Mika's mirror: «Οι φίλοι μου, οι άνθρωποι μου»

2018-11-01

Τους αποζητάς από τα πρώτα κιόλας σου βήματα. Στο διάβα της ζωής έχεις ανάγκη να δεθείς μαζί τους. Δεν είναι δύσκολο να τους διακρίνεις: στις σχολικές αυλές του δημοτικού σχολείου, στις αλάνες της γειτονιάς, στο πανεπιστήμιο, στο στρατό, στον εργασιακό σου χώρο, στο γυμναστήριο, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, παντού. Άτομα του ίδιου ή και διαφορετικού φύλου, ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας ή θρησκείας που στα μάτια ο ένας του άλλου αναζητούν την αμοιβαία πλατωνική αγάπη και αφοσίωση.Φιλία: Μία λέξη αποτελούμενη από πέντε μόνο γράμματα βαρυσήμαντης όμως σημασίας. Ένας δεσμός τόσο ιερός που καθόλου εύκολη υπόθεση δεν είναι. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, με κυρίαρχα στοιχεία την αποδοχή, την κατανόηση, την εμπιστοσύνη, την ειλικρίνεια και τον αλληλοσεβασμό. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση και την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου αλλά και στην σωματική και ψυχική του υγεία. Η εύρεση και η διατήρηση αληθινών φίλων στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολη. Ιδιαίτερα για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποια θέματα στο να ανοιχτούν και να κοινωνικοποιηθούν, τους προσθέτει ένα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.


Πότε όμως ξεχωρίζουμε μια πραγματική φιλία από την απλή παρέα;

Η παρέα θα σε αναζητήσει μόνο όταν σε χρειάζεται ή για έναν τυπικό καφέ. Μαζί τους δεν μοιράζεσαι εξ ολοκλήρου τα μυστικά σου και όλα όσα σε απασχολούν, γιατί δεν σέβονται απόλυτα τις επιλογές σου, ούτε είναι τα πρώτα άτομα που θα σκεφτείς όταν σου συμβεί κάτι ευχάριστο ή δυσάρεστο αντίστοιχα. Βασική διαφορά μιας φιλίας που είναι έτοιμη ν'αντέξει στις φουρτούνες και στις κακοτοπιές, είναι η απουσία οποιουδήποτε συμφέροντος ή κάποιου ανώτερου στόχου. Στο ταξίδι της ζωής ένας φίλος είναι συνοδοιπόρος που μας βοηθά να σταθούμε στα πόδια μας όταν τα φτερά μας δεν μπορούν να θυμηθούν πως να πετάξουν.

Άλλοι μετρούν χρόνια φιλίας, άλλοι λιγότερα και άλλοι έχουν προστεθεί πολύ πρόσφατα στην λίστα των σημαντικών σου. Πολλές φορές δεν αναγνωρίζεις τον λόγο που τους συνάντησες, το μόνο που γνωρίζεις όμως καλά είναι ότι από την στιγμή που η μοίρα τους έφερε στο δρόμο σου, ξαφνικά ο κόσμος σου έγινε πιο λαμπερός. Όταν μοιράζεσαι μαζί τους τις χαρές σου γίνονται ομορφότερες και οι λύπες σου δεν μοιάζουν τόσο επώδυνες. Κάποιες φορές πιστεύουν σε σένα, ίσως και περισσότερο από σένα. Κάπου εκεί που σκέφτεσαι να τα παρατήσεις, είναι πάντα στο πλευρό σου να σου υπενθυμίσουν ποιος είσαι και τον αρχικό λόγο για τον οποίο ξεκίνησες. Σε παροτρύνουν να μη σταματάς. Να συνεχίζεις, να προσπαθείς, να επιμένεις και να επιτυγχάνεις κάθε στόχο ή ακόμη και το πιο τρελό σου όνειρο. Σε αποδέχονται και σε αγαπούν γι' αυτό ακριβώς που είσαι. Για τις μέρες εκείνες που έχεις τις μαύρες σου, για τις γκρίνιες, τις στεναχώριες σου αλλά και τα γέλια, τα αστεία και τις ευχάριστες στιγμές σου. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να μιλάς συνεχώς μαζί τους γιατί σου δίνουν την πλήρη ελευθερία να απομονώνεσαι όταν το έχεις ανάγκη και να είσαι απόλυτα ο εαυτός σου.«Οι σιωπές κάνουν τις πραγματικές συζητήσεις μεταξύ φίλων. Αυτό που μετράει δεν είναι να μιλάς, αλλά να μη χρειάζεται να μιλήσεις.» Margaret Lee Runbeck, 1905-1956, Αμερικανίδα συγγραφέας


Να επενδύεις σ'αυτούς. Να θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό που σε περιτριγυρίζουν άτομα σαν κι αυτά. Άτομα εκλεκτά, μοναδικά. Μ' έναν τρόπο μαγικό βρίσκονται πάντα εκεί. Στο σωστό μέρος, την σωστή στιγμή. Να σε επικροτήσουν αλλά και να σ'επιπλήξουν. Κοντά τους είσαι πάντα ο εαυτός σου. Δεν χρειάζεσαι καμουφλαρισμένα προσωπεία γιατί δεν υπάρχει λόγος να υποκρίνεσαι. Διέθεσε σήμερα ένα λεπτό να τους ευχαριστήσεις που υπάρχουν στην ζωή σου και την κάνουν κάθε μέρα και πιο όμορφη. Στους ανθρώπους μας λοιπόν... Σ'αυτούς που ήρθαν και πλέον αποτελούν μέλη της 'οικογένειας' μας και στους επόμενους που αναμένουμε να υποδεχτούμε με χαρά. Γιατί πάντα υπάρχει χώρος γι' ακόμη ένα αστεράκι να φωτίζει τους ουρανούς μας.


*ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ στα διαμάντια μου, τους θησαυρούς που επέλεξα να έχω δίπλα μου, για να με συντροφεύουν.


ΜΙΚΑΕΛΛΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

BSc Hons Psychology

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook  

Διαβάστε επίσης: