Λαιμός - Ντεκολτέ: Η περιοχή που προδίδει την ηλικία.

2019-06-07

Ενώ το πρόσωπο το περιποιούμαστε προσεκτικά, συνήθως παραμελούμε το λαιμό μας, με αποτέλεσμα να εμφανίζει πρόωρα σημάδια γήρανσης.
Οι γυναίκες, ενώ συνηθίζουν να περιποιούνται με καλλυντικά και make-up το πρόσωπο τους καθημερινά, συνήθως δεν νοιάζονται για τον λαιμό και το ντεκολτέ τους.
Μία παράλειψη, η οποία αφήνει εκτεθειμένο το δέρμα στις επιθέσεις του περιβάλλοντος με άμεσες συνέπειες.Το δέρμα στην περιοχή του λαιμού υποστηρίζεται από ένα θρεπτικό μαξιλαράκι υποδόριου λίπους, εμπλουτισμένου με αιμοφόρα αγγεία και σμηγματογόνους αδένες.
Χωρίς αυτήν την υποστήριξη, ο λαιμός είναι περισσότερο επιρρεπείς στην επιβάρυνση του χρόνου, του ήλιου και των εξωτερικών επιθέσεων.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η πιο σημαντική φροντίδα είναι η πρόληψη με αντιηλιακά προϊόντα.
Αυτό, οι νεότερες γυναίκες πρέπει να το συνειδητοποιήσουν πριν είναι αργά.
Βάλτε αντηλιακό στο πρόσωπο, τον λαιμό και το ντεκολτέ το πρωί, πριν ακόμη ντυθείτε.
Προσέξτε ιδιαίτερα τα πλάγια του λαιμού σας εκεί όπου το προϊόν μπορεί να φύγει γρήγορα. Από την στιγμή που η προστασία γίνεται δεύτερη φύση, το επόμενο βήμα είναι η επανόρθωση της ήδη ορατής φθοράς.

Ενώ οι εταιρίες καλλυντικών προσφέρουν κρέμες ειδικά σχεδιασμένες για τον λαιμό, οι ειδικοί λένε ότι η επιλογή των κατάλληλων δραστικών ουσιών στις σωστές συγκεντρώσεις είναι η πιο σημαντική κίνηση στη φροντίδα μας. Αν και μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα, όλα τα προϊόντα του προσώπου μπορούν να δουλέψουν εξίσου καλά και στον λαιμό.

Ας δούμε ποιές συγκεκριμένες θεραπείες αντιμετωπίζουν το κάθε πρόβλημα στη περιοχή του λαιμού:Υπερμελάγχρωση

Το πρόβλημα: Η παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο προκαλεί υπερπαραγωγή μελανίνης, η οποία συσσωρεύεται σε συγκεκριμένα σημεία δημιουργώντας πανάδες.
Δημιουργεί επίσης ανομοιογενείς περιοχές στο δέρμα με περισσότερο κατεστραμμένο ιστό από ότι σε άλλες. Όλες αυτές οι βλάβες είναι ευδιάκριτες στο κάτω μέρος του λαιμού και στο στήθος.
H λύση: Η υδροκινόνη μπορεί να αναστείλει το ένζυμο τυροσινάση το οποίο επεμβαίνει στην παραγωγή μελανίνης. Επειδή όμως η επιδερμίδα στο λαιμό είναι τόσο ευαίσθητη, να χρησιμοποιείτε υδροκινόνη σε χαμηλές συγκεντρώσεις όπως 2-4%.
Επίσης, η νιασιναμίδη εμποδίζει την μελανίνη να φτάσει στην επιφάνεια της επιδερμίδας.
Για την μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων, οι δερματολόγοι προτείνουν συνδυαστικά την τακτική απολέπιση. Με την απολέπιση, τα επιδερμικά κύτταρα ανανεώνονται και οι υπερμελαγχρώσεις διορθώνονται γρηγορότερα, αποκαλύπτοντας τα υγιή κύτταρα από κάτω.


