Οι ορμόνες της γυναίκας, ο ρόλος τους και συμπτώματα που δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά.

2017-09-21

Ορμόνες, πόσο σημαντικές είναι για εμάς τις γυναίκες; Θα μάθουμε σήμερα για τις ορμόνες και το ρόλο τους στο σώμα μας, όπως και για τα συμπτώματα που θα χτυπήσουν το καμπανάκι σ'εμάς, ότι κάτι δεν πάει καλά και θα πρέπει να μιλήσουμε με το γιατρό μας. 

Το θέμα ορμόνες για την γυναίκα, είναι τεράστιο, γι' αυτό και προσπάθησα μέσα σ' αυτό το άρθρο να μαζέψω τα πιο κύρια και σημαντικά, έτσι ώστε να ενημερωθούμε γι' αυτές. 

Για μια επιστημονική τοποθέτηση στο θέμα και βοήθεια για όσες χρειάζεστε, είναι σωστό να αποταθείτε στον γυναικολόγο σας.


Τα οιστρογόνα είναι μια ομάδα ορμονών που εκκρίνονται από την ωοθήκη. Παράγονται από την επένδυση του ωοθυλακίου και περιέχουν τρεις ορμόνες, η πιο γνωστή είναι η οιστραδιόλη (Ε2). Η οιστραδιόλη βοηθά ώστε να αυξηθεί το πάχος του ενδομητρίου (ιστός που εμφυτεύεται το γονιμοποιημένο ωάριο) καθώς επίσης να δημιουργήσει ιδανική βλέννη στο στόμιο του τραχήλου για να μπορέσουν να διεισδύσουν τα σπερματοζωάρια. 

Η προγεστερόνη παράγεται και αυτή από τις ωοθήκες και συγκεκριμένα από το τοίχωμα του ωαρίου μετά την ωορρηξία. Δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ωριμάζοντας το ενδομήτριο για να δεχθεί το γονιμοποιημένο ωάριο, χαλαρώνει και ηρεμεί την μήτρα αποτρέποντάς την να κάνει συσπάσεις, ενώ καταστρέφει τα περισσεύοντα ωοθυλάκια, που δεν χρειάζονται για τον συγκεκριμένο κύκλο.  

Η γοναδοτροπίνη παράγεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και ρυθμίζει την έκκριση όλων των θηλυκών ορμονών. Ελέγχει την παραγωγή και τα επίπεδα οιστρογόνου. Όταν τα επίπεδα του οιστρογόνου και της προγεστερόνης αρχίσουν να μειώνονται στο τέλος του κύκλου έχουμε αύξηση της έκκρισης της γοναδοτροπίνης. Τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης μειώνουν τα επίπεδα της γοναδοτροπίνης. 

Θυλακιότροπος (FSH) - Ωχρινότροπος (LH)
Οι ορμόνες αυτές παράγονται από την υπόφυση, που είναι αδένας συνδεδεμένος άμεσα με το νευρικό σύστημα και τον υποθάλαμο (GnRH). Η αύξηση της FSH βοηθάει στην έναρξη της παραγωγής των ωοθυλακίων στην ωοθήκη. Η LH δημιουργεί την ωορρηξία και προάγει την παραγωγή προγεστερόνης.


Κάποιες αλλαγές στην καθημερινή λειτουργία του οργανισμού ενδέχεται να υποκρύπτουν ανισορροπία στο πολύτιμο ορμονικό σύστημα και καλό είναι να τις αναγνωρίσουμε εγκαίρως για να τις αποκαταστήσουμε με τη συνδρομή του γιατρού.


Οι ορμονικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από ανεπιθύμητα συμπτώματα, σωματικά όπως το φούσκωμα και συναισθηματικά όπως ο εκνευρισμός. Η χημική αυτή ανισορροπία μπορεί να οφείλεται στην περίοδο (πριν ή μετά) ή την εμμηνόπαυση, ωστόσο, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που υποβόσκουν προβλήματα υγείας. Σε κάθε περίπτωση, τα παρακάτω συμπτώματα ενδέχεται να συνδέονται με ορμονικά προβλήματα και σίγουρα χρήζουν της προσοχής μας.


Διαταραχές κύκλου.
Η καθυστέρηση, η πρόωρη έλευση της περιόδου ή και η παράλειψή της για κάποιο διάστημα μπορεί να σημαίνει πως ο οργανισμός βιώνει μια ορμονική ανισορροπία. Αν είμαστε άνω των 40, οι διαταραχές μπορεί να σχετίζονται με την επικείμενη εμμηνόπαυση. Άλλη αιτία ενδέχεται να είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη. 

Διαταραχές ύπνου.
Αν ο ύπνος δεν είναι απερίσπαστος, δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε ενδέχεται η αιτία να ακούει στο όνομα προγεστερόνη, την ορμόνη που μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε ήρεμα και αδιάλειπτα. Οι ορμονικές διαταραχές μπορεί επίσης να προκαλούν εφίδρωση στη διάρκεια του ύπνου αλλά και εξάψεις με αποτέλεσμα επίσης ανήσυχο ύπνο.

Ακμή.
Μια σχετική έξαρση της ακμής πριν ή μετά την περίοδο θεωρείται αναμενόμενη και φυσιολογική, όμως αν το πρόβλημα δεν αποκαθίσταται τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα, ενδέχεται να αντιμετωπίζουμε ορμονικά προβλήματα. Η υπερβολική έκκριση της «αρσενικής» ορμόνης στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει υπερβολική λιπαρότητα στο δέρμα, αλλά και το τριχωτό της κεφαλής με αποτέλεσμα την ακμή.

Δυσκολίες στη μνήμη.
Οι διαταραχές των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στη μνήμη και μια αίσθηση θολούρας στο μυαλό. Κάποιοι ειδικοί ισχυρίζονται πως αλλαγές στη συγκεκριμένες ορμόνες ενδέχεται να κρύβονται πίσω από τη δυσκολία μας να θυμηθούμε αφού επηρεάζουν του νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και τη λειτουργία τους. Η ελλιπής προσοχή και τα προβλήματα στη μνήμη είναι κοινά συμπτώματα της περιόδου πριν και κατά την εμμηνόπαυση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συνδέονται και με προβλήματα του θυρεοειδούς εξ' ου και είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον γιατρό.

Στομαχικές διαταραχές.
Οι ορμονική ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να οδηγήσει στην εμφάνιση διάρροιας, στομαχικού άλγους, φουσκώματος και ναυτίας. Μάλιστα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι εντονότερα το διάστημα πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Συνεχής κούραση.
Το αίσθημα της κούρασης που δεν εξηγείται από τις καθημερινές μας συνήθειες, μπορεί να υποκρύπτει ορμονικά προβλήματα. Η αυξημένη προγεστερόνη προκαλεί υπνηλία ενώ η αποσυντονισμένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα επίσης μπορεί να μας δημιουργεί το αίσθημα ατονίας. Μια απλή εξέταση αίματος θα μας δώσει τις πολύτιμες απαντήσεις.

Αλλαγές στη διάθεση και κατάθλιψη.
Τα ορμονικά σκαμπανεβάσματα μπορεί να προκαλέσουν πτώση της διάθεσης και μελαγχολία. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν τις ουσίες του εγκεφάλου εκείνες που συνδέονται με τη διάθεση (σεροτονίνη, ντοπαμίνη κ.ά.).

Διαταραχές στην όρεξη.
Όταν οι ορμόνες στον οργανισμό λειτουργούν με λάθος τρόπο, μπορεί να είμαστε επιρρεπής στην λήψη ή την απώλεια βάρους με ανεξέλεγκτες συχνά συνέπειες, για αυτό καλό είναι αν παρατηρήσουμε αλλαγές στην όρεξή μας που μας προβληματίσουν, να απευθυνθούμε στον γιατρό για να μας κατευθύνει προς τις απαραίτητες για το ιστορικό μας εξετάσεις.

Πονοκέφαλοι.
Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να συνδέονται με την εμφάνιση πονοκεφάλων ειδικά πριν ή μετά την περίοδο. Αν μάλιστα οι πονοκέφαλοι εμφανίζονται συστηματικά στις ίδιες φάσεις του κύκλου, οι πιθανότητες να βρίσκεται εκεί η εξήγηση, είναι μεγάλες.

Ξηρότητα κόλπου.
Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι αφύσικη αν συμβαίνει σποραδικά. Η συχνή εμφάνισή της όμως, ειδικά αν συνδυάζεται με ερεθισμό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ενδέχεται να συνδέεται με τα χαμηλά οιστρογόνα του οργανισμού, τις ορμόνες δηλαδή που ευθύνονται για την υγρασία στον κόλπο.

Μειωμένη λίμπιντο.
Αν τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι χαμηλά, η σεξουαλική επιθυμία είναι μειωμένη. Η συγκεκριμένη ορμόνη είναι «ανδρική» ωστόσο υπάρχει και στις γυναίκες και συνδέεται άμεσα με την ερωτική επιθυμία. Για μια υγιή σεξουαλική ζωή λοιπόν, η ρύθμισή της με τη βοήθεια του γιατρού είναι απαραίτητη. 




Πηγή: clickatlife.gr και iatronet.gr


Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook