Today's web: Ο άνθρωπος είναι οι σχέσεις του.

2018-10-03

Ο άνθρωπος είναι οι σχέσεις του.
Καρλ Μαρξ, 1818-1883, Γερμανός φιλόσοφος.

Μέσα στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, δεν μπορεί κανείς να παραλείψει τις ανάγκες της συντροφικότητας, 'του ανήκειν' σε ένα κοινωνικό σύνολο, της δημιουργίας και διατήρησης σχέσεων πάσης φύσεως. Από εκεί μάλλον πηγάζει και η φράση του φιλόσοφου Καρλ Μαρξ, κάποιους αιώνες πριν. Ο άνθρωπος εκ τότε είχε αυτή την ανάγκη και την εκφράζει διαφορετικά ανάλογα με την εποχή που ζει. Στις μέρες μας η εμφάνιση και η εξέλιξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν στην δημιουργία σχέσεων, σε σημείο μάλιστα που υπάρχει η ανησυχία ότι πλέον τα sites κοινωνικής δικτύωσης τις έχουν υποκαταστήσει.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Διαδίκτυο βοηθά στην επικοινωνία και την διατήρηση επαφής με ένα εντυπωσιακά γρήγορο και ευχάριστο τρόπο μέσω πλατφόρμων επικοινωνίας, όπως είναι το Facebook, το Twitter και το Instagram. Καλώς ή κακώς πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν τις ζωές μας και τις ζωές των γύρω μας. Με αυτό τον τρόπο βοηθούν και στην καταπολέμηση του συναισθήματος της μοναξιάς και της απομόνωσης.Άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, ή αρκετά ντροπαλά και κλειστά στον εαυτό τους, μέσα από τέτοια sites, βρίσκουν την ευκαιρία να προβάλλουν τις καλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες πλευρές της προσωπικότητας τους, γιατί νιώθουν την ασφάλεια της απόστασης που δημιουργεί η οθόνη, κρύβοντας ίσως ανασφάλειες που εξωτερικεύονται όταν βρεθούν σε συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο. Αδιαμφισβήτητα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν ένα εύκολο και μη επώδυνο τρόπο να κάνεις μια νέα γνωριμία προβάλλοντας μόνο τα καλά στοιχεία του εαυτού σου, αλλά αυτό είναι το ζητούμενο; Να κάνουμε εικονικές σχέσεις και φιλίες, που στηρίζονται σε μια οθόνη, ένα μήνυμα, ένα story στο instagram, ή μια φωτογραφία; Να αντικαθιστούμε μια συνάντηση με ένα μήνυμα, μια αγκαλιά με ένα emoji; Πόσο θα κρατήσει αυτή η σχέση; Δεν λέω, μπορείς να ανακαλύψεις στοιχεία στον χαρακτήρα κάποιου με τον οποίο έχετε καθημερινή επαφή μέσω του Διαδικτύου, αλλά δεν μπορεί με τίποτα να αντικατασταθεί η σημασία ενός αγγίγματος, μιας μυρωδιάς, μιας κίνησης ή μιας τετ-α-τετ συνομιλίας. Όλα αυτά ισχύουν για όλων των ειδών τις σχέσεις, ερωτικές, φιλικές ακόμα και επαγγελματικές. Παλιότερα μια σχέση ξεκινούσε από ένα βλέμμα, μια χειραψία ή μια τυχαία συνάντηση με κάποιον, πλέον ξεκινά με ένα αίτημα φιλίας, ένα like, ή ένα follow. Μήπως θα έπρεπε αυτό να μας ανησυχήσει;Φυσικά υπάρχει πάντα και η άλλη πλευρά του νομίσματος, και ως παιδί της τεχνολογίας και των social networks δεν μπορώ να αγνοήσω την θέση που έχουν στην ζωή μας. Μπορεί να σας φάνηκε ότι δεν συμφωνώ πολύ με την ιδέα των social networks, αλλά είμαι και εγώ όπως όλους τους νέους που βλέπετε στο σπίτι , στις καφετέριες και στα σχολεία. Το τηλέφωνο είναι πάντα η επέκταση του χεριού μου και κοιτάζω τους λογαριασμούς μου στα social networks πιο συχνά από όσο μπορείτε να φανταστείτε. Εκτός από το να ενημερώνομαι για το τι κάνουν οι φίλοι, αλλά και οι γνωστοί μου, και να συνομιλούμε όταν δεν είμαστε μαζί, αυτοί οι λογαριασμοί μου δίνουν την δυνατότητα να κρατώ άτομα στην ζωή μου και να διατηρώ σχέσεις με ανθρώπους που είναι χιλιάδες μίλια μακριά. Ενώ κάποια χρόνια πριν αυτό δεν αποτελούσε καν ενδεχόμενο, τώρα μπορώ να τους βλέπω, να τους ακούω και να τους κρατώ στην καθημερινότητα μου.

Και κάπου εδώ μάλλον σας έχω διχάσει με τις απόψεις μου.

Αυτό οφείλεται στο ότι, όλα στην ζωή έχουν την άσπρη και την μαύρη τους πλευρά, τα καλά και τα κακά τους, έτσι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχουν γίνει μέρος της ζωής και της καθημερινότητας μας και λίγο πολύ την επηρεάζουν. Από εργαλεία του Διαδικτύου έχουν γίνει φαινόμενα, μάστιγα, για κάποιους τρόπος ζωής.

Εγώ προσωπικά πιστεύω πως εισβάλλουν στην ζωή μας, στον βαθμό που εμείς το επιτρέπουμε. Μπορούμε να δημιουργούμε σχέσεις από κάποιο λογαριασμό μας στο Facebook, αλλά είναι στο χέρι μας αν θα τις στηρίξουμε σε μια οθόνη ή αν θα επιδιώξουμε μια διαφορετική εξέλιξη γι' αυτές. Μπορούμε να απέχουμε από αυτά αν δεν συμφωνούμε με την ιδέα που στηρίζουν, αλλά ίσως κάποια στιγμή στην ζωή μας να μας βοηθήσουν να κρατήσουμε μια σχέση από απόσταση, ή να μας δώσουν την δυνατότητα να κρατάμε οπτική επαφή με κάποιο μέλος της οικογένειας μας που εργάζεται ή σπουδάζει στο εξωτερικό.Οι σχέσεις μας αντικατοπτρίζουν πολλά στοιχεία του εαυτού και της προσωπικότητας μας. Ανάλογα με την εποχή στην οποία ζεις αλλάζουν οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βελτιώσουν, να κρατήσουν, ή να καταστρέψουν μια σχέση ανάλογα με την χρήση που τους κάνει κανείς.

Ούτως η αλλιώς οι σχέσεις ήταν και είναι δύσκολες και απαιτητικές. Έτσι είναι οι σχέσεις. Είτε πρόκειται για έρωτα, είτε για φιλία, είτε για ένα απλό γεια. Άρα εναπόκειται σ' εμάς αν θα χρησιμοποιήσουμε τα social networks ως βάση ή ως υποστηρικτικό μιας σχέσης μας.Σας χαιρετώ,

Παντελίνα Ιωάννου

Φοιτήτρια Πληροφορικής (4ο έτος)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook. 

Διαβάστε επίσης: