταξύ δύο αλλαγών.
- Όταν λέει ότι έχει κάνει τα κακά του ή τα τσίσα του.
- Όταν το να φοράει πάνα αρχίζει να το ενοχλεί.
- Όταν οι σωματικές του λειτουργίες γίνονται τακτικές στο χρόνο.
- Όταν δείχνει ενδιαφέρον για το τι ακριβώς κάνει η μαμά στην τουαλέτα.

Εκτός από την ετοιμότητα του παιδιού να αποκτήσει τον έλεγχο των σωματικών του αλλαγών υπάρχουν και κάποιες συγκυρίες που βοηθούν ή καθυστερούν τη ...μεγάλη μέρα.
Η καλύτερη στιγμή χρονικά για να ξεκινήσεις την «επικίνδυνη αποστολή γιο-γιο» είναι τους ζεστούς μήνες του χρόνου, όπου το παιδί φοράει λιγότερα ρούχα οπότε προλαβαίνει να χρησιμοποιήσει έγκαιρα το γιο-γιο.
Καλό είναι επίσης να μη συμπέσει η εκμάθηση της τουαλέτας με κάποια αλλαγή στη ζωή του παιδιού π.χ. το ξεκίνημα του παιδικού σταθμού, ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια, μια μετακόμιση ή μια αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση θα λειτουργήσουν μάλλον ανασταλτικά στο παιδί.
Αντίθετα, η μίμηση παίζει σπουδαίο ρόλο. Πολλές φορές τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα λίγο αφού ξεκινήσουν τον παιδικό σταθμό αφού εκεί βλέπουν τους φίλους τους να το κάνουν και βέβαια δεν θέλουν να θεωρούνται ...μωρά!

Τα ναι και τα όχι για να βγάλει την πάνα το μωρό.
- Άλλαξε τις κλασικές πάνες με τις πάνες εκπαίδευσης που ανεβοκατεβαίνουν σαν βρακάκι.
- Άφηνε το παιδί γυμνό όσο συχνότερα γίνεται.
- Φόρα του λίγα ρούχα και έχε το γιο-γιο σε σημείο που να μπορεί να το φτάσει μόνο του.
- Παρατήρηση και επαγρύπνηση. Σύντομα θα μάθεις τα σημάδια του σώματος που σημαίνουν ότι το παιδί είναι έτοιμο να ικανοποιήσει κάποια σωματική του ανάγκη και θα του υπενθυμίζεις να χρησιμοποιήσει το γιο-γιο.
- Κοίταζε συχνά το ρολόι. Να ρωτάς το παιδί μήπως θέλει να χρησιμοποιήσει το γιο-γιο του όταν έχει περάσει πολύ ώρα από την τελευταία φορά ή μετά τα γεύματα.
- Επιβράβευε τις επιτυχημένες προσπάθειες.
- Μην περιμένεις πολλά αμέσως. Η εκμάθηση της τουαλέτας θέλει υπομονή και μπορεί να πάρει πολλές αναβολές μέχρι να φτάσει η κατάλληλη στιγμή.
- Μην το πιέζεις. Αν αρνείται να χρησιμοποιήσει το γιο-γιο άφησε να περάσει λίγος χρόνος και προσπαθήστε ξανά, αγοράζοντας μαζί με το παιδί ένα καινούριο που θα διαλέξει το ίδιο.
- Να θυμάσαι ότι κάθε παιδί ακολουθεί το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και πρέπει να το σεβόμαστε.