Κατακράτηση υγρών και κυτταρίτιδα, ποια βότανα βοηθούν;

2019-04-03

H κυτταρίτιδα και η κατακράτηση υγρών αποτελούν οι εχθροί της γυναικείας ομορφιάς. Το καλοκαίρι πλησιάζει και ειδικές κρέμες, βότανα και λεμφικό μασάζ αποτελούν λίγα από τα μέσα που επιστρατεύονται για να μειώσουν την ανεπιθύμητη υφή φλοιού πορτοκαλιούΗ διατροφή και η άσκηση διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και της κατακράτηση υγρών, η φύση όμως διαθέτει βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στη τόνωση της μικροκυκλοφορίας και στην καλύτερη λειτουργία της λέμφου.

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό, σε ποσοστό περίπου 70%. Το ισοζύγιο των υγρών στο σώμα μας αποτελεί ένα πολύπλοκο σύστημα, το οποίο ρυθμίζεται καθημερινά από ορμόνες, την απώλεια υγρών μέσω των ούρων και του ιδρώτα καθώς και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και υγρών μέσω της διατροφής (νερό, νάτριο, κάλιο κ.α.).Η κατακράτηση υγρών, ή κοινώς γνωστή και ως οίδημα, είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός κατακρατά περισσότερο νάτριο και νερό από ότι απαιτείται. Κύριο σύμπτωμα της κατακράτησης υγρών είναι η αύξηση του σωματικού βάρους και η εμφάνιση πρηξίματος στα πόδια (γόνατα και αστραγάλους) και στη κοιλιά.

Αίτια: Τις περισσότερες φορές, το οίδημα οφείλεται σε πολλά και διαφορετικά αίτια, όπως είναι η υπερκατανάλωση αλατιού, η μειωμένη πρόσληψη καλίου και νερού, σε κακή κυκλοφορία της λέμφου αλλά και σε παθολογικά αίτια (νεφρολογικά, καρδιακά, κυκλοφοριακά και ορμονικά προβλήματα). Η κατακράτηση υγρών είναι πολύ συνηθισμένη στις γυναίκες πριν την περίοδο (προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο), κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και κατά την εμμηνόπαυση. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει έντονη διακύμανση των επιπέδων οιστρογόνων και της αλδοστερόνης στο αίμα, ορμόνες οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ισοζυγίου υγρών στο σώμα. Τόσο στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο όσο και στην εγκυμοσύνη, το πρόβλημα είναι παροδικό και το οίδημα σταδιακά υποχωρεί.

Αντιμετώπιση: Σε υγιή άτομα, η αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη διατροφή και την πρόσληψη νερού. Εάν όμως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο είναι απαραίτητη η συμβουλή γιατρού. Επίσης άτομα με οιδήματα τα οποία οφείλονται σε παθολογικά αίτια ή σε λήψη φαρμάκων, όπως επίσης και οι γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό τους.

Διατροφή: Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τροποποιήσεις στην καθημερινή διατροφή και στη φυσική δραστηριότητα. Η μείωση της κατανάλωσης νατρίου (αλατιού) και ζάχαρης καθώς και η αύξηση της πρόσληψης καλίου από τις τροφές (λαχανικά και φρούτα), είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών. Επιπλέον, απαραίτητη είναι η άφθονη κατανάλωση υγρών και κυρίως νερού, με ταυτόχρονη μείωση της πρόσληψης αλκοόλ.

Άσκηση: Εξίσου σημαντική είναι η κίνηση και κυρίως η αποφυγή της ακινησίας και της ορθοστασίας. Η συστηματική άσκηση βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνοντας σημαντικά την ένταση του οιδήματος. Η τοποθέτηση των ποδιών ψηλά ανά διαστήματα καθώς και το λεμφικό μασάζ βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία της λέμφου και στη μείωση της κατακράτησης υγρών.Η κυτταρίτιδα, αποτελεί κατά κύριο λόγο ένα "γυναικείο" φαινόμενο. Σύμφωνα με στοιχεία 9 στις 10 γυναίκες θα εμφανίσει κάποιου βαθμού κυτταρίτιδα. Ουσιαστικά αποτελεί μια δερματική πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και προκαλεί ανομοιογενή υφή στο δέρμα. Κακή διατροφή, αυξημένο βάρος σώματος, καθιστική ζωή, κάπνισμα, εγκυμοσύνη, ορμονολογικές διαταραχές και κακή κυκλοφορία της λέμφου αποτελούν ορισμένα από τα αίτια εμφάνισης κυτταρίτιδας. Το αποτέλεσμα είναι το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του και να υπάρχει κατακράτηση υγρών, δημιουργώντας εξογκώματα στην επιδερμίδα τα οποία είναι ορατά με το μάτι αλλά και με την αφή.Το φαρμακείο της φύσης διαθέτει πολλά βότανα και για τη μείωση της κυτταρίτιδας και της κατακράτησης υγρών:

Solidago: Αποτελεί ένα βότανο το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση οιδήματος καθώς και διαφόρων καταστάσεων υγείας. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και διουρητική δράση με αποτέλεσμα να μειώνει την κατακράτηση υγρών και να καταπολεμά το πρήξιμο και τη δημιουργία οιδήματος.

Σημύδα: Βότανο γνωστό για τις αποτοξινωτικές και αποσυμφορητικές του ιδιότητες. Χάρη στη πλούσια σύνθεση των φύλλων σημύδας σε άλατα καλίου, βοηθά στη μείωση της κατακράτησης υγρών, του πρηξίματος, ενώ έχει διουρητικές ιδιότητες. Επιπλέον, ενισχύει την πέψη, αποτοξινώνει και συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της λέμφου.

Tσουκνίδα: Η τσουκνίδα ή αλλιώς γνωστή και με τη λατινική της ονομασία ως Stinging nettle, είναι ένα άγριο φυτό το οποίο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση του οιδήματος και στην αποτοξίνωση του αίματος. Βοηθά στη μείωση ουσιών που προάγουν τη φλεγμονή, με αποτέλεσμα να μειώνεται το πρήξιμο και η κατακράτηση υγρών. Η δράση της είναι σχετικά άμεση.

Μαϊντανός: Ο μαϊντανός χρησιμοποιείται κυρίως ως μυρωδικό, ωστόσο, μπορεί άμεσα να ανακουφίσει από το πρήξιμο και το οίδημα. Περιέχει τανίνες, φλαβονοειδή και άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή στο δέρμα και έχουν διουρητικές ιδιότητες.

Ταραξάκος: Ο ταραξάκος ή αλλιώς dandelion χρησιμοποιείται κυρίως για την αποτοξίνωση των νεφρών. Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του οιδήματος, λόγω μείωσης της κατακράτησης υγρών και της ήπιας διουρητικής του δράσης. Ο ταραξάκος ξεχωρίζει για τις αποσυμφορητικές του ιδιότητες γιατί εν αντιθέσει με άλλα διουρητικά βότανα, δεν επηρεάζει τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό.

Αγριοκυπάρισσο: Το αγριοκυπάρισσο (juniper) είναι γνωστό για τις αποτοξινωτικές και αποσυμφορητικές του ιδιότητες. Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών, για αποτοξίνωση και αποσυμφόρηση. Η λήψη αγριοκυπάρισσου «ερεθίζει» τα νεφρά για το λόγο αυτό έχει έντονη διουρητική δράση. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κυστίτιδας και οιδήματος, ωστόσο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πράσινο τσάι και πράσινος καφές: Τόσο το πράσινο τσάι όσο και ο πράσινος καφές αποτελούν από τα πιο δημοφιλή βότανα για την αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών και για αδυνάτισμα. Περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ενώσεις, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, αποτοξινώνουν τον οργανισμό και έχουν ισχυρή διουρητική δράση. Ενισχύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού, μειώνουν την κατακράτηση υγρών και βοηθούν στην απώλεια βάρους. Βοηθούν τόσο στην αντιμετώπιση όσο και στην πρόληψη επανεμφάνιση κυτταρίτιδας.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook 

Διαβάστε επίσης: