Pet love: Όταν πάρουμε την απόφαση να υιοθετήσουμε ένα κουτάβι.

2019-02-08

«Όταν είμαστε με τα σκυλιά μας, η ψυχή δεν είναι μόνη. Είμαστε δεμένοι».

«Ο σκύλος είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου».

"Οι σκύλοι δεν είναι ολόκληρη η ζωή μας, αλλά κάνουν την ζωή μας ολοκληρη"  Roger A. CarasΈχετε αποφασίσει να υιοθετήσετε ένα κουτάβι και σας προβληματίζει η επιλογή της φυλής, απο πού να το υιοθετήσετε, αν θα είναι καθαρόαιμο ή ημίαιμο, αρσενικό ή θηλυκό, ο χρόνος και τα χρήματα που θα πρέπει να διαθέσετε για την απόκτηση του;  Παρακάτω υπάρχουν μερικές βοηθητικές συμβουλές που μπορείτε να λάβετε υπόψιν πριν υιοθετήσετε ένα κουτάβι.Ίσως να σας φαίνεται δευτερεύουσα λεπτομέρεια αλλά είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε μια φυλή που να σας ταιριάζει, για αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων. Κατά τη διάρκεια επιλογής του σκύλου, λάβετε υπόψη το χώρο που ζείτε, αν έχετε μικρά παιδιά και το χρόνο που μπορείτε να διαθέσετε, επειδή ο σκύλος είναι ζώο με ανεπτυγμένο το ένστικτο της αγέλης και δεν αντέχει τη μοναξιά. Έχει ανάγκη από συχνές εξόδους και τακτικούς περιπάτους και θα πρέπει να τρέφεται σε συγκεκριμένες ώρες. Εν συντομία πρέπει να είστε σίγουροι για την επιλογή σας, μια επιλογή που αναμφισβήτητα θα σας χαρίσει απέραντες στιγμές αγάπης και ικανοποίησης.

Η επιλογή ενός καθαρόαιμου ή ενός ημίαιμο σκυλιού εναπόκειται εξ ολοκλήρου στο άτομο που θέλει να κάνει την υιοθεσία. Ένα καθαρόαιμο κουτάβι με πεντιγκρί (pedigree: γενεαλογικός χάρτης) δηλαδή ένα πιστοποιητικό που αντιστοιχεί σε κάποιο είδος ταυτότητας του σκύλου, το οποίο θα σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη καταγωγή, το μέγεθος ή και ακόμα για τον χαρακτήρα που θα μπορούσε να έχει στο μέλλον ο καινούργιος σας φίλος. Αν επιθυμείτε να αποκτήσετε ένα καθαρόαιμο κουτάβι καλό θα ήταν να μην εμπιστευθείτε μόνο τις γνώσεις που αποκτήσατε διαβάζοντας μερικά ειδικά κείμενα. Η συμβουλή μας είναι να αποταθείτε και σε εξειδικευμένα καταστήματα για κατοικίδια ή και ακόμη να έρθετε σε επαφή με εκτροφεία που ειδικεύονται στις φυλές που σας ενδιαφέρουν.

Τα ημίαιμα σκυλάκια αποτελούν πάντα μια "έκπληξη" καθώς είναι μια μίξη από διάφορες φυλές. Επίσης κατά πάσα πιθανότητα να ήταν εκτεθειμένο και να έχει υποστεί κακομεταχείριση και κατά συνέπεια να κουβαλά διάφορα ψυχολογικά και σωματικά τραύματα. Όμως από την άλλη για τους ίδιους ακριβώς λόγους πολύ συχνά αποδεικνύεται ένας εξαιρετικά ευαίσθητος σκύλος, έτοιμος και πρόθυμος να σας ανταμείψει με πρωτοφανή πίστη, γενναιοδωρία, τυφλή υπακοή και αφοσίωση, σε σημείο που επισκιάζει όλους τους καθαρόαιμους συναδέλφους του με τη συμπάθεια και την ευφυΐα του. Τη στιγμή της επιλογής δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο σκύλος σας να σας περιμένει σε κάποιο ίδρυμα φιλοξενίας για αδέσποτα.Αφού έχετε επιλέξει τη φυλή υπάρχει ακόμα ένα ερώτημα που δεν πρέπει να υποτιμήσετε. Το φύλο του σκύλου. Το αρσενικό έχει πιο ανεξάρτητο χαρακτήρα από το θηλυκό είναι πιο πεισματάρης και σε αρκετές περιπτώσεις λιγότερο ισορροπημένος. Στα μεγάλα μεγέθη σκυλιών το αρσενικό είναι προικισμένο με απίστευτη δύναμη και ισχυρή προσωπικότητα και αν δεν εκπαιδευτούν σωστά από κουτάβια είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Ενώ το θηλυκό είναι πιο πράο και δένεται περισσότερο με το σπίτι και την οικογένειά του. Το μειονέκτημα του θηλυκού είναι ο οίστρος που παρουσιάζεται δυο με τρεις φορές το χρόνο κατα τη διάρκεια της περιόδου και χρειάζεται επίβλεψη για αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Αφού έχετε αποφασίσει τη φυλή και το φύλο του κουταβιού σας ήρθε η ώρα το κουτάβι να έρθει στο σπίτι. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το κουτάβι σας θα είναι φοβισμένο και τρομοκρατημένο. Αφήστε το λοιπόν ελεύθερο να εξερευνήσει το χώρο του (έχοντας το πάντα υπό έλεγχο), μέχρι να αισθανθεί και σιγουριά. Μην το αφήσετε μόνο του για αρκετή ώρα και τις πρώτες στιγμές, κρατήστε το όσο το δυνατότερο κοντά σας, ώστε να νοιώσει την επαφή με το σώμα σας θυμίζοντας του τη ζεστασιά και την ασφάλεια της μητέρας του και των μικρών του αδελφών. Τις πρώτες μέρες μην αφήνετε τα παιδιά σας να το ταλαιπωρούν.Διδάξτε τους αμέσως ποια είναι η ορθή συμπεριφορά που πρέπει να έχουν με τα ζώα. Όταν το κουτάβι είναι πολύ μικρό (5-6 εβδομάδων) είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει ζημιές και θα λερώσει το σπίτι. Δεν είναι απαραίτητο να του φωνάξετε ούτε να το χτυπήσετε. Σε αυτή την ηλικία δεν είναι σε θέση ακόμη να ελέγξει τα ένστικτά του με αποτέλεσμα να αντιδράσει απο φόβο βίαια για το πρόσωπό σας, θέτοντας σε κίνδυνο έτσι τη μελλοντική σας σχέση.

Μάθετε το κουτάβι σας να συμπεριφέρεται με ισορροπημένο τρόπο και αυτό θα γίνει χρησιμοποιώντας μια γλώσσα που θα μπορεί να κατανοήσει. Είναι σημαντικό από τα πρώτα κιόλας βήματα να εμπνέετε στο κουτάβι σας εμπιστοσύνη και σιγουριά. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Ένα ευτυχισμένο κουτάβι θα γίνει ένας ισορροπημένος και κοινωνικός σκύλος.Ανεξάρτητα με τη φυλή, το φύλο του κουταβιού που θα διαλέξετε αναμφισβήτητα οι εμπειρίες, τα συναισθήματα, η αγάπη και η συντροφικότητα που θα σας προσφέρει ο σκύλος σας θα είναι ανεπανάληπτες, αξιαγάπητες και δεν θα θέλετε να τις αλλάξετε με τίποτα στο κόσμο.


Τάνια Πιττάλη

Roula's & Tonia's Dog Grooming                                                                                       πατήστε την εικόνα  🔼

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook