Καθαρισμός δοντιών στον οδοντίατρο, γιατί είναι απαραίτητος και τι μπορεί να προλάβει.

2020-01-27

Όσο μεγαλώνουμε αυξάνεται ο κίνδυνος να εκδηλωθούν προβλήματα υγείας. Και ανάμεσα στα πιο κοινά προβλήματα θα πρέπει να προστεθεί και ένα άλλο: Η ουλίτιδα.

«Η περιοδοντική νόσος γενικά είναι μια ασθένεια που βλέπουμε πιο συχνά στις ηλικίες από 40 και πάνω», λέει στο Considerable η Sally Cram, περιοδοντολόγος με έδρα την Ουάσιγκτον DC και εκπρόσωπος της American Dental Association (ADA). Σύμφωνα με την ADA, η χρόνια περιοδοντίτιδα επηρεάζει σχεδόν τους μισούς ενήλικες άνω των 30 ετών στις ΗΠΑ.

Δεν πρέπει να αφήνουμε την ουλίτιδα χωρίς θεραπεία. Με την προχωρημένη περιοδοντική νόσο, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσετε τα δόντια σας και η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τη γενική σας υγεία. «Η περιοδοντική νόσος είναι μια χρόνια μόλυνση με φλεγμονή των ούλων και των οστών. Περνάει στην κυκλοφορία του αίματος», λέει η Δρ Cram. Συνδέεται με καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, προβλήματα με τα νεφρά και άλλα θέματα υγείας.

Για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας, ο οδοντίατρος μπορεί να σας συστήσει βαθύ οδοντικό καθαρισμό, μια διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της πέτρας και της πλάκας που συσσωρεύεται κάτω από τη γραμμή των ούλων.Πότε χρειάζεστε βαθύ οδοντικό καθαρισμό.

Αν έχετε ουλίτιδα, η πλάκα μπορεί να πρήξει τα ούλα σας. Στη συνέχεια, τα ούλα απομακρύνονται από τα δόντια, επιτρέποντας στην πλάκα να εγκατασταθεί κάτω από τη γραμμή των ούλων όπου η οδοντόβουρτσα σας δεν μπορεί να φτάσει.

Μπορεί να χρειαστείτε βαθύ καθαρισμό της οδοντοστοιχίας σας αν έχετε τα παρακάτω σημάδια και συμπτώματα ουλίτιδας ή περιοδοντικής νόσου:

  • Κόκκινα, ευαίσθητα ή αιμορραγικά ούλα
  • Υποχώρηση των ούλων
  • Χαλαρά δόντια
  • Άσχημη αναπνοήΥπάρχουν δύο μέρη σε έναν βαθύ οδοντικό καθαρισμό. Η αποτρύγωση που είναι η οδοντιατρική διαδικασία της απομάκρυνσης της οδοντικής πλάκας και της πέτρας (τρυγίας) απο τα δόντια, και κυρίως από την περιοχή γύρω από την γραμμή των ούλων και η ριζική απόξεση που είναι η διαδικασία καθαρισμού της πέτρας και των μικροβίων απο τις επιφάνειες της ρίζας του δοντιού κάτω από τα ούλα. «Η αποτρύγωση και η ριζική απόξεση είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για την απομάκρυνση των βακτηρίων κάτω από τη γραμμή των ούλων τα οποία προκαλούν την περιοδοντική νόσο», λέει η Δρ Cram.

Ο οδοντίατρος αφαιρεί την πέτρα και την πέτρα που έχουν συγκεντρωθεί κάτω από τη γραμμή των ούλων και εξομαλύνει τη ρίζα του δοντιού έτσι ώστε τα ούλα να μπορούν να επανατοποθετηθούν στο δόντι.

Εάν χρειάζεστε βαθύ καθαρισμό οδοντοστοιχίας, μην το παραλείψετε. Εάν η περιοδοντική νόσος προχωρήσει και προκαλέσει απώλεια οστικής μάζας, ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.Πώς μπορείτε να αποφύγετε την ανάγκη για βαθύ καθαρισμό δοντιών.

Μπορείτε να αποτρέψετε την ουλίτιδα και την περιοδοντική νόσο και να αποφύγετε την ανάγκη για βαθύ καθαρισμό. «Περίπου το 95 έως 98% των οδοντικών ασθενειών και ειδικότερα η περιοδοντική νόσος, μπορούν να προληφθούν» λέει η Δρ Crum.

Το κλειδί για την πρόληψη είναι η καλύτερη φροντίδα στο σπίτι. Τις συμβουλές τις έχουμε από μικρά παιδιά. Βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα και νήμα μια φορά την ημέρα.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρό σας είναι επίσης σημαντική. Οι τακτικοί καθαρισμοί μπορούν να προλάβουν νωρίς την ουλίτιδα και να αποτρέψουν την εξάπλωση της πλάκας και της πέτρας κάτω από τη γραμμή των ούλων.

«Θα μπορούσε να υπάρχει κάτι που δεν μπορείτε να αισθανθείτε ή να δείτε. Ο οδοντίατρος μπορεί να το εντοπίσει και να το διορθώσει, αντί να περιμένετε μέχρι να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση των ούλων ή κάτι πιο περίπλοκο», συμβουλεύει η Δρ Cram.


Πηγή

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook  

Διαβάστε επίσης: