Μήπως τρώτε πολλή ζάχαρη; Πως αντιδρά το σώμα μας;

2020-12-22

Η κατανάλωση ζάχαρης προσφέρει ευχαρίστηση, αν το παρακάνετε όμως, βάζετε την υγεία σας σε κίνδυνο.

Ευτυχώς, το σώμα στέλνει ξεκάθαρα σημάδια όταν ξεπερνάτε τα όρια, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να σταματήσετε για να προφυλαχθείτε από προβλήματα υγείας.

Οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης στη διατροφή, αναγκάζουν τα κύτταρά σας να υποστούν περίπλοκες βιοχημικές διεργασίες που έχουν ως αποτέλεσμα μυϊκούς πόνους, δυσκαμψία των αρθρώσεων και πρήξιμο.Καθώς τα περισσότερα γλυκά είναι πλούσια σε θερμίδες αλλά δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά, δεν προκαλούν αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πεινασμένοι ακόμα κι αν έχετε φάει μεγάλη ποσότητα γλυκών.

Όταν τρώτε γλυκά, το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη για να βοηθήσει τη μεταφορά γλυκόζης στα κύτταρα, δίνοντάς σας ενέργεια.

Μόλις κλείσει όμως αυτός ο κύκλος, η ενέργεια πέφτει απότομα επειδή το σώμα θέλει περισσότερη ζάχαρη. Αυτό προκαλεί ένα φαύλο κύκλο υπερκατανάλωσης ζάχαρης για να έχετε ενέργεια.Δείτε πώς αντιδρά το σώμα στην υπερκατανάλωση ζάχαρης:

- Αν δεν βουρτσίζετε συχνά και σωστά τα δόντια σας, τα υπολείμματα των τροφών προκαλούν τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια, η οποία διαβρώνει το σμάλτο και δημιουργεί κοιλότητες.

- Όταν η ζάχαρη δεν απορροφάται στο λεπτό έντερο, πράγμα δύσκολο όταν τρώτε μεγάλες ποσότητες, εισέρχεται στο παχύ έντερο και παράγει βακτήρια που προκαλούν φούσκωμα.

- Ο πόνος των μυών και των αρθρώσεων μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι ότι τρώτε πολλή ζάχαρη.

- Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τη ζάχαρη ως ανταμοιβή ή απόλαυση, με αποτέλεσμα όσο περισσότερη ζάχαρη τρώτε, τόσο περισσότερη να ζητάει.

- Αν έχετε προβληματική επιδερμίδα, με ακμή που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα με θεραπεία, αλλάξτε τη διατροφή σας και αποφεύγετε την κατανάλωση ζάχαρης.

- Η αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης που προκαλεί η ζάχαρη, οδηγεί στη συγκέντρωση λίπους γύρω από τη μέση, το οποίο αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή λίπους.

- Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αλλοιώνει την αίσθηση της γεύσης, με αποτέλεσμα τα γλυκά φρούτα να μην σας φαίνονται τόσο γλυκά και να επιζητάτε διαρκώς περισσότερη ζάχαρη.

- Η ζάχαρη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό με αποτέλεσμα τα λευκά αιμοσφαίρια να μην επιτίθενται στους εισβολείς όταν αρρωσταίνετε.

- Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η συνιστάμενη δόση ζάχαρης δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο κουταλιές της σούπας καθημερινά.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 

Διαβάστε επίσης: