Μανιτάρια, ποια τα οφέλη τους στην υγεία μας;

2019-03-29

Από την αρχαιότητα, τα μανιτάρια είτε ως φαγητό, φάρμακο ή ελιξίριο, χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων. Τα μανιτάρια έχουν λίγες θερμίδες, δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και σχεδόν καθόλου άλλα λίπη και νάτριο. Είναι μεταξύ των σπάνιων τροφίμων που περιέχουν μερικά βασικά ιχνοστοιχεία και συμπλέγματα βιταμινών τύπου Β. Περιέχουν ουσίες που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες στη θεραπεία και πρόληψη σοβαρών ασθενειών.
Έρευνες, έδειξαν ότι πράγματι τα μανιτάρια ή ουσίες που εξάγονται από αυτά, έχουν αξιόλογες ιδιότητες που πιθανόν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση μερικών μορφών καρκίνου, ενισχύουν το σύστημα άμυνας του οργανισμού και μειώνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδιάς. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανιταριών. Έχουν αναγνωρισθεί διαφορετικές ουσίες σε διάφορα είδη μανιταριών με ευεργετικές για την υγεία δράσεις.
Το γνωστό σε όλους μας άσπρο μανιτάρι που παράγεται σε καλλιέργειες και αγοράζουμε σε υπεραγορές ή αλλού, μπορεί να έχει ρόλο στην πρόληψη ή θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Ουσία που περιέχεται στο εν λόγω άσπρο μανιτάρι, σε προκαταρκτικές έρευνες, βρέθηκε ότι μπορεί να καταστέλλει σε καλλιέργειες τον πολλαπλασιασμό κυττάρων του μαστού.
Έρευνες έδειξαν ότι τα μανιτάρια πιθανόν να μειώνουν και τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Γίνονται δοκιμές με ουσίες από μανιτάρια, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αξιόλογα αποτελέσματα στη θεραπεία της νόσου.Τα μανιτάρια έχουν λίγες θερμίδες (100 γραμμάρια μανιταριών αποδίδουν περίπου 22 θερμίδες), πολύ λίγα λίπη, μηδενική χοληστερόλη και ελάχιστο νάτριο που είναι βασικό συστατικό του άλατος (χλωριούχο νάτριο) το οποίο όταν είναι ψηλό στον οργανισμό προκαλεί υψηλή πίεση. 

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες τύπου Β, ιδιαίτερα σε ριβοφλαβίνη, νιασίνη και παντοθενικό οξύ. Το περιεχόμενο σε βιταμίνες των μανιταριών μοιάζει πολύ με το περιεχόμενο σε βιταμίνες του κρέατος. Η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) έχει σημαντικό ρόλο για υγιές δέρμα και καλή όραση. Το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) έχει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των ορμονών και για το νευρικό σύστημα. Η νιασίνη (βιταμίνη Β3) βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού και πεπτικού συστήματος.
Και οι τρεις πιο πάνω βιταμίνες βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας των κυττάρων από τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες. Επίσης τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνη C και D.Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμη που θα μάθουμε για τα μανιτάρια. Περιμένοντας όμως μπορούμε να απολαμβάνουμε τα εκλεκτά αυτά δώρα της φύσης όχι μόνο για τις ξεχωριστές γεύσεις που μας προσφέρουν αλλά και για την ισχυρή διατροφική τους αξία.  

Πηγή 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook.    

Διαβάστε επίσης: