Mika's mirror: Εξαρτήσεις.

2018-10-17
  • ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΧΕΣΕΙΣ:

Η δημιουργία και η συντήρηση μιας υγιούς, ολοκληρωμένης και κατ' επέκταση ευτυχισμένης σχέσης είτε αυτή θεωρείται ερωτική, φιλική, επαγγελματική ή οικογενειακή αποτελεί μια πρόκληση στην ζωή του ανθρώπου. Το συναίσθημα της εξάρτησης είναι απαραίτητο στοιχείο για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Χωρίς αυτό θα είμασταν ανίκανοι να κοινωνικοποιηθούμε αλλά και να δεθούμε με τους άλλους, λόγω της ναρκισσιστικής μας τάσης. Οι δεσμοί και τα βιώματα που αναπτύσσουμε κατά την διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας, διαδραματίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο για τις μετέπειτα σχέσεις που θα καθορίσουν την πορεία της ζωής μας. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που η μητέρα παίρνει στην αγκαλιά το βρέφος της, αυτόματα κυριαρχείται από το αίσθημα της απόλυτης ευθύνης απέναντι του. Εάν δεν καταφέρει να το ελέγξει, αυτό έχει ως επακόλουθο να οδηγείται σε λανθασμένους χειρισμούς, που μπορούν να δημιουργήσουν στο παιδί ψυχικές ανισορροπίες τόσο στη σχέση με τον εαυτό του όσο και με τους γύρω του.  • ΤΙ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΩΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗ:

Αλκοόλ , κάπνισμα, ναρκωτικά, διαδίκτυο, ηρεμιστικά χάπια, τζόγος, σεξ, φαγητό, κλεπτομανία, καταναλωτική μανία. Έννοιες που για κάποιους φαντάζουν πολύ μακρινές και για άλλους πολύ οικείες. Οικείες με μια έννοια όχι απαραίτητα καλή αφού την βιώνουν είτε οι ίδιοι είτε αγαπημένα τους πρόσωπα. 

Εξάρτηση, ορίζεται η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που γίνεται ψυχαναγκαστική συνήθεια και το άτομο αδυνατεί να ελέγξει και να σταματήσει, ώστε να μπορέσει να καλύψει άλλες συναισθηματικές του ανάγκες. Έχει επίσης χαρακτηριστεί και ως πολύπλοκη ασθένεια η οποία διακρίνεται σε σωματική και ψυχική. 

Σωματική, θεωρείται η κατάσταση κατά την οποία το άτομο μαθαίνει να λειτουργεί με την συστηματική χρήση μιας ουσίας, κι έτσι όταν αποφασίσει ν' αποκοπεί απότομα από αυτήν, βιώνει έντονες σωματικές ενοχλήσεις δηλ. το λεγόμενο στερητικό σύνδρομο. 

Ψυχική, ονομάζουμε την κατάσταση που συμπεριλαμβάνει κάθε είδος εξάρτησης. Η επανάληψη της χρήσης μιας ουσίας είναι αναγκαία για την ψυχική συνοχή του ατόμου. 

Εξαρτημένο, θεωρούμε το άτομο που επιθυμεί έντονα την χρήση μιας ουσίας και δεν μπορεί να ελέγξει ή να μειώσει την χρήση της. Εγκαταλείπει ή αδιαφορεί για σημαντικές δραστηριότητες της καθημερινότητας του και οι συνέπειες όταν απουσιάζει η «ουσία» από την ζωή του θεωρεί ότι είναι καταστροφικές.  • ΑΙΤΙΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ:

Οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν ένα άτομο στην χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ή στην γενικότερη εξάρτηση του από άτομα ή καταστάσεις ποικίλουν. Πρώτος και κύριος παράγοντας αυτής του της αδυναμίας είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση που έχει το ίδιο το άτομο και η αδυναμία διαχείρισης των συναισθημάτων του όπως ο θυμός, η λύπη και η απογοήτευση. Η απουσία στόχων από την ζωή του καθώς και η έλλειψη σεβασμού αποτελούν κι αυτά αιτίες εξάρτησης. Επιπλέον, η έλλειψη επικοινωνίας στο οικογενειακό ή επαγγελματικό περιβάλλον, η πίεση που μπορεί να νιώθει ένας έφηβος από τους συνομηλίκους του, η σύγχρονη γυναίκα η οποία προσπαθεί να είναι η «τέλεια» για τα σημερινά δεδομένα ή ο άνδρας ο οποίος στην προσπάθεια του να διακριθεί και να ξεχωρίσει δεν τα καταφέρουν τελικά, τότε αυτό έχει ολέθριες συνέπειες στον ψυχισμό τους.  • ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ:

Πολλές φορές ξεχνάμε ή αδυνατούμε να αποδεχτούμε πως είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην μας αγαπούν όλοι ή να μην γινόμαστε αρεστοί σε όλους. Είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τα χαρίσματα που έχουμε και ότι προσφέρουμε στον κόσμο κάτι έστω κι αν δεν το βλέπουν οι άλλοι. Βρες αυτούς που θα σε σέβονται και θα σε εκτιμούν γι αυτό ακριβώς που είσαι. Για κανέναν άλλο να μην σπαταλάς τον χρόνο σου. Εάν αισθάνεσαι εγκλωβισμένος ή συναισθηματικά παγιδευμένος σε μια σχέση, όσο δυνατό κι αν θεωρείς ότι είναι το δέσιμο, βρες τρόπο να απελευθερωθείς από αυτήν. Επαναλάμβανε καθημερινά στον εαυτό σου πως αξίζεις περισσότερα και επισήμανε τους ακριβής λόγους που σε οδήγησαν στο να μπεις σε μία τέτοια σχέση που δεν σου προσφέρει απολύτως τίποτα. Δικτύωσε τον εαυτό σου μέσω ενός υποστηρικτικού οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος, συμβουλευτικής και ψυχικής θεραπείας και πίστη στις δυνάμεις και τις ικανότητες σου. Σε διαβεβαιώνω πως αυτά είναι τα συστατικά που θα σε οδηγήσουν στη μαγική συνταγή για μια επιτυχημένη και ισορροπημένη σχέση με τον εαυτό σου και με την ικανοποίηση των συναισθηματικών αναγκών σου.  • ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Ο Χόρχε Μπουκάι, ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς και ψυχοθεραπευτές κάποτε έγραψε: «Εκείνοι που έχουν μάθει να μην εξαρτώνται, δεν επιτρέπουν στους άλλους να εξαρτηθούν από αυτούς.» Κράτα αυτό και την επόμενη φορά που θα είσαι έτοιμος να ενδώσεις ΣΚΕΨΟΥ: Αγαπώ αρκετά τον εαυτό μου ώστε να του επιτρέπω να αναλώνεται σε σχέσεις εξάρτησης ή ουσίες, οι οποίες το μόνο που του προσφέρουν είναι να τον οδηγούν σε αργό και βασανιστικό "θάνατο"; 

Αν η απάντηση είναι αρνητική τότε βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο. Έφτασες στο στάδιο της συνειδητοποίησης και ήρθε η στιγμή να δράσεις και να λάβεις την βοήθεια που χρειάζεσαι. Τώρα είσαι έτοιμος...Τώρα είναι η στιγμή σου να λάμψεις!ΜΙΚΑΕΛΛΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

BSc (Hons) Psychology

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook. 

Διαβάστε επίσης: