Μην φοβάστε τις ερωτήσεις του, αλλά ενθαρρύνετε το παιδί σας να τις κάνει.

2018-01-16

Όλα τα παιδιά περνούν διάφορες φάσεις στη ζωή τους. Μία απ'αυτές είναι όταν κάνουν συνέχεια ερωτήσεις για τα πάντα που τους περιβάλλουν. Στην εποχή μας, όπου η τεχνολογία είναι διαθέσιμη για να δώσει όλες τις απαντήσεις, μία απλή αναζήτηση για οτιδήποτε στο Ίντερνετ αποδεικνύει του λόγου το αληθές, οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις πηγές γνώσεων στις οποίες στρέφονται τα παιδιά τους σε όλες τις ηλικίες για να πάρουν απαντήσεις σε θέματα που τα απασχολούν, είτε είναι το Ίντερνετ, δάσκαλοι, συνομήλικοι τους, φίλοι, κλπ. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό, να είστε βασικός δέκτης ερωτήσεών, να θέλει δηλαδή να έρχεται σε εσάς για απαντήσεις πρώτα.


 Πώς θα ενθαρρύνετε αυτή τη συμπεριφορά;

Μην φοβάστε τις ερωτήσεις του. Προτρέψτε το παιδί να έρχεται σε εσάς αναζητώντας απαντήσεις, ασχέτως του πόσο «δύσκολες» μπορεί να είναι, όπως π.χ. θεωρούν πολλοί γονείς τις ερωτήσεις σεξουαλικού περιεχομένου. Έτσι, θα βάλετε τα θεμέλια για μία ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία με το παιδί που με τη στήριξή σας μπορεί να διατηρηθεί όσο μεγαλώνει. Σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως στην εφηβεία, θα δέχεται και πληροφορίες που μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν έχετε κάνει την προεργασία, θα είναι πιο πιθανό να έρθει σε εσάς για να μάθει τι πραγματικά ισχύει για κάτι, από το να πιστέψει άκριτα κάποιον συνομήλικό του.

Διαβεβαιώστε το ότι δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις. Η άγνοια είναι επικίνδυνη όταν δεν αναζητάμε τη γνώση. Σιγουρευτείτε ότι γνωρίζει ότι καμία ερώτηση δεν είναι χαζή και ότι δεν θα το κοροϊδέψετε ή κριτικάρετε ό,τι και να ρωτήσει. Δεν πειράζει αν δεν γνωρίζετε κάτι, αυτό αποδεικνύει ότι είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές. Αναζητήστε μαζί την απάντηση και διδάξτε του τη χαρά της γνώσης αλλά και ότι δεν είναι κακό να μην γνωρίζουμε όλες τις απαντήσεις. Αυτό, εξάλλου, είναι ένα θετικό παράδειγμα και για άλλα πράγματα, π.χ. ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν δεν είναι κάποιο παιδί καλό στο ποδόσφαιρο, στη μουσική ή τα μαθηματικά. Όλοι οι άνθρωποι έχουν τα καλά και τα κακά τους και το να γνωρίζει τις «αδυναμίες» του στην πραγματικότητα θα το βοηθήσει να έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Ερώτηση στην ερώτηση. Πολλές φορές τείνουμε να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν ένα βήμα για να λένε τη γνώμη τους, από δασκάλους, πολιτικούς μέχρι και οι διάσημοι της τηλεόρασης, γνωρίζουν κάτι που εμείς αγνοούμε. Δείξτε στο παιδί ότι μπορεί να συνεχίζει να κάνει ερωτήσεις, άσχετα από το ποιος είναι αυτός που εκφράζει μία άποψη. Το να μάθει το παιδί από μικρό να διατηρεί ένα κάποιο σκεπτικισμό θα το βοηθήσει αργότερα να αποκτήσει κριτική σκέψη.


Για αυτό ενθαρρύνετε το παιδί να θέλει να μαθαίνει πράγματα, να έχει περιέργεια αλλά και θάρρος για να κάνει ερωτήσεις για πράγματα που το απασχολούν και θέλει να μάθει. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που μπορείτε να του δώσετε για όλη του τη ζωή, όπως και το ξέρει που μπορεί αναζητήσει απαντήσεις.Πηγή: childit.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook  

Διαβάστε επίσης: