Κατάψυξη ωαρίων και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

2022-02-23

"Το τελευταίο καιρό, ολοένα και ακούμε διάσημες και μη, να αναφέρονται στη μέθοδο κατάψυξης ωαρίων, κρυοσυντήρηση κλπ, ο οποίος είναι ένας τρόπος φύλαξης ωαρίων σε μία χρονικά γόνιμη περίοδο της γυναίκας, για μελλοντική εγκυμοσύνη. Για διάφορους λόγους, που μπορεί να καθυστερούν μια γυναίκα να τεκνοποιήσει, μέσω αυτής της μεθόδου μπορεί να προγραμματιστεί η εγκυμοσύνη σε μελλοντικό στάδιο. Πως, γιατί και αν είναι ασφαλές θα ενημερωθούμε από το παρακάτω άρθρο."



Ο χρόνος επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή ωαρίων στις γυναίκες, με την ποιότητα και την ποσότητα τους να φθίνουν μετά την ηλικία των 35 ετών, με συνέπεια να μειώνονται αργά αλλά σταθερά οι πιθανότητες σύλληψης και απόκτησης υγιούς μωρού.

Ωστόσο η σύγχρονη τάση είναι να αποκτούν οι γυναίκες παιδί σε ολοένα μεγαλύτερη ηλικία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 από τα συνολικώς 92.149 μωρά που γεννήθηκαν στη Ελλάδα, μόλις το ένα στα τρία (τα 31.859) γεννήθηκαν από μητέρα ηλικίας κάτω των 30 ετών. Η συχνότερη ηλικία απόκτησης παιδιού ήταν τα 30-34 έτη (34.800 μωρά), ενώ 25.490 βρέφη γεννήθηκαν από γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω. Μάλιστα 600 παιδιά γεννήθηκαν από μητέρες ηλικίας άνω των 45 ετών, με τα 66 να έχουν μαμά που είχε περάσει τα 50 της χρόνια, σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Η απόκτηση παιδιού σε προχωρημένη ηλικία σε πολλές περιπτώσεις γίνεται εφικτή χάρη στις εξελίξεις της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που επιτρέπει την λήψη και κρυοσυντήρηση (κατάψυξη) ωαρίων ώστε να διατηρείται η γονιμοποιητική ικανότητα για μελλοντική χρήση όταν αυτό είναι απαραίτητο ή επιθυμητό.

Αν και ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν ακόμα, υπολογίζεται ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων έχει οδηγήσει στη γέννηση περίπου 6.000 βρεφών σε όλο τον κόσμο σε σύνολο τουλάχιστον 6 εκατομμυρίων που έχουν γεννηθεί παγκοσμίως με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Γονιμότητας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.



Σε ποιες περιπτώσεις, όμως, ενδείκνυται η κρυοσυντήρηση;

  • Απ' όσες επιθυμούν ή είναι επιβεβλημένο να καθυστερήσουν να τεκνοποιήσουν προκειμένου να εκπληρώσουν εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς ή άλλου είδους προσωπικούς στόχους.
  • Από γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης.
  • Από γυναίκες με καρκίνο για τον οποίο πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου.
  • Από γυναίκες οι οποίες υποβάλλονται σε εξωσωματική αλλά δεν επιθυμούν να καταψύξουν έμβρυα για θρησκευτικούς ή/και ηθικούς λόγους.

Σε αντίθεση με την επίδραση του χρόνου στην ποιότητα των ωαρίων, η μήτρα δεν επηρεάζεται από την ηλικία και έτσι οι γυναίκες μπορούν να τεκνοποιήσουν μέχρι την ηλικία των 50.

Έτσι, η κατάψυξη ωαρίων σε νεαρή αναπαραγωγική ηλικία θα εξασφαλίσει υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας για την επίτευξη μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης. Η ίδια τεχνική ενδείκνυνται και για γυναίκες με ορισμένες μορφές πρόωρης εμμηνόπαυσης (πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια) που έχουν κληρονομικό υπόβαθρο. Η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει στις γυναίκες αυτές την ευκαιρία να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους πριν εξαντληθεί η ωοθηκική τους εφεδρεία. Αντίστοιχα, οι περισσότερες από τις θεραπείες για τον καρκίνο καταστρέφουν τα αποθέματα ωαρίων και οδηγούν σε παροδική ή μόνιμη αμηνόρροια (απουσία εμμήνου ρύσεως) και συνεπώς υπογονιμότητα, επομένως η λήψη ωαρίων πριν από την έναρξη των θεραπειών μπορεί να διατηρήσει τη μελλοντική ικανότητα τεκνοποίησης των ασθενών.


Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να γίνει η κρυοσυντήρηση;

Όσο νεότερη είναι η γυναίκα, τόσο καλύτερη θα είναι η ποιότητα των ωαρίων που θα ληφθούν και τόσο περισσότερες θα είναι οι πιθανότητες για μια μελλοντική εγκυμοσύνη. Ιδανική είναι η ηλικία μεταξύ 30 και 36 ετών ή ακόμη νωρίτερα αν πρόκειται για ασθενείς με καρκίνο ή άλλη γνωστή πάθηση που επιδρά αρνητικά στην ωοθηκική εφεδρεία.

Μελέτες έχουν δείξει πως όταν η γυναίκα έχει ηλικία άνω των 38 ετών όταν κάνει κρυοσυντήρηση ωαρίων, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης μειώνονται και μπορεί να είναι μόλις 10%. Όσο νωρίτερα, λοιπόν, τόσο το καλύτερο.

Για να συλλεχθούν τα ωάρια που θα καταψυχθούν, η γυναίκα υποβάλλεται στην ίδια διαδικασία ορμονικής διέγερσης των ωοθηκών που γίνεται και στην εξωσωματική, με τη διαφορά ότι μετά την ωοληψία δεν πραγματοποιείται γονιμοποίηση των ωαρίων από το σπέρμα, ούτε εμβρυομεταφορά.

Τα ωάρια που συλλέγονται κρυοσυντηρούνται και αποθηκεύονται στους  -196 βαθμούς Κελσίου με τη σύγχρονη μέθοδο της υαλοποίησης. Όταν η ασθενής είναι έτοιμη να επιχειρήσει μία εγκυμοσύνη (και αυτό μπορεί να συμβεί αρκετά χρόνια αργότερα) τα ωάρια αποψύχονται και γονιμοποιούνται και στη συνέχεια τα έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας», εξηγεί ο ειδικός. «Μελέτες έχουν δείξει ότι το ποσοστό επιβίωσης των ωαρίων μετά την απόψυξη είναι 75%, όσο και το ποσοστό επιτυχούς γονιμοποίησής τους.



Ένα από τα βασικότερα ερωτήματα των γυναικών για την κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι, αν η μέθοδος είναι ασφαλής ή επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων με τρόπο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την υγεία των βρεφών.

Η μεγαλύτερη μελέτη που έχει έως σήμερα δημοσιευθεί για τα μωρά που γεννιούνται από κατεψυγμένα ωάρια, συμπεριέλαβε πάνω από 900 βρέφη και δεν έδειξε να υπάρχει αυξημένο ποσοστό γενετικών ανωμαλιών σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, ούτε αυξημένα ποσοστά χρωμοσωμικών ανωμαλιών σε σύγκριση με τα έμβρυα που προέρχονται από φρέσκα ωάρια.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 έδειξε ότι δεν αυξάνονται ούτε οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης μετά από τη γονιμοποίηση με κρυοσυντηρημένα ωάρια. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι περισσότερα από 300.000 παιδιά έχουν γεννηθεί σε όλο τον κόσμο από κατεψυγμένα έμβρυα, δηλαδή από τα έμβρυα που προκύπτουν κατά την προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά επειδή είναι περισσότερα από τον επιθυμητό αριθμό δεν εμφυτεύονται στη γυναίκα αλλά καταψύχονται για μελλοντική χρήση. Ούτε σε αυτά τα κατεψυγμένα έμβρυα έχει παρατηρηθεί αύξηση των γενετικών ανωμαλιών, επομένως η όλη διαδικασία της κατάψυξης και απόψυξης ωαρίων (και εμβρύων) θεωρείται πολύ ασφαλής.


Πηγή: 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook  

Διαβάστε επίσης:   

Σήμερα θα φτιάξουμε το αγαπημένο μου τσουρέκι.. και πολλών από εσάς. Λαχταριστό αφράτο τσουρέκι με γέμιση κάστανο και λευκή σοκολάτα! Θα το φτιάξουμε, ακολουθώντας τα βήματα, εύκολα και θα μοσχομυρίσουμε όλο το σπίτι Πάσχα!

Μεγάλη Πέμπτη, φτιάχνουμε τις φλαούνες μαζί με το τσουρέκι μας, τα παραδοσιακά ψωμιά, τα κουλούρια και βάφουμε τα αβγά χρησιμοποιώντας φύλλα κρεμμυδιού και διάφορα αγριολούλουδα, όπως το 'ριζάρι' ή το 'λιζάρι'. Θα φτιάξουμε λοιπόν στο σπίτι τις φλαούνες μας εύκολα, γρήγορα και διασκεδαστικά, μαζί με τα παιδιά, να μυρίσει Πάσχα όλο το σπίτι!

Ανακυκλώστε τα ρολά του χαρτιού τουαλέτας σας και αφήστε τα παιδάκια με ένα πινέλο στο χέρι να βάψουν και να δημιουργήσουν μικρές «πασχαλινές» μαριονέτες που θα χρησιμοποιήσουν σε μία ωραία εορταστική παράσταση!

Η φλαούνα είναι προϊόν αρτοποιίας με βασικά υλικά το τυρί φλαούνας και τα αβγά. Παρασκευάζεται το Πάσχα σε ολόκληρη την Κύπρο αλλά την απολαμβάνουμε και όλο το χρόνο. Το σχήμα της ποικίλει από τετράγωνο, τρίγωνο ή ακόμα και στρογγυλό. Στα χωριά της Πάφου παρασκευάζονται οι επονομαζόμενες Πασκιές, που είναι στρογγυλές φλαούνες περίπου στο μέγεθος...

Ο χαλβάς είναι το παραδοσιακότερο και το κλασικότερο γλυκό. Το απολαμβάνουμε σε πολλές παραλλαγές και συνήθως το φτιάχνουμε πιο συχνά σε περιόδους νηστειών. Σήμερα θα δούμε μία πολύ εύκολη συνταγή, με απλά βήματα και με σίγουρη επιτυχία!

Τα προβιοτικά είναι «της μόδας» στις μέρες μας, τόσο μάλιστα που ο αριθμός των ενηλίκων που λαμβάνουν προβιοτικά ή πρεβιοτικά συμπληρώματα (για τα οποία υπάρχει η άποψη ότι μπορούν να κάνουν το έντερό μας νεότερο»), έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα στην τελευταία 10ετία.

Ρινίτιδα είναι η φλεγμονή του εσωτερικού τοιχώματος της μύτης και έχει πολλές διαφορετικές αιτίες.

Η σόγια είναι ένα όσπριο που προέρχεται από την Ασία και μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι, ή να μετατραπεί σε διάφορες άλλες βρώσιμες μορφές. Καταναλώνεται ευρέως, όχι μόνο ως πηγή φυτικών πρωτεϊνών αλλά και ως συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Ωστόσο, παραμένει μια αμφιλεγόμενη τροφή, αφού πολλοί επαινούν τα οφέλη της για την υγεία, ενώ...

Ένα υπέροχο δροσερό, εποχιακό πιάτο θα φτιάξουμε σήμερα, με πέννες (εγώ το φτιάχνω και με σπαγγέτι) και σάλτσα από μελιτζάνα, κολοκύθι και ξινομυζήθρα. Η συνταγή είναι της αγαπημένης Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και είναι πραγματικά νοστιμότατη, εύκολη και ελαφριά, τέλεια και για βραδυνό!

10 νόστιμες νηστίσιμες συνταγές θα δούμε σήμερα, χωρίς λάδι αλλά με μπόλικη γεύση. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς η Σαρακοστή που σημαίνει «Μεγάλες 40 Ημέρες», είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών, η οποία προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη εορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου,...

Η σόγια είναι ένα όσπριο που προέρχεται από την Ασία και μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι, ή να μετατραπεί σε διάφορες άλλες βρώσιμες μορφές. Καταναλώνεται ευρέως, όχι μόνο ως πηγή φυτικών πρωτεϊνών αλλά και ως συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Το ταχίνι είναι ένα είδος βουτύρου από σπόρους, το οποίο γίνεται από σουσάμι που συνθλίβεται σε σκόνη και καβουρδίζεται. Το ταχίνι χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική και την μεσανατολική κουζίνα, αλλά και σε πιάτα των χωρών της Βόρειας Αφρικής.

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του οργανισμού, είναι όμως μύθος η άποψη ότι υπάρχει μόνο στα ζωικά προϊόντα! Βρίσκονται σε διαφορετικές ποσότητες τόσο στα φρούτα, όσο και στα λαχανικά, γι' αυτό και όσοι είναι χορτοφάγοι ακολουθούν διατροφή που αντικαθιστά την πρωτεΐνη του κρέατος με εκείνη άλλων τροφών.