Πως είναι να έχεις ένα παιδί που μιλάει συνέχεια, και δεν σταματάει!

2022-11-14

Ένα παιδί που μιλάει ακατάπαυστα πολλές φορές μπορεί να είναι κουραστικό... ή όχι; Κάποιες στιγμές, μετά από μια κουραστική μέρα ναι μπορεί να το νιώσεις για λίγο, για λίγο όμως γιατί η ευλογία να έχεις ένα ομιλητικό παιδί επισκιάζει αυτό, γιατί κάνει το μεγάλωμα του τόσο πιο εύκολο αφού δεν χρειάζετε κάθε φορά να μαντέψεις τι έχει, τι χρειάζετε...

Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε την εικόνα για το πώς το βιώνει μία μαμά με το παιδί της και πόσο ευλογημένη νιώθει γι' αυτό. Όταν ήρθε η ώρα η κόρη μου να μάθει να φτιάχνει προτάσεις, απλά δεν σταμάτησε ποτέ. Μιλούσε και μιλούσε, μέχρι κάποια στιγμή που ενώ δεν είχε κάτι άλλο να πεί, ξεκίνησε απλά να κάνει ήχους. Αυτές τις μέρες, είχε πάντα μια σκέψη που ήθελε να μοιραστεί μαζί μου, ή μια παρατήρηση να κάνει. Από τη στιγμή που θα σηκωθεί μέχρι τη στιγμή που θα κοιμηθεί, υπάρχουν μερικές ήσυχες στιγμές ανάμεσα, χωρίς σκέψεις, ιδέες, ερωτήσεις ή σχόλια. Το να έχεις ένα παιδί που μιλάει συνεχώς, έχει τα υπερ και τα κατά, όπως θα γνωρίζουν όλοι όσοι βιώνουν κάτι παρόμοιο.


Τα θετικά είναι:

Είναι απίστευτοι συνομιλητές.  Θα σου πουν τι χρειάζεται να ξέρεις και τι όχι. Θα επικοινωνήσουν μαζί σου, όταν θα νιώσουν άρρωστα ή θλιμμένα με τόσες λεπτομέρειες, όπως τι μύξα έβγαλαν μόλις από τη μύτη τους και τι σχήμα είχε. Θα σε ενημερώσουν για το ποιά είναι τα συναισθήματα τους, και θα σε ρωτήσουν όταν δεν θα καταλάβουν κάτι. Για εμένα αυτό κάνει τη δουλειά μου σαν μαμά , πολύ πιο εύκολη.

Πάντα έχουν μια γνώμη.  Ακόμα και αν είναι για ένα πρότζεκτ διακόσμησης του σπιτιού: « Μαμά δεν μου αρέσουν αυτές οι κουρτίνες. Να τις βγάλεις και να βάλεις τις παλιές.» Εάν θέλεις μια έντιμη απάντηση σε κάθε ερώτηση, μαζί με μια δεκάλεπτη επεξήγηση, απλά ρώτησε το ομιλητικό παιδί σου τι γνώμη έχει.

Είναι καλή παρέα. Με ένα παιδί που μιλάει πολύ, πάντα έχεις κάτι να πείς. Ακόμα και αν κανένας δεν είναι εκεί για να το ακούσει, θα συνεχίσει να μιλάει στη γάτα, ή ακόμα και στον εαυτό του. Υπάρχει σπάνια μια ήρεμη σιγή που συνήθως κρατάει 12 δευτερόλεπτα.

Έχουν πλάκα. Μερικές φορές η κόρη μου ξεμένει από θέματα, οπότε θα στραφεί σε μια φανταστική ιδέα που θα οδηγήσει σε διάφορα θέματα, τα οποία δεν έχουν καμιά απολύτως λογική. Όπως, πως μπορεί να φτιάξει ένα κλουβί, για να πιάσει τα κουνέλια που θα βγούν από το κουτί, αλλά μόνο κουνέλια μπορούν και ζουν εκεί μέσα, και όχι παπαγάλοι. Και το ήξερες ότι οι παπαγάλοι μιλάμε μόνο στα μικρά παιδιά, και όχι στους μεγάλους; Α! Επίσης τους αρέσουν και οι σοκολάτες.

Είναι κατατοπιστικά σε αυτό που θέλουν. Δεν μένει καμμιά σκέψη στο κεφάλι τους. Οπότε είναι πάντα καλό να ξέρεις σε ποιά σελίδα βρίσκονται. Σπάνια έχω να ρωτήσω για τα κίνητρα της, γιατί θα πρέπει να μου τα εξηγήσει. Ωω θεέ μου προστάτεψε μας αν μάθει τι εστί ιντερνετ.


Τα μειονεκτήματα είναι:

Mια σκέψη θα την ακολουθήσουν άλλες 5000 σκέψεις. Αυτό συνεχίζεται μέχρι κανείς να μην θυμάται πως ξεκίνησε όλη αυτή η συζήτηση. Έχουν πάντα τόσα να πουν, που είτε όλα θα ειπωθούν με τη μια, ή θα ξεκινήσουν να μιλάνε για το τι έφαγαν για πρωινό, και ξαφνικά θα βρεθείς να εξηγείς γιατί ο ήλιος δεν μπορεί να κάψει τη γή εφόσον καίει.

Δεν υπάρχει πολύ ησυχία. Μέχρι να κοιμηθούν.

Το 80% της συζήτησης είναι ερωτήσεις. Κάποια στιγμή μέτρησα 45 ερωτήσεις σε τρία λεπτά - και δεν είχα χρόνο να απαντήσω ούτε σε μια.

Δεν μπορείς να σταυρώσεις λέξη. Προσπάθησα να απαντήσω, ή προσπάθησα να βάλω τις σκέψεις μου, μόνο και μόνο για να με διακόψει κάτι άλλο το οποίο δεν είχε απολύτως καμμιά σχέση με αυτό που σκεφτόμουν.

Το να ακούσουν είναι ένα θέμα. Επειδή δεν πρόκειται απλά ποτέ να κάτσουν να ακούσουν . Ο καλύτερος τρόπος να το διαχειριστείς είναι:

Άφησε τα να μιλήσουν όσο θέλουν. Δεν θες να καταλάβουν ότι σε ενοχλούν - γιατί μια μέρα ίσως χρειαστεί να μιλήσουν, και θες να ξέρουν ότι θα είσαι εκεί για να ακούσεις τα πάντα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μερικές φορές δεν είσαι απλά σε θέση να αρχίσεις να φωνάζεις και να σκέφτεσαι « Σε παρακαλωώω σταμαάατααα!»

Θύμισε στον εαυτό σου, ότι πρέπει να είσαι ευγνώμων που μοιράζονται τις σκέψεις τους μαζί σου. Έχω ένα ακόμα παιδί που με το ζόρι του βγάζω λέξη. Είναι πολύ πιο δύσκολο να προσπαθείς να ταιριάξεις το κομμάτι που λείπει, όταν δεν το έχεις δώσει εσύ.

Εκτίμησε αυτή την πτυχή τους. Δεν είμαι ένας κοινωνικός χαμαιλέων. Η κόρη μου είναι. Αυτό αποτελεί καλό οιωνό για εκείνη στους δρόμους της ζωής της, και είμαι ενθουσιαμένη γι αυτό.

Μπες και εσύ. Είναι μια ευκαιρία να κάνεις χαζά πράγματα, ή απλά να είσαι ένα κομμάτι του τι έχει σημασία για εκείνα, εκείνη τη στιγμή. Ποιός νοιάζεται αν συζητάτε από το ένα θέμα στο άλλο; Είναι λίγες οι στιγμές στη ζωή σου σαν ενήλικας, που μπορείς να κάνεις παιδιάστικα πράγματα χωρίς να σε παρεξηγήσουν.

Ίσως να έρθει μια στιγμή που εσύ και το παιδί σου να μην μιλάτε πια. Όπως και πολλά πράγματα στην παιδική ηλικία, κάποια στιγμή θα χαθεί και αυτό. Οπότε κοίτα να το απολαύσεις όσο θα το έχεις. Ίσως να είναι κάτι που θα σε στεναχωρήσει. Ίσως και μια ανακούφιση. Τα παιδιά που θα σου πουν τι έχουν στο μυαλό τους, μπορούν να κάνουν τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη. Μερικές φορές νιώθω ότι εγώ και τα παιδιά μου μιλάμε δύο διαφορετικές γλώσσες, οπότε εφόσον μου μιλάνε, ξέρω τι έχω να περιμένω.

Οπότε μην στέκεσαι μόνο στο πως ήταν η μύξα που μόλις έβγαλαν από την μύτη τους!


Πηγή :


Αγαπημένο φαγητό θα φτιάξουμε σήμερα, φαγητό το οποίο έχουμε φάει από τα χέρια της μαμάς, της γιαγιάς, της θείας, της φίλης, στη ταβέρνα που έχεις πάει με παρέα.. είναι κάτι σαν το εθνικό μας φαγητό. Αφέλια με πουργούρι λοιπόν θα φτιάξουμε σήμερα.. και πάμε στην κουζίνα να ξεκινήσουμε!

Τα γεμιστά μήλα είναι ό,τι πιο εύκολο και απλό μπορείτε να φτιάξετε, αξιοποιώντας περισσεύματα από ξηρούς καρπούς, σοκολάτες, μπισκότα... δοκιμάστε το παστέλι, την καρύδα, τις καραμέλες γάλακτος, τον Μακεδονικό Χαλβά, τα αποξηραμένα φρούτα ή ό,τι άλλο βάζει ο νους σας!

Θεϊκή, βελούδινη και λαχταριστή σοκολατένια μους με 4 μόνο υλικά θα φτιάξουμε σήμερα. Συνδυασμένη με μπανάνα και φυστικοβούτυρο για να αποτελούν ένα θρεπτικό αλλά και ταυτόχρονα χορταστικό γλυκό.

Όλο τρέχουμε, κάτι να προλάβουμε, κάτι να κάνουμε, κάποιον να δούμε, κάτι να πληρώσουμε, κάτι να ακούσουμε, κάτι να μάθουμε, κάτι να διαβάσουμε, κάτι...
Ακόμα και τις στιγμές που ξεκουραζόμαστε, ακόμα και στον ελεύθερο χρόνο μας, ακόμα και τότε κάτι πρέπει να κάνουμε.

Με αυτά τα φιλετάκια θα ξετρελαθείτε! Ένα πολύ νόστιμο πιάτο που μπορείτε να φτιάξετε για να απολαύσετε με καλή παρέα, πολύ εύκολα και γρήγορα συνοδεύοντας το με ρύζι και σαλάτα... και αφήνοντας στα σίγουρα τις καλύτερες εντυπώσεις!

Πάμε να φτιάξουμε την πιο εύκολη, την πιο νόστιμη γαλατόπιτα που έχετε φάει ποτέ, απίστευτα γρήγορα και με λίγα υλικά. Θα την αγαπήσετε!

Μια πλούσια «μακαρονάδα» θα φτιάξουμε σήμερα που, όπως θα διπιστώσετε, δεν έχει ανάγκη το κρέας ή τον κιμά για να ενισχυθεί σε γεύση και αρώματα. Συνοδέψτε την με κάποιο Merlot ή με ένα ώριμο Cabernet, αν πρόκειται να πιείτε μαζί της ένα κρασί.

Είναι πολύ συνηθισμένη -σχεδόν αυτόματη- κίνηση για αρκετούς, μόλις βράσουν τα ζυμαρικά να τα αδειάσουν στο σουρωτήρι και να τα περιχύσουν με κρύο νερό της βρύσης σουρώνοντάς τα καλά καλά. Όμως αυτή η συνήθεια αφενός αλλοιώνει το γευστικό αποτέλεσμα και την υφή των ζυμαρικών, αφετέρου αφήνει το υγρό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μια πιο...