Παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος στα παιδιά και πως να το μετρήσουμε σωστά.

2018-10-12

Πολλές μητέρες και μπαμπάδες ανησυχούν για τους παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος του παιδιού τους. Στην πραγματικότητα, οι γονείς συχνά πιστεύουν ότι η καλή διατροφή είναι το μόνο πράγμα που θα επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού τους.

Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής καθώς και αρκετές περιβαλλοντικές συνθήκες που είναι λιγότερο γνωστές.Παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος:

Γενεσιολογία: Αυτός είναι ο παράγοντας που γνωρίζουν οι περισσότεροι γονείς. Η γενετική επηρεάζει άμεσα πόσο ύψος θα πάρει το παιδί σας. Στην πραγματικότητα, είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες. Έτσι, εάν όλοι στην οικογένειά σας είναι ψηλοί, τα παιδιά σας είναι πιθανό να γίνουν ψηλά.

Φύλο: Τα κορίτσια είναι γενικά μερικά εκατοστά κοντύτερα από τα αγόρια.

Περιβαλλοντικές συνθήκες: Οι συνθήκες στο γεωγραφικό περιβάλλον μας μπορούν να επηρεάσουν και το ύψος μας. Για παράδειγμα, οι Σκανδιναβοί είναι συχνά πολύ ψηλοί. Σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου, εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι τείνουν να είναι κοντύτεροι.

Μια καλή διατροφή: Άλλοι γνωστοί παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος σχετίζονται με τη διατροφή μας. Από τη στιγμή που το παιδί βρίσκεται στη μήτρα μέχρι να γίνει ενήλικας, η διατροφή διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη. Όταν μιλάμε για μια καλή διατροφή, αυτό που εννοούμε είναι να τρώμε υγιεινά και να πάρουμε όλες τις βιταμίνες που χρειάζονται τα σώματά μας. Δεν πρόκειται για ποσότητα τόσο μεγάλη όσο για ποιότητα. Η κατανάλωση πολύ μεγάλων μερίδων μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μεγαλώσουν... αλλά προς τα έξω, όχι προς τα πάνω. Η επίτευξη της σωστής ισορροπίας των τροφίμων είναι πιο σημαντική για την υγιή ανάπτυξη.

Αθλητισμός: Η σωματική δραστηριότητα διεγείρει την παραγωγή οστικών κυττάρων που βοηθούν στην ανάπτυξη ισχυρών, υγιή οστών. Τα αθλήματα, όπως το μπάσκετ, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μεγαλώσουν και να διατηρήσουν τη φόρμα τους.Πως μετράμε σωστά το ύψος του παιδιού μας.

Για να το μετρήσετε, όμως, θα χρειαστείτε τη συνεργασία του παιδιού, έτσι ώστε οι μετρήσεις να είναι ακριβείς, γι' αυτό δώστε στις στιγμές αυτές έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Πρώτα απ΄όλα βρείτε ένα μέρος μέσα στο σπίτι, όπου κάθε φορά θα κάνετε τη μέτρηση.

Ίσως προτιμήσετε να αγοράσετε ένα αναστημόμετρο, που θα κρεμάσετε στον τοίχο ή πίσω από κάποια πόρτα. Τα αναστημόμετρα έχουν συνήθως χρωματιστά σχέδια και διαβαθμίσεις του μέτρου 165 εκ. ενώ υπάρχει και χώρος για να σημειώνετε τις δικές σας μετρήσεις μαζί με την ημερομηνία και την ηλικία του παιδιού.

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάσα της πόρτας ή τον τοίχο. Αν όμως προτιμήσετε τη λύση αυτή, προσέξτε μην καλύψετε τις επιφάνειες αυτές με μπογιά στην περίπτωση που ξαναβάψετε το σπίτι. Είναι μεγάλη διασκέδαση, τόσο για σας όσο και για το παιδί σας να διαπιστώσετε πόσο έχει μεγαλώσει!

Για να μετρήσετε το ύψος του, βάλτε το να σταθεί όρθιο, χωρίς παπούτσια με την πλάτη στον τοίχο. Το κεφάλι του θα πρέπει να είναι στητό και το παιδί να κοιτάει ευθεία μπροστά του. Χρησιμοποιήστε ένα χάρακα, ένα βιβλίο ή κάποια άλλη επίπεδη και σταθερή επιφάνεια, ευθυγραμμίστε το με την κορυφή του κεφαλιού του και βάλτε στον τοίχο το σημάδι (από την κάτω μεριά του χάρακα ή του βιβλίου).


Πηγή: baby.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook. 

Διαβάστε επίσης: