Καθημερινές συνήθειες που μας φέρνουν πιο κοντά στο παιδί μας.
Είναι οι στιγμές που νιώθουμε την καρδιά μας να λιώνει από αγάπη για τα παιδιά μας, που μας χρειάζονται.. εμάς, την αγάπη μας, την προσοχή μας, την αφοσίωση μας, τον κοινό χρόνο μεταξύ μας κάνοντας κοινές δραστηριότητες και περνώντας όμορφο ποιοτικό χρόνο.. είναι αυτά που θα μας φέρουν πιο κοντά ως οικογένεια. Αυτές οι στιγμές, καλλιεργούν την εμπιστοσύνη, την αγάπη και χτίζουν κοινές, όμορφες αναμνήσεις. Ας τις κάνουμε συνήθεια!
- Αγκαλιάστε το παιδί σας, δείξτε του τρυφερότητα με κάθε ευκαιρία. Όπως είχε πει και η Αμερικανίδα οικογενειακή θεραπεύτρια Virginia Satir, «χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε. Οκτώ αγκαλιές τη μέρα για να αντέξουμε. Και δώδεκα αγκαλιές τη μέρα για να αναπτυχθούμε». Αγκαλιάστε λοιπόν το παιδί σας με κάθε ευκαιρία, φιλήστε το, χαϊδέψτε τα μαλλάκια και την πλατούλα του. Τίποτα δεν ενισχύει περισσότερο τους οικογενειακούς δεσμούς από τέτοιες τρυφερές χειρονομίες.
- Παίξτε μαζί του. Δεν χρειάζεται να οργανώσετε μια περίπλοκη δραστηριότητα για να παίξετε με το παιδί σας. Ακόμα και καθημερινές «χαζομάρες» όπως η πάλη με το νήπιό μας ή το κυνηγητό στο σπίτι δίνουν σε όλη την οικογένεια ευκαιρία για γέλιο, ανακουφίζουν από το στρες και φέρνουν τα μέλη της πιο κοντά.
- Κλείστε το κινητό σας. Απενεργοποιώντας το ή τοποθετώντας το κάπου μακριά τις ώρες που είστε με το παιδί σας, το κάνετε να νιώθει ότι είναι αρκετά σημαντικό ώστε να έχει προτεραιότητα στη ζωή σας. Ακόμα και μια απλή κίνηση όπως το να κλείσετε τη μουσική στο αυτοκίνητο θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για επικοινωνία με το παιδί σας στη διάρκεια μιας διαδρομής.
- Δώστε του προσοχή σε κάθε μικρή, καθημερινή μετάβαση. Την ώρα για παράδειγμα που το αφήνετε στον παιδικό σταθμό, προσπαθήστε να μην το κάνετε μηχανικά, αλλά κοιτάξτε το στα μάτια και χαρίστε του την αμέριστη προσοχή σας με μια αγκαλιά και ένα φιλί. Θα το βοηθήσετε να κάνει ευκολότερα τη μετάβαση στο διαφορετικό περιβάλλον, ακόμα και αν αυτό το περιβάλλον είναι ήδη κομμάτι της καθημερινότητάς του.
- Αφιερώστε χρόνο σε κάθε παιδί σας ξεχωριστά. Ακόμα και 10' λεπτά την ημέρα θα κάνουν τη διαφορά. Δεδομένου ότι κάθε παιδί και κάθε ηλικία έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, αξιοποιήστε διαφορετικά το χρόνο που περνάτε με το νήπιό σας από ό,τι με το μεγαλύτερο, σχολικής ηλικίας παιδί σας.
- Αφήστε το να εκφράσει ελεύθερα τα συναισθήματά του. Εσείς είστε το ασφαλές καταφύγιό του, όπου μπορεί να είναι απόλυτα ο εαυτός του. Χωρίς να το κρίνετε, αφήστε το να κλάψει μπροστά σας, να σας εκφράσει το φόβο, ακόμα και το θυμό του. Προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμες ακόμα και στη διάρκεια ενός ξεσπάσματος οργής και, μόλις ηρεμήσει, συζητήστε το μαζί του.
- Ακούστε το προσεκτικά. Για να γίνει ένα παιδί καλός ακροατής, πρέπει καταρχήν οι γονείς του να είναι καλοί ακροατές. Με αυτό τον τρόπο, επιπλέον, αισθάνεται ότι μετρούν οι σκέψεις και τα συναισθήματά του. Όταν λοιπόν σας μιλάει για τη μέρα του π.χ. στο καλοκαιρινό camp, παροτρύνετε το να συνεχίσει ρωτώντας το περισσότερες λεπτομέρειες για μια δραστηριότητα ή για το μενού του φαγητού. Στη συνέχεια, μιλήστε του κι εσείς για τη δική σας μέρα - αφηγηθείτε του π.χ. ένα αστείο περιστατικό στη δουλειά, προσαρμόζοντας φυσικά την αφήγηση στην ηλικία του.
- Κατεβάστε ρυθμούς και απολαύστε τη στιγμή. Αφήστε το να μυρίσει την κανέλα προτού την προσθέσετε στο κρέας που μαγειρεύετε. Ή να παίξει με το νερό προτού το κάνετε μπάνιο και το βάλετε για ύπνο. Κατεβάζοντας ρυθμούς παρέα με το παιδί σας εστιάζεται στις μικρές χαρές της καθημερινότητας και απολαμβάνετε ακόμα και τις πιο «ρουτινιάρικες» συνήθειές σας.
- Διαβάστε του ένα βιβλίο πριν από τον ύπνο. Αποφύγετε όμως να το κάνετε μηχανικά. Εκμεταλλευτείτε αυτή την ώρα, που το παιδί σας είναι πιο χαλαρό και ελεύθερο από αντιπερισπασμούς, ώστε με αφορμή την ιστορία του βιβλίου να μιλήσετε περισσότερο για τη ζωή του παιδιού σας: για τους φόβους του, τις φιλίες του, τα πράγματα που απολαμβάνει περισσότερο. Θα εκπλαγείτε από το πόσο πολλά μπορείτε να μάθετε για το παιδί σας.
- Προσπαθήστε να είστε εκεί. Το παιδί σας θα έχει μεγαλώσει και θα έχει φύγει από το σπίτι προτού καλά καλά το καταλάβετε. Ακόμα λοιπόν κι αν εργάζεστε πολλές ώρες καθημερινά, στη διάρκεια του χρόνου που περνάτε με το παιδί σας προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένες στο τώρα. Έτσι, δεν θα αφήσετε τις μοναδικές στιγμές κάθε ηλικίας να γλιστρήσουν μέσα από τα χέρια σας, με αποτέλεσμα να ξυπνήσετε μια μέρα και να συνειδητοποιήσετε ότι το μωρό σας έχει γίνει ένας ανεξάρτητος έφηβος.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστε επίσης: