Ποια μπαχαρικά και βότανα βοηθούν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος.

2019-12-13

Οι σούπες, τα ζεστά, η βιταμίνη C, είναι λίγο-πολύ γνωστά... γιατροσόφια που αντιμετωπίζουν το κρυολόγημα. Τι θα λέγατε, όμως, για ένα ρόφημα με κουρκουμά, τζίντζερ ή γεύμα με κόκκινο πιπέρι;

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι σούπες και οι ζωμοί λαχανικών ανήκουν στην κατηγορία εκείνη των γευμάτων που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μας προστατέψουν από τα να πέσουμε στο κρεβάτι.

Καλές επιλογές είναι επίσης τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα λεμόνια και οι φρέσκες πιπεριές. Αλλωστε η βιταμίνη αυτή είναι γνωστό πως συμβάλει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Αλλά αυτά είναι γνωστά. Υπάρχουν, ωστόσο, και μπαχαρικά και βότανα εκτός από τα αφεψήματα, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και είναι καλό να τα χρησιμοποιείται στην μαγειρική σας, προκειμένου να "χτυπάτε" το κρυολόγημα. 



Κουρκουμάς: Για χρόνια χρησιμοποιήθηκε σαν σπιτικό φάρμακο για το κρυολόγημα. Η κιτρινόριζα (η δεύτερη ονομασία του) αποτελεί ένα καλό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά το κρύωμα και καταπραΰνει τον βήχα και θεωρείται αντιφλεγμονώδες. Ανακατέψτε σε ένα φλυτζανάκι του καφέ μισή κουταλιά κουρκουμά με ζεστό νερό και πιείτε το.

Πιπερόριζα (τζίντζερ): Το φυτικό τσάι με γεύση λεμόνι ή πιπερόριζα αποτελεί μια καλή επιλογή ροφήματος ώστε να καταπολεμήσετε την γρίπη και το κρυολόγημα. Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως χωνευτικό, καθαρτικό, αναλγητικό, αντιεμετικό, αντιπυρετικό, αντισηπτικό, αφροδισιακό, βακτηριοκτόνο, θερμαντικό.

Κόκκινο πιπέρι: Βοηθά στην ανάπτυξη αντίστασης στα πρώτα στάδια του κρυολογήματος. Χρησιμοποιείστε το στο γεύμα σας σε μικρή ποσότητα ώστε να σας βοηθήσει στην αποσυμφόρηση. Θα... αναπνεύσετε.

Γλυκόριζα: Υπάρχουν πολλά βότανα από αυτά που βοηθούν στην καταπολέμηση του κρυώματος. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γλυκόριζα. Η γλυκόριζα επιδεικνύει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, παρόμοια με της κορτιζόνης. Είναι ότι πρέπει για το αναπνευστικό.

Μάραθος: Είναι βότανο με σπουδαία αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αποσυμφορητική δράση. Το αιθέριο έλαιο του Μάραθου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για ρευματισμούς, αρθρίτιδες, βρογχίτιδες, ως τονωτικό των νεύρων και για μείωση του στρες.


Πηγή:

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook    

Διαβάστε επίσης: