Κουλουρούθκια με το χαρουπόμελο.

Υπέροχη παραδοσιακή συνταγή έστειλε η φίλη μας η κυρία Άντρη Θεμιστοκλέους, για να την μοιραστεί με όλη την παρέα του www.zlifetimes.com και την ευχαριστούμε πολύ!

Πόσο πολύ μ' αρέσουν αυτά τα κουλουρούθκια, έχω αναμνήσεις από την γιαγιά μου που τα έφτιαχνε στο χωριό με το μέλι του σταφυλιού το «έψημα» όπως το λεγε... Τι νόστιμα που ήταν! 

Χρειάζεται χρόνος για να ετοιμάσουμε αυτή τη συνταγή, αλλά πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να τα φτιάξουμε είναι πεντανόστιμα .. και υγιεινά! Τα κουλουρούθκια τώρα, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και να φυλάξουμε κάποια στη κατάψυξη.

Κουλουρούθκια με το χαρουπόμελο ή τζιερτζιελλούθκια: Είναι ένα ιδιαίτερο ζυμαρικό, το οποίο έψηναν αρχικά σε νερό και ακολούθως σε μέλι της μέλισσας ή σε χαρουπόμελο ή σε μέλι του σταφυλιού (έψημα / πετιμέζι). Το όνομα τους το χρωστούσαν στο σχήμα που έδιναν στη ζύμη. Έμοιαζαν με τα τερτζιέλια (κρικέλια) της πόρτας γι'αυτό λέγονται τζιερτζιελλούθκια. (Κυπρή και Πρωτοπαπά 2003, 267).


Υλικά

  • 4 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι χωριάτικο
  • 2 φλιτζανάκια του καφέ νερό (τελείως γεμάτα )
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 1 μπουκαλάκι χαρουπόμελο


Εκτέλεση 

  • Σε μία μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το αλάτι. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει σφιχτό ζυμάρι . Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα.
  • Παίρνουμε ένα μικρό κομματάκι από το ζυμάρι και το παιδεύουμε καλά με τα δάχτυλα μας. Κάνουμε λεπτά κορδονάκια και τα τυλίγουμε γύρω - γύρω σαν σαλιγγαράκια πάνω σε επίπεδη επιφάνεια. Πιέζουμε λίγο τις άκρες για να ενωθούν μην ανοίξουν στο ψήσιμο.Τα βαζουμε σε μεγάλο δίσκο καλυμμένο με βουτυρόκολλα. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να κοχλάσει και μετά ρίχνουμε τα κουλουρούθκια. Τα αφήνουμε να ψηθούν καλά ανακατεύωντας κάθε τόσο για να μην κολλήσουν.
  • Μόλις ψηθούν τα μεταφέρουμε σε αλλη κατσαρόλα με ελάχιστο από το νερό που τα βράσαμε και προσθέτουμε το χαρουπόμελο. Ανακατεύωντας συνέχεια (κολλάνε πολύ εύκολα ) τα αφήνουμε να βράσουν ξανά στο χαρουπόμελο για κανένα 10 λεπτο περίπου.
  • Τα κατεβάζουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και τα σερβίρουμε!


Στο info@zlifetimes.com μπορείτε στείλετε και εσείς τις δικές σας συνταγές και να τις μοιραστείτε με όλη τη παρέα του www.zlifetimes.com!

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 

Διαβάστε επίσης: