Ποια τα οφέλη του θεάτρου στα παιδιά;
Μία ακόμα σχολική χρονιά φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της. Τα παιδιά, εκτός από τις εξετάσεις που έχουν τα πιο μεγάλα, ετοιμάζονται στα περισσότερα (αν όχι όλα) σχολεία, για την τελική τους γιορτή, προβάροντας πυρετωδώς τα κείμενα τους, τα τραγούδια τους, το χορό... φτιάχνοντας τα θεατρικά τους κοστούμια με καμάρι και όλα αυτά τα όμορφα γεμάτα με μια μαγική ενέργεια, χαμόγελα και ομαδική δουλεία, έρχονται να επισφραγίσουν με το αποτέλεσμα τους, την ολοκλήρωση της σχολικής τους χρονιάς.
Η τέχνη είναι μέσο έκφρασης και πολιτισμού... η μουσική, ο χορός, το θέατρο. Ιδιαίτερα για τα παιδιά, η τέχνη είναι ένα βασικό συστατικό για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας τους, την μόρφωση και την ευαισθητοποίηση, διαμορφώνοντας έτσι χαρακτήρες δυνατούς, ανεξάρτητους και κυρίως με ήθος.
Και ας μπούμε στο κυρίως θέμα, που στόχος του άρθρου σήμερα, είναι να δούμε πως το θέατρο μπορεί να ωφελήσει, να μάθει, να διαμορφώσει, να διδάξει τα παιδιά μας... και αυτά να το αγαπήσουν και να το αναζητήσουν.

Ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη του θεάτρου στα παιδιά:
Πρώτα απ' όλα τα παιδιά μαθαίνουν να ζουν σε ομάδα, να σέβονται τα μέλη που την αποτελούν και να βρίσκουν τον καλύτερο τρόπο να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Με αυτό τον τρόπο ενισχύονται οι ικανότητες τους για συνεργασία και επικοινωνία.
Τα παιδιά μαθαίνουν να συζητούν τις ιδέες τους, να τις μοιράζονται, να διαπραγματεύονται, να ακούν τους υπόλοιπους και να κάνουν πρόβα για να γίνουν καλύτεροι. Επιπλέον έρχονται αντιμέτωπα κάθε φορά με κάθε λογής δυσκολίες και προβλήματα και καλούνται να βρουν άμεσες λύσεις.
Επίσης, το θέατρο και η διαδικασία της πρόβας διδάσκει στα παιδιά την πειθαρχία. Για να επιτευχθεί ο στόχος μια ομάδας χρειάζεται δουλειά, εργασία, υπομονή. Αυτό μπορεί να το καταφέρει κανείς μόνο με την απαραίτητη πειθαρχία και το σεβασμό στον επικεφαλής. Το κάθε μέλος γνωρίζει το λόγο ύπαρξής του μέσα στην ομάδα, έχει αποδεχτεί το ρόλο του και εργάζεται για την επίτευξη του κοινού στόχου. Με την πειθαρχία τα παιδιά αποκτούν τον έλεγχο του εαυτού τους, γεμίζουν αυτοπεποίθηση, ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους και με τον καιρό μαθαίνουν να εμπιστεύονται τις ικανότητές και τις δυνάμεις τους.
Η θεατρική αγωγή ενισχύει επίσης τη συγκέντρωση και την ποιότητα της προσοχής του παιδιού. Το θέατρο είναι ένας συνδυασμός πολλών λειτουργιών που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή ταυτόχρονα. Το μυαλό, το σώμα και ο συναισθηματικός κόσμος λειτουργούν την ίδια στιγμή με στόχο να επικοινωνήσουν με τους άλλους στη σκηνή αλλά και με το κοινό που παρακολουθεί. Είναι μια πολυδιάστατη διαδικασία που χρειάζεται πολλή πρακτική εξάσκηση και συγκέντρωση.
Οι μικροί θεατρόφιλοι επιπλέον μαθαίνουν να εκτιμούν την αισθητική και να εξερευνούν νέες διαδρομές, τους δίνεται κίνητρο να ερευνήσουν, να γνωρίσουν να ψάξουν και να μην έχουν έτοιμη τροφή για γνώση. Ποιήματα, μύθοι, θεατρικά έργα, μουσική, ζωγραφική χορός κι όλα αυτά με τα οποία έρχονται σε επαφή, τους ανοίγουν νέους ορίζοντες και αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα. Τους δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσουν μεγαλύτερη κατανόηση για τη ζωή και τον κόσμο. Και όλα αυτά όχι με βαρετό τρόπο. Αλλά με έντονο ενδιαφέρον, χαρά κι ενθουσιασμό.
Τα θετικά συναισθήματα που νιώθει το παιδί μέσα από την επαφή του με το θέατρο είναι ο οδηγός του για μια καλύτερη ζωή. Μειώνεται το άγχος, αυξάνεται η στοργή για τους ανθρώπους και τα συναισθήματα ζωντανεύουν.
Κι επειδή δεν παύει να είναι μια μορφή τέχνης χρειάζεται φαντασία. Δημιουργικότητα, νέες ιδέες και καινοτόμες λύσεις, έχουν την θέση τους στην τέχνη του θεάτρου και η αλήθεια είναι πως βγάζουν το παιδί από το στενό τετράγωνο κουτί επιτρέποντας του να είναι δημιουργικό και να χρησιμοποιεί την κριτική του σκέψη.Όπως έχει πει και ο Αϊνστάιν «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση».
«Αφήστε τα παιδιά σας να γνωρίσουν το θέατρο. Ακόμα και στον ελεύθερο τους χρόνο, η επίσκεψη σε μια θεατρική παράσταση, θα ήταν υπέροχο να αποτελεί, μια από τις επιλογές ψυχαγωγίας τους... και σίγουρα το θέατρο έχει να τους διδάξει πολλά»!

Με πληροφορίες: mommy.gr
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστε επίσης: