Μικρόβια και ιώσεις, πώς να προφυλάξουμε τα παιδιά μας.

2019-10-08

Πόσο εύκολα μεταδίδονται τα παθογόνα μικρόβια σε κλειστούς χώρους με μικρά παιδιά που χειρίζονται από κοινού αντικείμενα, όπως σε παιδικούς σταθμούς; Και γιατί, ένα μικρό παιδί με το που επιστρέφει στον παιδικό σταθμό αναπτύσσει συμπτώματα λοίμωξης;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης αλλάζουν τα δεδομένα, σχετικά με αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την μετάδοση κοινών μικροβίων ανάμεσα στα μικρά παιδιά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι δύο μικρόβια κοινά, που προκαλούν πολλές συνήθεις λοιμώξεις σε παιδιά, όπως ωτίτιδα και φαρυγγίτιδα, μπορούν και επιβιώνουν μακριά από το ανθρώπινο σώμα για μακρά χρονικά διαστήματα και σε διάφορα αντικείμενα κοινής χρήσης, όπως παιχνίδια, βιβλία, κρεβατάκια και επιφάνειες. 


Τα μικρόβια αυτά είναι ο στρεπτόκοκκος πνευμονίας και ο πυογόνος στρεπτόκοκκος. Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι τα συγκεκριμένα μικρόβια δεν ζούσαν για πολύ μακριά από το σώμα μας και πέθαιναν γρήγορα πάνω σε αντικείμενα. Δεν φαίνεται όμως να είναι έτσι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πάνω στις μεμβράνες του ανθρώπινου σώματος αυτά τα μικρόβια φτιάχνουν biofilms, (δηλαδή λεπτές μεμβράνες) κολλώντας έτσι μεταξύ τους και πάνω στην επιφάνεια του σώματος. Με τον τρόπο αυτό γίνονται πιο ανθεκτικά.
Οι ερευνητές έφτασαν στα παραπάνω συμπεράσματα μελετώντας έναν βρεφονηπιακό σταθμό, μετά την λήξη του ωραρίου του και αφού είχε καθαριστεί. Πριν ανοίξει το πρωί, οι ερευνητές πήραν δείγματα από διάφορα παιχνίδια, μαλακά αρκουδάκια, κρεβατάκια, επιφάνειες και βιβλιαράκια μέσα από τον σταθμό. Τότε διαπίστωσαν ότι, παρά την χθεσινή καθαριότητα, τα αντικείμενα είχαν πάνω τους μεμβράνες από αυτά τα μικρόβια, που άντεξαν τουλάχιστον 12 ώρες μακριά από ανθρώπινα σώματα, και είχαν δημιουργήσει biofilms, προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικά πάνω στα αντικείμενα, όπως ακριβώς κάνουν και πάνω στην μύτη ή το ανθρώπινο στόμα. Ειδικά ως προς τα μαλακά παιχνίδια αρκουδάκια κλπ, βρήκαν ότι 4 στα 5 είχαν θετική καλλιέργεια για πνευμονιόκοκκο, ένα από τα κυρίαρχα αίτια διάφορων λοιμώξεων στα μικρά παιδιά, όπως ωτίτιδες, φαρυγγίτιδες, ρινίτιδες, πνευμονίες, σηψαιμία και μηνιγγίτιδα.
Οι ερευνητές προχώρησαν και άλλο. Μελέτησαν μια τέτοια μεμβράνη μικροβίων αφήνοντάς την για ένα μήνα. Διαπίστωσαν ότι ακόμα και μετά από ένα μήνα τα μικρόβια σε αυτήν ήταν ικανά να ασκήσουν παθογόνο δράση. Άρα κοινά χρησιμοποιούμενα αντικείμενα, που έχουν μολυνθεί κάποια στιγμή με τέτοια μικρόβια μπορούν να λειτουργήσουν ως ρεζερβουάρ μικροβίων για ώρες, ακόμα και για μήνες και να μεταδώσουν δυνητικές λοιμώξεις σε άτομα που έρχονται σε επαφή με αυτά πολύ αργότερα. 


Για το κοινό κρυολόγημα:

 • Οι ιοί του κοινού κρυολογήματος μεταδίδονται μέσω της ατμόσφαιρας στα παιδάκια κάθε φορά που το άρρωστο παιδί βήχει ή φταρνίζεται.
 • Οι ιοί μεταδίδονται επίσης με τα σάλια και τις εκκρίσεις της μύτης. Έτσι με την επαφή μεταξύ των παιδιών, οι ιοί μεταδίδονται εύκολα.
 • Επιπλέον όμως, πολλά βακτηρίδια ζουν για κάποιο χρόνο στο περιβάλλον. Έτσι αν ένα παιδί μολύνει ένα παιχνίδι ή οποιοδήποτε αντικείμενο, είναι εύκολο στη συνέχεια να μολυνθεί το επόμενο παιδί που θα το πάρει στα χέρια του.


Για τις γαστρεντερίτιδες:
Τα βακτηρίδια αυτά βρίσκονται στα κόπρανα.

 • Εάν το προσωπικό του νηπιαγωγείου δεν τηρεί με ευλάβεια τους κανόνες υγιεινής, μπορεί να μεταδώσει με τα χέρια εύκολα τα βακτηρίδια από το άρρωστο παιδί στα υπόλοιπα.
 • Αν τα παιδάκια τρώνε φαγητό που προετοιμάστηκε από κάποιο που ήταν άρρωστος και δεν τηρούσε με ευλάβεια τους ατομικούς κανόνες υγιεινής.


Τι μπορείτε να κάνετε εσείς, πριν στείλετε το παιδί στο σταθμό; 

 • Βεβαιωθείτε ότι έχει κάνει όλα τα εμβόλια για την ηλικία του.
 • Να είστε πρώτα από όλα εσείς υπεύθυνοι για την προστασία όλων των παιδιών. Έτσι αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας είναι άρρωστο, να απευθύνεστε αμέσως στο γιατρό και αν πάσχει από κάποια μεταδοτική αρρώστια να το αφήνετε σπίτι. Ακόμα και αν νομίζετε ότι «πάει» να αρρωστήσει πρέπει να ενημερώνετε την νηπιαγωγό ώστε να παρακολουθεί για πιθανά συμπτώματα και να σας ενημερώνει αμέσως.
 • Βεβαιωθείτε ότι στο νηπιαγωγείο ακολουθούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής, για την αλλαγή της πάνας στα παιδιά.
 • Βεβαιωθείτε ότι οι κανόνες ατομικής υγιεινής (πλύσιμο χεριών κτλ) τηρούνται αυστηρά από όλο το προσωπικό του σχολείου, καθώς επίσης και από τα παιδιά.
 • Βεβαιωθείτε ότι στο σχολείο υπάρχει η κατάλληλη υποδομή (καθαρές πετσέτες, σαπούνια κτλ) έτσι ώστε να τηρούνται από όλους οι κανόνες ατομικής υγιεινής.
 • Αν το παιδί σας αρρωστήσει και πρέπει να μείνει σπίτι ενημερώστε το σχολείο, και συζητήστε με τον παιδίατρο μήπως χρειάζεται να παρθούν κάποια προληπτικά μέτρα για να προστατευτούν τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου.


Πηγή: imommy.gr και paidiatros.com

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook. 

Διαβάστε επίσης: