Παιδικοί έρωτες.

2019-09-29

Τις μεγαλύτερες πιθανότητες για να ερωτευτεί κανείς τις έχει όταν μπαίνει σ' ένα καινούργιο περιβάλλον. Έτσι και τα μικρά παιδιά έχουν πολλές πιθανότητες να ερωτευτούν από τα 3 τους χρόνια όταν πηγαίνουν για πρώτη φορά στο σχολείο, στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο.Το παιδί που βιώνει τον πρώτο του έρωτα, έρχεται αντιμέτωπο με πολύ έντονα συναισθήματα, όπως τρυφερότητα, αφοσίωση και αγνότητα. Και όσο έντονα κι αν είναι αυτά τα συναισθήματα, σίγουρα δεν περιλαμβάνουν το στοιχείο της σεξουαλικότητας της σχέσης, κάτι που συμβαίνει πολύ αργότερα, κατά την περίοδο της εφηβείας.

Οι νηπιακές φιλίες μεταμφιέζονται σε ερωτικές επιθυμίες και η αγάπη μπερδεύεται με την επιθυμία. Υπάρχει πάντα κάποιο αγοράκι ή κοριτσάκι που συγκεντρώνει αρετές για να παρακινήσει το ενδιαφέρον του παιδιού σας. Ένα φιλαράκι που το κρατάει απ' το χέρι είναι για το παιδί ένα είδος συμμάχου, που το κάνει να νιώθει πιο: δυνατό και πιο σίγουρο για τον εαυτό του. Μπορεί ο «σύμμαχος» αυτός να τύχει να είναι του ίδιου φύλου. Δεν είναι ανησυχητικό, καθώς, οι σεξουαλικές ορμές δεν υφίστανται ακόμη σ' αυτά τα είδη σχέσεων.

Οι παιδικοί έρωτες είναι ένα φυσιολογικό αναπτυξιακό στάδιο και συνήθως το παιδί ξεκινά να νιώθει αγάπη για κάποιο άλλο παιδάκι, όταν απομακρυνθεί από τον οικογενειακό κλοιό και κληθεί να λειτουργήσει αυτόνομα. Το να μεγαλώνει και να αυτονομείται το παιδί, σίγουρα είναι μια διαδικασία υγιής, όμως οι γονείς δεν είναι πάντα έτοιμοι.Όταν το παιδί σας αποκαλύπτει ότι «αγαπάει» ένα άλλο παιδάκι, μπορεί να έρθετε σε αμηχανία, μη γνωρίζοντας πως να αντιδράσετε..

  • Φροντίστε όμως, να προσεγγίσετε με ενδιαφέρον το θέμα και να δείξετε κατανόηση.
  • Τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα σε ό,τι αφορά τους έρωτές τους, και δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να γελάσετε, να κοροϊδέψετε ή να διαλαλήσετε σε όλους τους γνωστούς και συγγενείς σας ότι ο παιδί σας είναι ερωτευμένο.
  • Όταν σας ανακοινώσει ότι είναι ερωτευμένο είναι πολύ πιθανό να ζητά τη συμπαράστασή σας ή να επιθυμεί να καταλάβετε πως αισθάνεται και να διηγηθείτε και εσείς μια ανάλογη εμπειρία.
  • Αποφύγετε να κάνετε σχόλια τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν ενοχές στο παιδί πως κάνει κάτι κακό.
  • Επειδή ανάμεσα στα 3 και τα 5 τους χρόνια τα παιδιά αρχίζουν να έχουν απορίες σχετικά με το σώμα τους ή με το σώμα των άλλων γύρω τους, φροντίστε να μιλάτε κάθε φορά στο παιδί σας για την ανατομία του γυναικείου και του ανδρικού σώματος με φυσιολογικό τρόπο και χωρίς να κρύβεται πράγματα που μπορεί να έχει ακούσει από συμμαθητές του ή στο σχολείο. 

Πηγή

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook. 

Διαβάστε επίσης: