Μουρουνέλαιο: Πότε και γιατί να το δώσω στο παιδί μου;

2023-01-15

Το άγνωστο μέχρι πρότινος για τους περισσότερους μουρουνέλαιο αλλά εξαιρετικά γνωστό στις γενιές των παππούδων και των πατεράδων μας έχει κάνει την επανεμφάνιση του στα ράφια των φαρμακείων ως ένα από τα καλύτερα φυσικά συμπληρώματα διατροφής Ω3- λιπαρών οξέων και λιποδιαλυτών βιταμινών.

Το μουρουνέλαιο είναι γνωστό στις μεγαλύτερες γενιές καθώς χρησιμοποιούταν ως συμπλήρωμα διατροφής για την ενίσχυση του οργανισμού των παιδιών σε περιόδους υποσιτισμού, μεγάλης φτώχειας και πείνας. Αναφορές για τη χρήση του μουρουνέλαιου στη θεραπεία της ραχίτιδας σε παιδιά και της αρθρίτιδας σε ενήλικες υπάρχουν από το 1890.

Το μουρουνέλαιο είναι τα έλαια που παίρνουμε με εκχύλιση από το ήπαρ της μουρούνας. Το πιο γνωστό είδος μουρούνας είναι το Gadus Morhua που βρίσκεται στον ατλαντικό Ωκεανό. Το μουρουνέλαιο είναι μια από τις πιο πλούσιες φυσικές πηγές Βιταμίνης D και Α και Ω3-λιπαρών οξέων, εικοσαπενταενοϊκό οξύ (ΕPA) και δοκοσαεξαενοϊκο οξύ (DHA).

Τα Ω3- λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για μια σειρά λειτουργιών που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό τόσο των παιδιών όσο και τον ενηλίκων όπως η λειτουργία των μυών, η πήξη του αίματος, η πέψη, η διαίρεση των κυττάρων και φυσικά η ανάπτυξη των παιδιών.

Οι φυσικές πηγές από τις οποίες λαμβάνουμε Ω3 - λιπαρά οξέα μέσω της διατροφής μας είναι τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, τόνος, σολομός κ.α) τα οστρακοειδή, κάποια φυτικά έλαια και διάφοροι σπόροι.Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μουρουνέλαιο και τα υπόλοιπα συμπληρώματα Ω3-λιπαρών οξέων;

Το μουρουνέλαιο είναι τα έλαια που εξάγονται από το ήπαρ της μουρούνας ή άλλων συγγενών ψαριών και περιέχουν φυσικά Ω3-λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και βιταμίνη Α.

Τα υπόλοιπα συμπληρώματα ιχθυέλαιων περιέχουν μόνο Ω3 - λιπαρά οξέα τα οποία εξάγονται από το σώμα των ψαριών. Τέτοια ψάρια είναι ο σολομός, η σαρδέλα και το σκουμπρί, ψάρια πλούσια σε ω3-λιπαρά οξέα.

Τα συμπληρώματα με φυτικής προέλευσης Ω3 - λιπαρά οξέα προέρχονται από φυτικά έλαια όπως το κραμβέλαιο, το λάδι σόγιας και ο λιναρόσπορος. Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε αλφα-λινολενικό οξύ (ALA) το οποίο στο σώμα μετατρέπεται σε μικρές ποσότητες EPA και DHA. Η πρόσληψη του ALA είναι πολύ σημαντική μέσω της διατροφής γιατί ο οργανισμός δεν μπορεί να το συνθέσει μόνος του.

Κατά συνέπεια, το μουρουνέλαιο με υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3- λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και βιταμίνη Α αποτελεί καλύτερη επιλογή ειδικά εάν τα παιδιά σας δεν τρώνε ή τρώνε σπάνια ψάρι και σε περιόδους όπου τα παιδιά δεν εκτίθενται στον ήλιο ώστε να συνθέσουν ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνη D και πιθανότατα να χρειάζονται συμπλήρωση.


Γιατί και πότε να δώσω στο παιδί μου μουρουνέλαιο;

Το μουρουνέλαιο είναι μια φυσική πηγή υψηλής περιεκτικότητας σε Ω3-λιπαρα οξέα, βιταμίνης D και βιταμίνης Α που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία του παιδιού σας όταν χρησιμοποιηθεί σε σωστές δόσεις και τη σωστή χρονική περίοδο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μουρουνέλαιου τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1. Ακόμα, το μουρουνέλαιο βοηθά στην ανάπτυξη των οστών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την ενίσχυση της όρασης των παιδιών.

Ωστόσο, το γεγονός ότι το μουρουνέλαιο έχει υψηλή διατροφική αξία δεν το καθιστά απαραίτητο για όλα τα παιδιά. Πάντοτε, πρέπει να πράττουμε με γνώμονα την εξατομίκευση. Κάθε παιδί είναι μοναδικό, μεγαλώνει σε μοναδικές συνθήκες, με μοναδικούς γονείς και μοναδική διατροφή.

Για παράδειγμα, ένα παιδί που μεγαλώνει στην Ελλάδα δεν έχει τις ίδιες ανάγκες σε βιταμίνη D με ένα παιδί που μεγαλώνει στην Αγγλία. Όπως και ένα παιδί που τρώει ψάρι 2-3 φορές την εβδομάδα δεν έχει τις ίδιες ανάγκες σε συμπλήρωση Ω3-λιπαρών οξέων με ένα παιδί που δεν τρώει ψάρι.


Σκεφτείτε τη χορήγηση μουρουνέλαιου και συζητήστε την με το διατροφολόγο και τον παιδίατρο σας όταν:

  • Το μωρό σας βρίσκεται σε αποκλειστικό θηλασμό (στην περίπτωση αυτή μπορεί να χρειαστεί να πάρετε εσείς μουρουνέλαιο).
  • Πριν την εισαγωγή ψαριού στη διατροφή των παιδιών σας.
  • Όταν το παιδί σας έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.
  • Τις εποχές του χρόνου που το παιδί σας δεν εκτίθεται στον ήλιο.
  • Το παιδί σας δεν τρώει ψάρι ή τρώει λιγότερο από 2-3 φορές την εβδομάδα.
  • Όταν το παιδί σας δεν παίρνει βάρος.
  • Όταν αρρωσταίνει συχνά.
  • Όταν έχει άσθμα.


Πηγή

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook.   

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα θα φτιάξουμε το αγαπημένο μου τσουρέκι.. και πολλών από εσάς. Λαχταριστό αφράτο τσουρέκι με γέμιση κάστανο και λευκή σοκολάτα! Θα το φτιάξουμε, ακολουθώντας τα βήματα, εύκολα και θα μοσχομυρίσουμε όλο το σπίτι Πάσχα!

Μεγάλη Πέμπτη, φτιάχνουμε τις φλαούνες μαζί με το τσουρέκι μας, τα παραδοσιακά ψωμιά, τα κουλούρια και βάφουμε τα αβγά χρησιμοποιώντας φύλλα κρεμμυδιού και διάφορα αγριολούλουδα, όπως το 'ριζάρι' ή το 'λιζάρι'. Θα φτιάξουμε λοιπόν στο σπίτι τις φλαούνες μας εύκολα, γρήγορα και διασκεδαστικά, μαζί με τα παιδιά, να μυρίσει Πάσχα όλο το σπίτι!

Ανακυκλώστε τα ρολά του χαρτιού τουαλέτας σας και αφήστε τα παιδάκια με ένα πινέλο στο χέρι να βάψουν και να δημιουργήσουν μικρές «πασχαλινές» μαριονέτες που θα χρησιμοποιήσουν σε μία ωραία εορταστική παράσταση!

Η φλαούνα είναι προϊόν αρτοποιίας με βασικά υλικά το τυρί φλαούνας και τα αβγά. Παρασκευάζεται το Πάσχα σε ολόκληρη την Κύπρο αλλά την απολαμβάνουμε και όλο το χρόνο. Το σχήμα της ποικίλει από τετράγωνο, τρίγωνο ή ακόμα και στρογγυλό. Στα χωριά της Πάφου παρασκευάζονται οι επονομαζόμενες Πασκιές, που είναι στρογγυλές φλαούνες περίπου στο μέγεθος...

Ο χαλβάς είναι το παραδοσιακότερο και το κλασικότερο γλυκό. Το απολαμβάνουμε σε πολλές παραλλαγές και συνήθως το φτιάχνουμε πιο συχνά σε περιόδους νηστειών. Σήμερα θα δούμε μία πολύ εύκολη συνταγή, με απλά βήματα και με σίγουρη επιτυχία!

Τα προβιοτικά είναι «της μόδας» στις μέρες μας, τόσο μάλιστα που ο αριθμός των ενηλίκων που λαμβάνουν προβιοτικά ή πρεβιοτικά συμπληρώματα (για τα οποία υπάρχει η άποψη ότι μπορούν να κάνουν το έντερό μας νεότερο»), έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα στην τελευταία 10ετία.

Ρινίτιδα είναι η φλεγμονή του εσωτερικού τοιχώματος της μύτης και έχει πολλές διαφορετικές αιτίες.

Η σόγια είναι ένα όσπριο που προέρχεται από την Ασία και μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι, ή να μετατραπεί σε διάφορες άλλες βρώσιμες μορφές. Καταναλώνεται ευρέως, όχι μόνο ως πηγή φυτικών πρωτεϊνών αλλά και ως συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Ωστόσο, παραμένει μια αμφιλεγόμενη τροφή, αφού πολλοί επαινούν τα οφέλη της για την υγεία, ενώ...

Ένα υπέροχο δροσερό, εποχιακό πιάτο θα φτιάξουμε σήμερα, με πέννες (εγώ το φτιάχνω και με σπαγγέτι) και σάλτσα από μελιτζάνα, κολοκύθι και ξινομυζήθρα. Η συνταγή είναι της αγαπημένης Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και είναι πραγματικά νοστιμότατη, εύκολη και ελαφριά, τέλεια και για βραδυνό!

10 νόστιμες νηστίσιμες συνταγές θα δούμε σήμερα, χωρίς λάδι αλλά με μπόλικη γεύση. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς η Σαρακοστή που σημαίνει «Μεγάλες 40 Ημέρες», είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών, η οποία προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη εορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου,...