Πως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάνει καλό στην υγεία μας.

2019-01-15

Ολοι ξέρουμε ότι τα οινοπνευματώδη ποτά είναι βλαβερά για την υγεία μας... και αυτό είναι σωστό. Η μεγάλη κατανάλωση ισχυρών ποτών μπορεί να καταστρέψει το σώμα μας. Η ημερήσια κατανάλωση του κονιάκ ή ακόμη και της μπύρας δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας.Όμως, η με μέτρο κατανάλωση του κόκκινου κρασιού έχει και πολλά οφέλη: 

Μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του ήπατος. Το ήπαρ δεν αγαπά τα αλκοολούχα ποτά. Γι' αυτό είναι περίεργο γιατί ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μειώνει την μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Είναι τόσο σημαντική η μέτρια κατανάλωση του κρασιού.

Προστατεύει το χαμόγελό μας. Το κόκκινο κρασί περιέχει κάποια συγκεκριμένα αντιμικροβιακά στοιχεία που δεν επιτρέπουν να αναπτυχθούν τα επιβλαβή βακτήρια. Έρευνα, απέδειξε ότι τα πιο κοινά βακτήρια που προκαλούν πλάκα σταμάτησαν να αναπτύσσονται μετά την εφαρμογή βιο-φιλμ με κόκκινο κρασί.

Μείωση της χοληστερόλης. Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, η οποία βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών. Αυτό το αντιοξειδωτικό μειώνει την LDL επίσης γνωστή ως κακή χοληστερόλη. Ταυτόχρονα το κόκκινο κρασί αυξάνει την καλή χοληστερόλη HDL, το οποίο σημαίνει ότι τα αιμοφόρα αγγεία μας είναι λιγότερο πιθανό να φράξουν. Όσο πιο καθαρό είναι το αίμα που ρέει μέσα στο σώμα μας τόσο λιγότερο επιρρεπείς είμαστε σε καρδιακές παθήσεις.

Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου.  Αν θέλετε να αποφύγετε τα εγκεφαλικά επεισόδια που σχετίζονται με θρόμβους, πίνετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε μέρα. Πάλι χάρη στην αντιοξειδωτική ουσία που περιέχει αυτό το θεϊκό ποτό αφαιρεί τις χημικές ουσίες που ευθύνονται για τον σχηματισμό θρόμβων. Όπως όλοι γνωρίζουμε η στεφανιαία νόσος προκαλείται από αυτούς. Το κρασί είναι κόκκινο επειδή περιέχει τανίνη. Το στοιχείο αυτό κάνει το κρασί λίγο πικρό και κόκκινο, επιπλέον προστατεύει την καρδιά μας.

Βελτιώνει την χροιά του δέρματος. Αν έχετε προβλήματα με το δέρμα σας το κόκκινο κρασί θα σας βοηθήσει πολύ. Η ρεσβερατρόλη αναστέλλει την ανάπτυξη των βλαβερών βακτηρίων που προκαλούν ακμή. Φαίνεται ότι η εφαρμογή κρεμών είναι λιγότερο αποτελεσματική στη βελτίωση του δέρματος από το κόκκινο κρασί.

Μειώνει τον κίνδυνο για ασθένειες των ματιών. Βελτιώστε την όρασή σας πίνοντας λίγο κόκκινο κρασί. Η ρεσβερατρόλη φαίνεται να είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο για την επίλυση πολλών ζητημάτων. Είναι αποτελεσματικό για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζονται με την ηλικία. Μία μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν κόκκινο κρασί έχουν 32% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν καταρράκτη. 

Βελτιώνει τη μνήμη. Η βραχυπρόθεσμη μνήμη μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά αν πίνουμε κόκκινο κρασί. Μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που πήραν ρεσβερατρόλη είχαν ταχύτερη απόδοση στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με το σχηματισμό νέων αναμνήσεων, τη μάθηση και τα συναισθήματα.

Παρατείνει τη διάρκεια της ζωής μας. Σύμφωνα με Φινλανδούς ερευνητές, η μακροζωία μπορεί να προωθηθεί με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Βέβαια δεν πρέπει να είναι η κατανάλωση υπερβολική. Στατιστικές έχουν δείξει ότι η θνησιμότητα των ανθρώπων που πίνουν κόκκινο κρασί είναι 34% πιο χαμηλή από εκείνη των ανθρώπων που καταναλώνουν οινοπνευματώδη και μπίρα.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Πολλές μορφές καρκίνου μπορούν να προληφθούν έως και κατά 45% από την μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Οι άνδρες είναι καλό να πίνουν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη κατά 50%, και καρκίνο του οισοφάγου κατά 56%.

Συμβάλει σε ένα υγιές μυαλό. Η με μέτρο κατανάλωση, συμβάλει σημαντικά σε ένα υγιέστερο μυαλό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους. Οι πολυφαινόλες είναι μικροθρεπτικά συστατικά που εμποδίζουν τις εκφυλιστικές ασθένειες και τη βελτίωση της ψυχικής ικανότητας μέσω της αύξησης των ροών του οξυγόνου στο αίμα και στον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η λειτουργία του εγκεφάλου παραμένει ενεργή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε μετριοπαθείς πότες. Επιπλέον το κόκκινο κρασί μειώνει τον κίνδυνο της άνοιας, και της νόσου του Alzheimer.


Ας απολαύσουμε λοιπόν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Αρκεί να μην κάνουμε υπερβολές.


Πηγή: diet4me.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook    

Διαβάστε επίσης: