Μαθαίνουμε στα παιδιά την αξία των χρημάτων.

2019-03-21

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που χρειάζεται να μάθουμε στα παιδιά μας είναι η αξία των χρημάτων και της αποταμίευσης. Είναι ένα από τα βασικότερα εφόδια ζωής που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον τους. Από τη στιγμή λοιπόν που θα μπορούν να υπολογίσουν, τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν την κατανόηση της έννοιας του χρήματος. Μπορείτε να τους μιλήσετε για τα χρήματα. Σε τι μας είναι χρήσιμα, που μπορούν να μας βοηθήσουν, την διαδικασία αγοράς ενός προϊόντος, την ασφάλεια που μας δίνει για το μέλλον σε ότι κι αν χρειαστούμε, η αποταμίευση.Η ηλικία των τριών ετών είναι η ιδανική για το πρώτο μάθημα οικονομίας. Εξηγήστε του με απλά λόγια ότι στο σπίτι υπάρχει ένα αποθεματικό χρημάτων το οποίο κάθε φορά που ξοδεύουμε λιγοστεύει και κάποια στιγμή τελειώνει. Ήδη από την ηλικία αυτή μπορείτε να μυήσετε το παιδί στην έννοια της αποταμίευσης! Χαρίστε του τον πρώτο του κουμπαρά και εξηγήστε του ότι εάν βάζει τακτικά κάποια από τα χρήματα που του δίνουν οι γιαγιάδες, οι θείοι ή οι οικογενειακοί φίλοι, θα μπορεί σύντομα να αγοράσει μόνο του κάτι που θέλει πολύ!

Ωστόσο, τα χρήματα δεν είναι για να τα σπαταλάμε, αγοράζοντας υπερβολικές ποσότητες προϊόντων ή άχρηστα πράγματα που δεν τα χρειαζόμαστε πραγματικα και που μπορεί να μην τα χρησιμοποιήσουμε και καθόλου. «Τα χρήματα που έχεις είτε λίγα, ειτε αρκετά, είτε πολλά, είναι περιορισμένα, δεν μπορεις να τα έχεις όλα. Σκέψου πια πράγματα επιθυμείς και κάνε μία λίστα προτεραιότητας. Αποφάσισε ποιες ειναι οι ανάγκες σου, ποιες είναι πιο σημαντικές και βάλτες στη σειρά».Στο δημοτικό: Οι μαθητές του δημοτικού γνωρίζουν τι είναι τα χρήματα, αλλά ακόμα δεν μπορούν να κατανοήσουν την ακριβή σημασία. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αρχίζουν να δείχνουν σημάδια που μοιάζουν με τις συνήθειες εξόδων των γονιών τους, αλλά χρειάζονται συγκεκριμένες καταστάσεις και παραδείγματα για να τους βοηθήσουν να μάθουν για τα χρήματα. Τα ενθαρρυντικά νέα είναι ότι μπορούν να αποταμιεύουν για να αγοράσουν κάτι συγκεκριμένο εφόσον ο χρόνος εξοικονόμησης δεν θα διαρκέσει πολύ.

Στο γυμνάσιο: Τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για τα χρήματα, διότι προσπαθούν να πάρουν έγκριση για τα πράγματα που μπορούν να αγοράσουν. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι είναι όλο και πιο ικανοί πλέον να αποταμιεύσουν για περισσότερο χρονικό διάστημα. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας επίσης κατανοούν την έννοια του να πληρώνεσαι για μια δουλειά και αρχίζουν να ψάχνουν τρόπους για να κερδίσουν χρήματα. Μπορούν να εφαρμόσουν τις μαθηματικές τους ικανότητες σε θέματα χρημάτων.

Στην εφηβεία: Οι έφηβοι στην αρχή επιθυμούν την οικονομική τους ανεξαρτησία για να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και είναι πιθανόν να αρχίσουν να δείχνουν δυσαρέσκεια για το εισόδημα της οικογένειας. Μην ανησυχείτε, αυτή η κρίση θα περάσει. Σε αυτή την ηλικία, δεν είναι ασυνήθιστο για εκείνους να δανειστούν χρήματα από τους φίλους τους και να επιθυμούν να ξεκινήσουν τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Είναι σε θέση να αρχίσουν την εξοικονόμηση για μακροπρόθεσμους στόχους, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται βοήθεια για την τοποθέτηση ορίων.


Στη μέση και ύστερη εφηβεία: Οι έφηβοι σε αυτή την ηλικία θέλουν να είναι ανεξάρτητοι και στρέφονται συχνά προς τα χρήματα για να τους βοηθήσουν στην επίλυση των ανασφαλειών τους. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να αρχίσετε τη διδασκαλία στα παιδιά σας, πώς να διαχειρίζονται σωστά τα χρήματα και τις πιστωτικές κάρτες και να τους αφήσετε να κατανοήσουν τις συνέπειες των καλών και των κακών αποφάσεων. Όσο νομίζουν ότι αξίζουν πλήρη οικονομική ανεξαρτησία, έχουν ακόμη ανάγκη από την καθοδήγησή σας, ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ.


Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook.    

Διαβάστε επίσης: