Λόγοι για τους οποίους θα πρέπει ν'αρχίσετε το πλέξιμο.

2018-07-10

Αγαπημένο μου χόμπι τα τελευταία 7 χρόνια φίλες μου, είναι το μπλέξιμο. Αναλόγως με την κάθε εποχή, έχω φτιάξει διάφορα υπέροχα πράγματα, για μένα, το παιδί μου, τις φίλες μου...για όλη την οικογένεια! Έχω χαρίσει δώρα καρδιάς, φτιαγμένα με κόπο και αγάπη. Πως ξεκίνησε η αγάπη μου αυτή για το μπλέξιμο... μέσα από την ανάγκη μου να δημιουργίσω, να εκφραστώ, να ονειρευτώ και να αφήσω για λίγο αυτά που καθημερινά στροβιλίζουν στο μυαλό μας και να αφοσιωθώ για λίγο σε κάτι διασκεδαστικό, που με έκανε να περνάω καλά! Έψαξα λοιπόν στο ίντερνετ, βρήκα διάφορα βοηθητικά βιντεάκια για αρχάριους και σιγά σιγά έμαθα να δουλεύω το βελονάκι. Βρήκα επίσης site που αφορούσαν το θέμα αυτό και μαζεψα διάφορες πληροφορίες,  για πατρόν και σχέδια και βήμα βήμα με είχε τόσο πολύ εξιτάρει, να βλέπω να παίρνει μορφή το πρώτο ζακετάκι για το παιδί μου, που με έκανε να συνεχίσω να θέλω να μάθω κι άλλα, για να βελτιώσω όλο αυτό.

Κάπως έτσι λοιπόν η δική μου ιστορία.. αλλά για ακόμα περισσότερα θα διαβάσουμε πιο κάτω, σ' ένα υπέροχο άρθρο.


"Το πλέξιμο κάνει πολύ καλό στη βελτίωση της κινητικότητας στα χέρια και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αφού ο νους σας πρέπει να συγκεντρωθεί και έτσι ξεχνάει όλα τα άλλα".

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αρχίσετε το πλέξιμο, ένα πολύ δημοφιλές χόμπι. Αν και πολλοί το θεωρούν ένα χόμπι για ηλικιωμένες γυναίκες, σήμερα άνθρωποι κάθε ηλικίας πλέκουν για να διατηρούν το νου τους δραστήριο.

Ίσως να μην το γνωρίζετε, όμως το πλέξιμο ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες και προάγει τη συνολική υγεία. Είναι τόσο ωφέλιμο που ονομάζεται και θεραπευτικό πλέξιμο!

Το καλύτερο είναι ότι, αν και το πλέξιμο μπορεί να μοιάζει περίπλοκο, στην πραγματικότητα είναι εύκολο να αρχίσετε να πλέκετε, ενώ είναι κάτι που μπορούν να κάνουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας.

Θέλετε να μάθετε ποιοι είναι οι λόγοι για να αρχίσετε το πλέξιμο;

Βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης: Το πλέξιμο είναι μια χειροτεχνική δραστηριότητα που αυξάνει τα αισθήματα χαλάρωσης και ευεξίας, ειδικά κατά τη διάρκεια καταθλιπτικών επεισοδίων. Η εστίαση σ' ένα έργο, όπως αυτό, βοηθάει στη μείωση της ανησυχίας και άλλων αρνητικών συμπτωμάτων που συνοδεύουν την κατάθλιψη. Όταν πλέκετε, ο νους σας αποσπάται και σταματάτε να σκέφτεστε όσα σας κάνουν να αισθάνεστε λυπημένοι.

Προστατεύει τον εγκέφαλο: Οι άνθρωποι που πλέκουν ή επιδίδονται σε άλλες παρόμοιες δραστηριότητες από μικρή ηλικία αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο γνωστικής εκφύλισης αργότερα συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν ασκούν τον εγκέφαλό τους με αυτόν τον τρόπο. Αυτό το είδος δραστηριότητας προάγει τη μνήμη ενώ συνεισφέρει στη μείωση της παραγωγής ουσιών που επηρεάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Το πλέξιμο βοηθάει επίσης στην αντιμετώπιση προβλημάτων κινητικότητας και συγκέντρωσης.

Εξασκεί την όραση: Αν και υπάρχουν πολλές ασκήσεις για να προάγετε την υγεία των ματιών σας, το πλέξιμο αποτελεί έναν απλό και διασκεδαστικό τρόπο να το κάνετε. Η κίνηση των ματιών σας από τη μια πλευρά στην άλλη βοηθάει στη βελτίωση της όρασής σας και ταυτόχρονα λιπαίνει με φυσικό τρόπο τα μάτια σας. Έτσι η όρασή σας παραμένει δυνατή και μειώνονται οι κίνδυνοι για χρόνιες ασθένειες όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Βοηθάει στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου: Ο χρόνιος πόνος, όπως αυτός που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορεί να ανακουφιστεί χάρη σε αυτήν την καθημερινή συνήθεια. Ο εγκέφαλός σας συγκεντρώνεται στη χειροτεχνική δραστηριότητα. Αυτή η απόσπαση της προσοχής συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του πόνου. Η άσκηση που εξασφαλίζει στα χέρια σας το πλέξιμο ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθάει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής, κάτι που αποτελεί κλειδί για ανακούφιση από τον πόνο.

Αυξάνει τη χαρά: Οι άνθρωποι που πλέκουν τακτικά τείνουν να ανησυχούν λιγότερο και να αισθάνονται περισσότερο χαρούμενοι. Κατά τη διάρκεια του πλεξίματος ο εγκέφαλος εκκρίνει σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που προάγει τη διανοητική υγεία.

Ελέγχει το άγχος: Αν και στην αρχή μπορεί να μοιάζει δύσκολο, το πλέξιμο αποτελεί μια χαλαρωτική θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει όταν αισθάνεστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι. Η τεχνική και η συγκέντρωση που προϋποθέτει το πλέξιμο αρκούν για να διατηρήσουν το νου σας δραστήριο ενώ ταυτόχρονα τον αποσπούν από ό,τι σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα. Και αφού μπορείτε να πλέξετε παντού, είναι τέλειο να παίρνετε το πλέξιμό σας σε ήρεμους χώρους όπου μπορείτε πραγματικά να καθαρίσετε το νου σας.

Ενισχύει τη δημιουργικότητα: Οι άνθρωποι που αγαπούν το πλέξιμο τείνουν να παρουσιάζουν βελτίωση στη φαντασία και στη δημιουργικότητά τους, κάτι που ανοίγει την πόρτα σε κάθε είδους έργα, είτε στο πλέξιμο είτε σε άλλους τομείς της ζωής.

Βελτιώνει τον συντονισμό: Το πέρασμα του νήματος από τη μια βελόνα στην άλλη είναι απίστευτα ωφέλιμο για τον εγκεφαλικό συντονισμό. Αν κάνετε το πλέξιμό σας πιο πολύπλοκο, η πρόκληση που αυτό θέτει στον εγκέφαλό σας αυξάνει τις διανοητικές σας ικανότητες καθώς και την ταχύτητα και τη συγκέντρωσή σας. Μπορεί να σας προκαλεί έκπληξη, όμως το πλέξιμο είναι μία από τις πλέον συνιστώμενες δραστηριότητες για ανθρώπους με προβλήματα κινητικότητας.

Αυξάνει την αυτοεκτίμησή σας: Το πλέξιμο, πέρα από το ότι αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να περάσετε την ώρα σας, αποτελεί μια πρόκληση που βελτιώνει την ικανότητα επίτευξης στόχων. Η ολοκλήρωση του έργου σας μπορεί να γίνει ένας προσωπικός στόχος, βοηθώντας σας να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας με τον καιρό. Το ξεπέρασμα των δύσκολων σημείων και η δημιουργία ενός όμορφου ρούχου, για παράδειγμα, είναι ένα δώρο στον εαυτό σας. Θα σας κάνει να αισθανθείτε όμορφα.

Όπως βλέπετε, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αρχίσετε το πλέξιμο. Δεν είναι μόνο για τις γιαγιάδες, αλλά αποτελεί μια υπέροχη θεραπεία! Δοκιμάστε να ξεκινήσετε το πλέξιμο με ενθουσιασμό και δείτε από μόνοι σας πόσο καλό θα κάνει στην υγεία σας.


Πηγή: meygeia.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook  

Διαβάστε επίσης: