Μετά από την ημερομηνία λήξης, ποια είναι τα τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν.

2020-03-17

Εκατομμύρια τόνοι φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Ενας από τους βασικότερους λόγους είναι πως τα τρόφιμα λήγουν, πριν καταναλωθούν. Κάποια από αυτά όμως είναι ασφαλή και μετά από το πέρας της προτεινόμενης ημερομηνίας.

Οι συμβουλές για να το διαπιστώσει αυτό κανείς είναι από τις πιο απλές όπως η μυρωδιά και η όψη που αποτελούν βασικά κριτήρια, έως και λίγο πιο σύνθετα τρικ. Πώς θα καταλάβετε αν είναι ασφαλές να καταναλώσετε ένα τρόφιμο;



Φιλέτο ψαριού:   Το φιλεταρισμένο ψάρι, όπως ο σολομός και ο μπακαλιάρος, είναι κατάλληλο για κατανάλωση έως τέσσερις εβδομάδες από τη στιγμή που το ψάρεψαν, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί στο ψυγείο σε θερμοκρασία χαμηλότερη των πέντε βαθμών. Για να σιγουρευτείτε, βεβαιωθείτε ότι το ψάρι είναι γυαλιστερό, δεν μυρίζει και η σάρκα του παραμένει ελαστική, αλλά είναι σφικτή όταν την πιέζετε.

Παγωτό: Παρότι διατηρείται στην κατάψυξη, έχει μικρό χρόνο ζωής. Μέσα σε τρεις μήνες χάνει τη φρέσκια γεύση του. Αν έχει ξινή γεύση, τότε δεν πρέπει να το φάτε.

Πατέ και λουκάνικα: Μπορείτε να πάρετε ρίσκο μόνο για μία ημέρα μετά από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Οταν το κρέας έχει υποστεί επεξεργασία ή έχει τεμαχιστεί, είναι εκτεθειμένο σε βακτήρια, τα οποία δεν μπορεί να εμποδίσει η ψύξη.

Αβγά: Μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και τρεις εβδομάδες μετά από την ημερομηνία λήξης. Ένα ασφαλές τεστ είναι να ρίξετε το αβγό σε ένα ποτήρι νερό. Αν επιπλέει, πρέπει να πεταχτεί. Αν πάλι βυθιστεί, τότε είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

Γιαούρτι: Πρέπει να καταλήξει στα σκουπίδια αν υπάρχει το παραμικρό ίχνος μούχλας. Αλλά αν φαίνεται καθαρό κι έχει καλή γεύση, τότε είναι ασφαλές να καταναλωθεί ακόμη κι αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης.

Βοδινό: Ένα καλοδιατηρημένο κομμάτι μπορεί να έχει εκπληκτική γεύση ακόμη και έπειτα από πέντε εβδομάδες και είναι ασφαλές να καταναλωθεί αν μαγειρευτεί καλά. Οπότε η ημερομηνία λήξης μπορεί να «παραταθεί» για αρκετές ημέρες. Αν όμως μυρίζει, τότε αυτό είναι σημάδι ότι πλέον είναι αργα.

Αλεύρι και μπαχαρικά: Μπαχαρικά όπως σκόνη τσίλι, πάπρικα ή πιπέρι καγιέν, αντέχουν πάνω από έξι μήνες αν στη συσκευασία υπάρχει η επισήμανση «παστερίωση ατμού».

Κοτόπουλο: Σε αντίθεση με το ψάρι, χαλάει γρήγορα. Το παραμικρό ίχνος περίεργης μυρωδιάς σημαίνει ότι πρέπει να το πετάξετε, αλλά καλό είναι να το πλύνετε το πρώτα κάτω από κρύο νερό πριν το μυρίσετε, ώστε να σιγουρευτείτε πως η μυρωδιά δεν προέρχεται από τη συσκευασία. Γενικότερα, μην ρισκάρετε να φάτε κοτόπουλο πάνω από 1-2 έπειτα από την ημερομηνία λήξης.

Κατεψυγμένα τρόφιμα: Τα κατεψυγμένα τρόφιμα εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα υπόλοιπα και αν έχουν διατηρηθεί σε μια σταθερή θερμοκρασία και δεν έχουν ξεπαγώσει καθόλου στο μεταξύ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μετά την ημερομηνία λήξης τους. Αυτό που θα έχει επηρεαστεί προφανώς είναι η γεύση τους, η οποία ενδέχεται να μην έχει την ίδια ένταση με αυτή που περίμενες να έχουν.