Χαλαρό δέρμα

Το πρόβλημα: Καθώς το κολλαγόνο και η ελαστίνη μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του. Η βλάβη της ηλιακής ακτινοβολίας επιδεινώνει την κατάσταση, αλλοιώνοντας την ελαστίνη και το κολλαγόνο.
Αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι τί υπάρχει από κάτω.
Οι μύες χαλαρώνουν και το λίπος μετακινείται, δημιουργώντας απώλεια του όγκου στην περιοχή του προγουλιού, η οποία οδηγεί στην δημιουργία της γνωστής χαλάρωσης κάτω από το πηγούνι.
H λύση: Η πλέον ενδεδειγμένη καλλυντική λύση τα ρετινοειδή.
Βοηθούν στην δημιουργία νέου υγιούς κολλαγόνου, συσφίγγουν το δέρμα και το βοηθούν να συγκρατεί το λίπος και τους μύες τα οποία τείνουν να χαλαρώσουν.


Ξηρή επιδερμίδα με ρυτίδες

Το πρόβλημα: Αν και το δέρμα φυσιολογικά λεπταίνει καθώς μεγαλώνουμε, οι ρυτίδες είναι κατά 95% βλάβη από τον ήλιο. Με την φωτογήρανση, το χόριο -εκεί όπου βρίσκεται το κολλαγόνο και η ελαστίνη- γίνεται πραγματικά σκληρό και χάνει την σφριγηλότητα του.
Έτσι, αφενός χάνεται η βάση στήριξης της επιδερμίδας, αφετέρου αφυδατώνεται και οι ρυτίδες γίνονται ακόμη πιο έντονες.
H λύση: Η λεπτή, ξηρή επιδερμίδα χρειάζεται πάνω από όλα ενυδάτωση.
Σε συνδυασμό με τα αντιηλιακά, τα αντιοξειδωτικά -τα οποία προστατεύουν το κολλαγόνο εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου- μία καλή λύση είναι η idebenone (Η ιδεβενζόνη ισχυρίζεται ότι έχει ιδιότητες παρόμοιες με το CoQ10 στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και ως εκ τούτου έχει χρησιμοποιηθεί στην αντιγήρανση με βάση τη θεωρία ελευθέρων ριζών. Δεν υπάρχουν κλινικές ενδείξεις για τη χρήση αυτή. Έχει χρησιμοποιηθεί σε τοπικές εφαρμογές για τη θεραπεία των ρυτίδων ), η οποία έχει δείξει στα τεστ ότι έχει έναν πολύ υψηλό 'ΕPF'-περιβαλλοντικό παράγοντα προστασίας.
Λιπίδια όπως το shea butter και η γλυκερίνη δημιουργούν έναν φραγμό στην επιφάνεια της επιδερμίδας και εμποδίζουν τη διαδερμική εξάτμιση της υγρασίας.Οριζόντιες ρυτίδες

Το πρόβλημα: Οι οριζόντιες ρυτίδες δεν κολακεύουν τον λαιμό.
Και δυστυχώς, αυτά τα δαχτυλίδια βαθαίνουν καθώς το δέρμα γερνάει και χαλαρώνει από την επαναλαμβανόμενη κίνηση και το δίπλωμα του δέρματος.
Παράλληλα επειδή η επιδερμίδα είναι πιο λεπτή, το τρίγωνο των σπονδύλων, των μυών και του υποδόριου λίπους στο λαιμό, πραγματικά επηρεάζει τον τρόπο που αυτές οι γραμμές σχηματίζονται και δημιουργεί δυσκολία στην διόρθωση τους.
H λύση: Δουλεύοντας από μέσα προς τα έξω, το πρώτο βήμα είναι η μείωση του αριθμού και του πάχους των ρυτίδων, ενισχύοντας το κολλαγόνο και την υγρασία, τα οποία διατηρούν το δέρμα λείο και σφριγηλό.
Συμπληρωματικά με τα δοκιμασμένα ρετινοειδή, χρησιμοποιούνται συστατικά όπως τα πενταπεπτίδια matrixyl ή palmitoyl, τα οποία αποτελούν πρόδρομες ουσίες του κολλαγόνου και βοηθούν στην παραγωγή του στο δέρμα.


Πηγή

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook. 

Διαβάστε επίσης: