Μαμά.. περιμένοντας το νεογέννητο!

2017-09-26

Μακράν ο σημαντικότερος ρόλος στη ζωή μιας γυναίκας είναι η μητρότητα. Η χαρά του ερχομού του μωρού κάποιες φορές επισκιάζεται από τα άγχη και την ανησυχία του πώς θα μπορέσουμε να αποδειχτούμε ικανές και καλές μητέρες. Δεν υπάρχει λόγος όμως να πανικοβάλλεστε! Το καλύτερό σας εφόδιο είναι η γνήσια, ασυμβίβαστη αγάπη για το μωρό σας!

Όλες οι καινούργιες μητέρες έχουν, αν όχι τις  ίδιες, σίγουρα παραπλήσιες ανασφάλειες. Ωστόσο, έχουμε εκ φύσεως την ικανότητα να προσαρμοζόμαστε για να καλύπτουμε τις ανάγκες των μωρών μας, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, απλά αυτό είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σας αφού πoλύ σύντομα θα αναπτύξετε δεξιότητες που ούτε φανταζόσασταν ποτέ ότι διαθέτετε.

Σίγουρα, το νεογέννητο αλλάζει δραστικά την καθημερινότητα και τον τρόπο της ζωής σας. Πάρτε την ατζέντα σας, καθίστε και γράψτε αναλυτικά όλα όσα έχετε να κάνετε την κάθε μέρα. Αν και ίσως είναι πολλά, με ένα καλό πρόγραμμα μπορείτε να τα καταφέρετε. Αν γνωρίζετε εκ των προτέρων πώς θα κυλήσει η μέρα, θα διαπιστώσετε και μόνες σας ότι το άγχος μειώνεται σε μεγάλο βαθμό.  

Κάτι που ίσως πριν να μην παρατηρούσατε, και να μη σκεφτόσασταν, είναι πως μερικές καταστάσεις και σημεία του σπιτιού μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα για τα μωράκια σας. Προσέξτε τα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή τόσο σε σχέση με το υλικό, όσο και με τα κομμάτια που περιέχουν. Πάντα να δίνετε προσοχή στην ηλικιακή κατηγορία που αναγράφεται στα παιχνίδια, και να βεβαιωθείτε ότι αυτά φέρουν τους απαραίτητους ελέγχους και πιστοποιήσεις. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι τα παιδιά ταξιδεύουν μόνο δεμένα στο καθισματάκι τους, όσο μικρή ή μεγάλη είναι η διαδρομή που έχετε σκοπό να κάνετε. 

Ο δεσμός με το παιδί σας είναι μοναδικός και αναντικατάστατος. Από τις πρώτες κιόλας στιγμές που περνάτε μαζί αναπτύσσεται μεταξύ σας ένας στενός κώδικας επικοινωνίας. Βάλτε στόχο σας να περνάτε χρόνο μαζί ακόμη κι όταν δεν φροντίζετε τις άμεσες, πρακτικές καθημερινές του ανάγκες. Πρακτικά, αυτό θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε τόσο καλά τις αντιδράσεις του, τις εκφράσεις του προσώπου του, τις διακυμάνσεις της φωνούλας του, ώστε σύντομα να μπορείτε να καταλαβαίνετε άμεσα τι θέλει, πότε και πώς!