Pet love: "Μαμά, μπορούμε να πάρουμε ένα σκυλάκι;"

2019-03-01

"Μαμά, μπορούμε να πάρουμε σκυλάκι;"

Σίγουρα όλοι οι γονείς έχουν ακούσει ή θα ακούσουν από τα παιδιά τους, ότι θα ήθελαν να έχουν ένα σκυλάκι στο σπίτι. Κάπου εκεί, αρχίζει η διαδικασία της συζήτησης, της διαπραγμάτευσης και της σκέψης, αν τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά, για τη συμβίωση με ένα κατοικίδιο. Παρόλα αυτά μη βιαστείτε να απαντήσετε αρνητικά γιατί το να αποκτήσετε ένα σκυλάκι μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο ωφέλιμο για το παιδί σας από ότι έχετε σκεφτεί. Έρευνες αποδεικνύουν τη μεγάλη επίδραση που μπορεί να έχει η σχέση του παιδιού με το κατοικίδιο του σε σχέση με τη κοινωνικοσυναισθηματική του ανάπτυξη. Είναι απίστευτος ο τρόπος επικοινωνίας τους παρόλο που μιλούν διαφορετική "γλώσσα". 

Το να επικοινωνείς με κάποιο χωρίς να μιλάς, δεν είναι πάντοτε εύκολο και ούτε δεδομένο. Μέσω της σχέσης που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους, το παιδί θα μπορεί να βλέπει και να αντιλαμβάνεται τα σημάδια που κρύβουν τις ανάγκες και συναισθήματα του "άλλου" όπως συμβαίνει και με την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Η συσχέτιση των παιδιών με σκυλιά από μικρή ηλικία έχει ως αποτέλεσμα να θεωρούν τα ζώα γενικά, ως άλλα υποκείμενα και όχι ως αντικείμενα! Έχουν την ευκαιρία να εξελιχθούν και να ξεφύγουν απο τον εγωκεντρικό τρόπο σκέψης της νηπιακής ηλικίας, μπορούν να μάθουν και να εφαρμόσουν σημαντικές κοινωνικές και συναισθηματικές ικανότητες, με αποτέλεσμα το παιδί να αρχίζει να έχει σιγά σιγά την ικανότητα της ενσυναίσθησης (empathy). Τα κατοικίδια λαμβάνονται από τα μικρά παιδιά ως πραγματικοί φίλοι. Τα μικρά παιδιά συμβιώνοντας με ένα κατοικίδιο και ειδικά με ένα σκυλάκι νιώθουν ασφάλεια, πλήρη αποδοχή και ότι δεν κρίνεται με κανένα τρόπο. Μάλιστα σε κρίσεις της οικογενείας όπως ένα διαζύγιο ή απώλεια αγαπημένου μέλους έχει αποδειχθεί ότι η ύπαρξη ενός κατοικιδίου βοηθάει πολύ στην αντιμετώπιση και αποδοχή τής κατάστασης. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα παιδιά που έχουν κατοικίδιο φαίνεται να βιώνουν λιγότερο άγχος σε αγχωτικές εμπειρίες της ζωής. Ο μικρός του φίλος θα είναι πάντα εκεί να του προσφέρει συντροφιά και προστασία μπροστά στο φόβο. Αποτελεί μια "σταθερή και ασφαλή βάση" για το παιδί, προσφέροντάς του την αίσθηση της ασφάλειας, σταθερότητας και εμπιστοσύνης. Η θετικότητα και η αγάπη που εισπράττει απο το κατοικίδιο του, του δίνει την αίσθηση ότι αξίζει, του δίνει αυτοπεποίθηση και ενδυναμώνει την εικόνα που έχει για τον εαυτό του. Με αυτό το τρόπο δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να "ανοιχτεί" συναισθηματικά και να "ακούσει" τις ανάγκες και τα συναισθήματα του μικρού του φίλου, με αποτέλεσμα την ευχάριστη εκμάθηση των συναισθημάτων αλλά είναι και μια άκοπη προσπάθεια για εκμάθηση της υπευθυνότητας. 

Σίγουρα πέραν από την απέραντη αγάπη που θα δώσει το κατοικίδιο στο παιδί σας αλλά και σε όλη την οικογένεια σας, εσείς θα σκέφτεστε : "Αν το σκυλί δαγκώσει το παιδί μου;" Είναι βέβαιο ότι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό, όταν το παιδί σας εκφράσει την επιθυμία για σκυλάκι. Είναι κατανοητός ο φόβος των γονιών για τυχόν τραυματισμούς, δαγκωματιές ή και ακόμα για άγαρμπες κινήσεις του παιδιού στο κατοικίδιο. Για αποφυγή τέτοιων περιστατικών υπάρχουν κάποιοι "κανονισμοί" που μπορείτε να εφαρμόσετε:

  • Αρχικά ποτέ μην αφήνετε το παιδί και το σκυλί να παίζουν μόνα τους. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι πολύ εύκολο να προκληθούν τραυματισμοί και δαγκωματιές εφόσον δεν υπάρχει επίβλεψη. Μάθετε στο παιδί να είναι ευγενικό και προσεκτικό όταν παίζει με τα σκυλιά γενικά και αυτό αρχίζει από εσάς γιατί τα παιδιά μιμούνται. 
  • Αν το σκυλί κοιμάται ή υπάρχει φαγητό στο χώρο χωρίστε τους αν δεν υπάρχει δυνατότητα απόλυτης επίβλεψης τους. Μπορείτε να δημιουργήσετε δύο μικρούς διαφορετικούς χώρους, όπου το παιδί θα μπορεί να είναι μόνο του αλλά και το σκυλί θα έχει το χώρο του χωρίς το παιδί. 
  • Εκπαιδεύστε το σκυλί σε βασικές εντολές όπως : "Κάτσε" , "Μείνε" και " Έλα". Επιβραβεύστε και τους δυο όταν φέρονται σωστά. 
  • Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου το παιδί και το σκυλί να πρέπει να κρατηθούν χωριστά. Παραδείγματος χάριν, όταν ο σκύλος κοιμάται, όταν δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι μεταξύ τους ή δεν γνωρίζονται πολύ καλά ακόμα, όταν το σκυλί είναι δεμένο, αν το σκυλί νιώσει οτι δεν μπορεί να τρέξει ή να παίξει μπορεί να εκνευριστεί και να ξεσπάσει στο παιδί. Όταν το σκυλί έχει πάρει το παιχνίδι του παιδιού μάθετε στο παιδί να το λέει σε εσας και να μην το τραβάει από το στόμα του σκύλου. Επίσης όταν το σκυλί έχει γεννήσει πρόσφατα, είναι μια περίοδος με έντονο το προστατευτικό ένστικτο και μπορεί να επιτεθει. "Για αυτό οταν ερωτηθείτε απο το παιδί σας για την απόκτηση ενός κατοικίδιου, μην βιαστείτε να απαντήσετε αρνητικά, σκεφτείτε το λίγο, τα οφέλη είναι τεράστια για τα παιδια που μεγαλώνουν με κατοικίδια!"Τάνια Πιττάλη

Roula's & Tonia's Dog Grooming


Πατήστε την εικόνα

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook  

Διαβάστε επισης: