Κολοκυθοπιτάκια με σταφίδες.

2022-11-20

Μυρωδάτα κολοκυθοπιτάκια με φρέσκο χειροποίητο φύλλο, γεμιστά με σταφίδες και πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη είναι η συνταγή που θα φτιάξουμε σήμερα για να απολαύσουμε με τον απογευματινό μας καφέ αλλά και για κολατσιό στο σχολείο ή στη δουλειά. 



Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι 
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο 
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι κοφτό
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού περίπου χλιαρό νερό (τόσο ώστε να ανοίγεται το φύλλο)
  • κορν φλάουρ για το άνοιγμα των φύλλων
  • ελαιόλαδο για τα φύλλα και το ταψί

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό (ακαθάριστο) κολοκύθι κόκκινο
  • 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες ξανθές ή μαύρες
  • 1 κουτάλι της σούπας κανέλα
  • 7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (για το κάθε τσουρεκάκι)
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (για το άλειμμα του ταψιού)
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού φρυγανιά (προαιρετικά)


Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ καθαρίζουμε την κολοκύθα, και μετά την τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Τη βάζουμε σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με ένα πιάτο και την τοποθετούμε στο ψυγείο.

  • Την άλλη μέρα, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης με την κολοκύθα, ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  • Ετοιμάζουμε το φύλλο ως εξής: Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο Προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό ενώ ζυμώνουμε. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια μας. Την αφήνουμε σκεπασμένη για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Αφού είναι έτοιμη, κάνουμε 7 μπαλάκια (1 για κάθε φύλλο). Τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τα ανοίγουμε ένα-ένα ως εξής:
  • Σε έναν πάγκο ρίχνουμε λίγο κορν φλαουρ και ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο. Λαδώνουμε το φύλλο και το διπλώνουμε στη μέση. Ρίχνουμε από την γέμιση στην άκρη της μίας πλευράς και αρχίζουμε να τυλίγουμε ρολό, σαν ένα μακρύ μπαστούνι.
  • Κόβουμε το φύλλο στο σημείο που θέλουμε, στριφογυρίζουμε ελαφρά το μπαστουνάκι που κόψαμε και στη συνέχεια το τυλίγουμε σαλιγκάρι.
  • Τοποθετούμε τα τσουρεκάκια σε καλά λαδωμένο και προθερμασμένο ταψί.
  • Όταν το ταψί γεμίσει, περιχύνουμε κάθε τσουρεκάκι με μία κουταλιά ελαιόλαδο, αλλά όχι γεμάτη.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για περίπου 30 λεπτά.
  • Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο, τη βγάζουμε από το ταψί και πετάμε το λάδι που υπάρχει στο ταψί.
  • Πασπαλίσουμε την πίτα μας με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Αν δε θέλετε να ανοίξετε φύλλο, μπορείτε να πάρετε φύλλο κρούστας. Στρώνουμε τα μισά φύλλα κάτω, αφού τα έχουμε λαδώσει πρώτα ενδιάμεσα, μετά ρίχνουμε όλη την γέμιση και προσθέτουμε πάλι τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα από πάνω. Χαράζουμε ελαφριά την πίτα, την βρέχουμε με ελάχιστο νερό και ψήνουμε.


Καλή επιτυχία!

Πηγή

φώτο web

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα θα φτιάξουμε το αγαπημένο μου τσουρέκι.. και πολλών από εσάς. Λαχταριστό αφράτο τσουρέκι με γέμιση κάστανο και λευκή σοκολάτα! Θα το φτιάξουμε, ακολουθώντας τα βήματα, εύκολα και θα μοσχομυρίσουμε όλο το σπίτι Πάσχα!

Μεγάλη Πέμπτη, φτιάχνουμε τις φλαούνες μαζί με το τσουρέκι μας, τα παραδοσιακά ψωμιά, τα κουλούρια και βάφουμε τα αβγά χρησιμοποιώντας φύλλα κρεμμυδιού και διάφορα αγριολούλουδα, όπως το 'ριζάρι' ή το 'λιζάρι'. Θα φτιάξουμε λοιπόν στο σπίτι τις φλαούνες μας εύκολα, γρήγορα και διασκεδαστικά, μαζί με τα παιδιά, να μυρίσει Πάσχα όλο το σπίτι!

Ανακυκλώστε τα ρολά του χαρτιού τουαλέτας σας και αφήστε τα παιδάκια με ένα πινέλο στο χέρι να βάψουν και να δημιουργήσουν μικρές «πασχαλινές» μαριονέτες που θα χρησιμοποιήσουν σε μία ωραία εορταστική παράσταση!

Η φλαούνα είναι προϊόν αρτοποιίας με βασικά υλικά το τυρί φλαούνας και τα αβγά. Παρασκευάζεται το Πάσχα σε ολόκληρη την Κύπρο αλλά την απολαμβάνουμε και όλο το χρόνο. Το σχήμα της ποικίλει από τετράγωνο, τρίγωνο ή ακόμα και στρογγυλό. Στα χωριά της Πάφου παρασκευάζονται οι επονομαζόμενες Πασκιές, που είναι στρογγυλές φλαούνες περίπου στο μέγεθος...

Ο χαλβάς είναι το παραδοσιακότερο και το κλασικότερο γλυκό. Το απολαμβάνουμε σε πολλές παραλλαγές και συνήθως το φτιάχνουμε πιο συχνά σε περιόδους νηστειών. Σήμερα θα δούμε μία πολύ εύκολη συνταγή, με απλά βήματα και με σίγουρη επιτυχία!

Τα προβιοτικά είναι «της μόδας» στις μέρες μας, τόσο μάλιστα που ο αριθμός των ενηλίκων που λαμβάνουν προβιοτικά ή πρεβιοτικά συμπληρώματα (για τα οποία υπάρχει η άποψη ότι μπορούν να κάνουν το έντερό μας νεότερο»), έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα στην τελευταία 10ετία.

Ρινίτιδα είναι η φλεγμονή του εσωτερικού τοιχώματος της μύτης και έχει πολλές διαφορετικές αιτίες.

Η σόγια είναι ένα όσπριο που προέρχεται από την Ασία και μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι, ή να μετατραπεί σε διάφορες άλλες βρώσιμες μορφές. Καταναλώνεται ευρέως, όχι μόνο ως πηγή φυτικών πρωτεϊνών αλλά και ως συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Ωστόσο, παραμένει μια αμφιλεγόμενη τροφή, αφού πολλοί επαινούν τα οφέλη της για την υγεία, ενώ...

Ένα υπέροχο δροσερό, εποχιακό πιάτο θα φτιάξουμε σήμερα, με πέννες (εγώ το φτιάχνω και με σπαγγέτι) και σάλτσα από μελιτζάνα, κολοκύθι και ξινομυζήθρα. Η συνταγή είναι της αγαπημένης Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και είναι πραγματικά νοστιμότατη, εύκολη και ελαφριά, τέλεια και για βραδυνό!

10 νόστιμες νηστίσιμες συνταγές θα δούμε σήμερα, χωρίς λάδι αλλά με μπόλικη γεύση. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς η Σαρακοστή που σημαίνει «Μεγάλες 40 Ημέρες», είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών, η οποία προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη εορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου,...

Η σόγια είναι ένα όσπριο που προέρχεται από την Ασία και μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι, ή να μετατραπεί σε διάφορες άλλες βρώσιμες μορφές. Καταναλώνεται ευρέως, όχι μόνο ως πηγή φυτικών πρωτεϊνών αλλά και ως συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Το ταχίνι είναι ένα είδος βουτύρου από σπόρους, το οποίο γίνεται από σουσάμι που συνθλίβεται σε σκόνη και καβουρδίζεται. Το ταχίνι χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική και την μεσανατολική κουζίνα, αλλά και σε πιάτα των χωρών της Βόρειας Αφρικής.