Πατάτες: Δεν υπάρχει λόγος να πετάξεις τις πατάτες αν έχουν πετάξει 2,3 φύτρες, καθώς με ένα μαχαίρι μπορείς να τις αφαιρέσεις και να χρησιμοποιήσεις κανονικά το λαχανικό. Γενικότερα τα λαχανικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι να δεις ότι έχουν αρχίσει να λιώνουν/ μουχλιάζουν/ αλλάζουν χρώμα και υφή. Αν π.χ έχεις ώριμες ντομάτες, μην τις πετάξεις, μπορεί να μην είναι καλές για σαλάτα, αλλά μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις για σάλτσα.

Μέλι: Το μέλι είναι από τα τρόφιμα που δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Αν το φυλάς σε κλειστό βάζο δεν πρόκειται να πάθει τίποτα, καθώς περιέχει ένα ένζυμο που αποτρέπει τη δημιουργία βακτηρίων. Το μόνο που μπορεί να πάθει είναι να κρυσταλλώσει, κάτι που διορθώνεται εύκολα μόλις το ζεστάνεις σε ένα μπεν μαρί.



Κονσέρβες: Εάν η κονσέρβα ΔΕΝ είναι χτυπημένη, την έχεις αποθηκεύσει σε ντουλάπι χωρίς υγρασία και δεν έχει έρθει σε επαφή με το φως του ήλιου τότε μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης. ΜΟΝΟ τότε όμως, από τη στιγμή που θα ανοίξεις την οποιαδήποτε κονσέρβα πρέπει να την καταναλώσεις άμεσα ή μέσα στο χρονικό περιθώριο που δίνει ο κατασκευαστής.

Τυριά: Τα σκληρά τυριά μπορούν να καταναλωθούν και μετά την ημερομηνία που αναγράφεται στην ετικέτα "Ανάλωση έως".  Αν έχει ξεκινήσει να δημιουργείται μούχλα στις γωνίες μπορείς να κόψεις αυτό το κομμάτι και να φας το υπόλοιπο, καθώς δεν θα έχει επηρεαστεί η ποιότητά του και στη συνέχεια να το αποθηκεύσεις σε ένα τάπερ που κλείνει αεροστεγώς για να το προφυλάξεις από την υγρασία. Τα μαλακά τυριά ωστόσο, όπως η φέτα, το κατσικίσιο ή το τυρί κρέμα δεν μπορούν να καταναλωθούν μετά την ημερομηνία λήξης, γιατί είναι πιο ευαίσθητα στην ανάπτυξη μικροβίων.

Αποξηραμένα τρόφιμα: Η διαδικασία αποξήρανσης τροφίμων είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους διατήρησης των τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να καταναλώσεις π.χ το ρύζι ή τα μακαρόνια ακόμα και μετά την ημερομηνία λήξης. Ενδεχομένως να παρατηρήσεις κάποια διαφορά στη γεύση και να πάρουν λίγο περισσότερο χρόνο να μαγειρευτούν, ωστόσο δεν πρόκειται να κινδυνέψει το στομάχι σου. Στην ίδια κατηγορία είναι και τα αποξηραμένα μπαχαρικά, τα οποία επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μετά την ημερομηνία λήξης, απλά δεν θα έχουν την ίδια ένταση στη γεύση.

Ψωμί και μπισκότα: Αρκετά σκευάσματα ψωμιού μπορούν να καταναλωθούν και μετά την πάροδο της ημερομηνίας λήξης, ειδικά αν διατηρηθούν στις σωστές συνθήκες (σε ντουλάπι χωρίς υγρασία και μακριά από το φως του ήλιου) καθώς τα συντηρητικά που έχουν τα διατηρούν σε καλή κατάσταση. Τα ψωμιά του τοστ μπορούν να καταναλωθούν μέχρι και 10 μέρες μετά την ημερομηνία ενώ τα μπισκότα, μπορεί να έχουν μαλακώσει λίγο ωστόσο λίγα λεπτά στο φούρνο αρκούν για να αποκτήσουν τραγανή υφή.

Νερό: Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να πίνεις νερό από μπουκάλι που έχει ανοιχτεί για ώρες ή έχει μείνει πολλές ώρες στον ήλιο, καθώς αναπτύσσονται βακτήρια που μπορεί να σου προκαλέσουν προβλήματα υγείας.


Πηγή: 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook  

Διαβάστε επίσης: