Πώς να οργανώσετε το διάβασμα σ' ένα παιδί δημοτικού.

2018-09-11

Έχετε και εσείς έναν μικρό μαθητή στο σπίτι και δεν ξέρετε πώς θα οργανώσετε το διάβασμά του; Τίποτα δεν είναι δύσκολο αρκεί να δείτε και να βάλετε σε τάξη κάποια βασικά σημεία και το καθημερινό διάβασμα δεν θα ταλαιπωρήσει κανέναν:

  • Μαμά και μπαμπά θα πρέπει να καταλάβετε ότι η ευθύνη του διαβάσματος ανήκει αποκλειστικά στο παιδί σας και οι φράσεις «τί έχουμε σήμερα να διαβάσουμε» πρέπει να αποφεύγονται. Άλλωστε, από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού πρέπει να καλλιεργήσουμε το αίσθημα ευθύνης τόσο για το καθημερινό διάβασμα όσο και για την οργάνωση.
  • Συνολικός χρόνος διαβάσματος 1 με 2 ώρες το πολύ!
  • Βάλτε στο πρόγραμμα διαλείμματα, ανάλογα πάντα με τις αντοχές του παιδιού. Σημαντικό είναι τα διαλείμματα να μην ξεπερνούν τα 5 λεπτά.
  • Πριν ξεκινήσει το διάβασμα θα πρέπει να έχει δίπλα του όλα όσα χρειάζεται, από βιβλία και μολύβια, μέχρι ένα ποτήρι νερό!
  • Σχετικά με τη διόρθωση των λαθών, δεν σβήνουμε αυτό που έχει γράψει το παιδί αλλά, αφού τελειώσει, το βοηθάμε να βρει που είναι το λάθος και να το διορθώσει.
  • Δεν πρέπει να λέτε στον μικρό μαθητή τη φράση «κάνε καλύτερα γράμματα», γιατί ο δάσκαλος, θα πρέπει να έχει μια πραγματική εικόνα της επίδοσης του παιδιού για να μπορέσει να παρέμβει όπου και όποτε χρειαστεί.


Πώς πρέπει να διαβάζει ένα παιδί στην Α' Δημοτικού;

Η κατάκτηση και αυτοματοποίηση του μηχανισμού της ανάγνωσης συνιστά βασική προτεραιότητα στην Α' Δημοτικού. Η αναγνωστική δεξιότητα εξελίσσεται συνεχώς σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Αρχικά τα παιδιά μαθαίνουν τα γραφήματα (γραπτά σύμβολα) και τα αντιστοιχούν στους φθόγγους (φωνούλες) της ελληνικής γλώσσας. Στόχος στη φάση αυτή είναι οι επιτυχείς γραφοφωνημικές αντιστοιχίσεις (βλέπω κ - διαβάζω ΄κ'). Σχεδόν παράλληλα, αναπτύσσεται και ο βασικός μηχανισμός της ανάγνωσης, η σύνθεση δηλαδή των φθόγγων σε συλλαβή και αργότερα σε λέξη.

Έως τα Χριστούγεννα περίπου της Α Δημοτικού, τα περισσότερα παιδιά μπορούν να συλλαβίζουν λέξεις με δομή συλλαβής ΣΦ ('σύμφωνο-φωνήεν', όπως ψάρι, νερό, καλάθι, σοκολάτα). Έως το Πάσχα, το αργότερο ως το καλοκαίρι, οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να διαβάζουν (άλλος πιο γρήγορα, άλλος πιο αργά, ανάλογα με το ρυθμό κάθε παιδιού) ως σύνολο πλέον τις λέξεις ΣΦ και αρκετές λέξεις με συμφωνικά συμπλέγματα (ΣΣΦ) και ανατρέχουν στο συλλαβισμό μόνο για να αποκωδικοποιήσουν λέξεις 'δύσκολες' (πολυσύλλαβες και λέξεις με πολλαπλά συμφωνικά συμπλέγματα).


Πώς μπορώ να προλάβω τυχόν δυσκολίες στην ανάγνωση;

Ένα παιδί που συλλαβίζει τελειώνοντας την Α' Δημοτικού, δυσκολεύεται να αυτοματοποιήσει το μηχανισμό της ανάγνωσης. Οι δυσκολίες αυτές σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη φωνολογική επίγνωση. H φωνολογική επίγνωση σε προσχολική ηλικία είναι ισχυρός προγνωστικός δείκτης της ευκολίας με την οποία ένα παιδί θα μάθει να διαβάζει καθώς και της μετέπειτα αναγνωστικής του επίδοσης, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια του δημοτικού. Ήδη στο νηπιαγωγείο, ένα παιδί θα πρέπει να είναι σε θέση να μαθαίνει εύκολα ποιηματάκια με ομοιοκαταληξία, να 'σπάει' μικρές και μεγάλες λέξεις σε συλλαβές (κα-λά-θι) και προς το τέλος των νηπίων (προδημοτική) να μπορεί να απομονώσει 'φωνούλες' ('φωτιά' αρχίζει από 'φ' και τελειώνει σε 'α') και να 'σπάσει' μικρές λέξεις σε φωνούλες (έ-λ-α, ν-ε-ρ-ό). Σε παιδιά που δυσκολεύονται στη φωνολογική επίγνωση, η έγκαιρη παρέμβαση με ειδικές ασκήσεις στον τομέα αυτό φαίνεται πως διευκολύνει τα αρχικά στάδια της κατάκτησης του γραπτού λόγου (ανάγνωση και γραφή), με σημαντικά αποτελέσματα για τις πρώτες τάξεις.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 

Διαβάστε επίσης: